fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Vier akkerbouwers over werken met gewascamera Augmenta Mantis

De Augmenta Mantis-multispectraalcamera is een fors verbeterde Trimble Greenseeker, Yara N-sensor of Fritzmeyer. Al deze gewassensoren kijken vooruit vanaf de trekker, scannen het gewas en produceren een beeld van de intensiteit van de vegetatie. Een groot verschil is dat de Augmenta Mantis een volledig multispectraal camerabeeld geeft over de volle 40 à 45 meter. - Foto: Anne van der Woude

De eerste akkerbouwers in Nederland zijn aan de slag gegaan met de multispectraalcamera van Augmenta, de Mantis. Een aanwinst, zo oordelen ze. Al zien ze nog wel wat onvolkomenheden.

In teeltseizoen 2022 maakte een nieuwe gewascamera zijn opwachting op akkerbouwbedrijven in Nederland: de Augmenta Mantis. Deze multispectraalcamera, gemonteerd op het cabinedak of op de veldspuit, scant 20 meter naar voren en 40 meter breed de oppervlakte (gewas of bodem) in hoge resolutie.

Tekst gaat verder onder de video

Akkerbouwers positief, maar verbeteringen zijn nodig

Diverse deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) deden in de zomer van 2022 ervaring op met de Augmenta Mantis. Samengevat zien ze de gewassensor als een aanwinst voor de (dataverzameling in de) precisielandbouw. Voor het werken onder lastige lichtomstandigheden, de betrouwbaarheid van het beeld van de bladmassa en de mogelijkheden voor dataverwerking is volgens de NPPL’ers nog wel verbetering nodig. Lees de ervaringen van vier akkerbouwers met multispectraalcamera Augmenta Mantis.

De Augmenta Mantis kost rond € 17.000 en maakt in een handomdraai biomassabeelden. Het apparaat kan het beeld over de hele breedte in 128 afzonderlijke sporen presenteren. De cameria is bruikbaar voor realtime precisietoepassingen waarbij de bladmassa van gewas of onkruid maatgevend is, maar ook voor scans om de gewasontwikkeling te volgen of om taakkaarten te maken. - Foto: Anne van der Woude

De Augmenta Mantis kost rond € 17.000 en maakt in een handomdraai biomassabeelden. Het apparaat kan het beeld over de hele breedte in 128 afzonderlijke sporen presenteren. De cameria is bruikbaar voor realtime precisietoepassingen waarbij de bladmassa van gewas of onkruid maatgevend is, maar ook voor scans om de gewasontwikkeling te volgen of om taakkaarten te maken. – Foto: Anne van der Woude

Vantage Agrometius werkt aan oplossen gebruikerswensen

Harold Zondag van leverancier Vantage Agrometius reageert op de onvolkomenheden die de gebruikers aanstippen. Bijvoorbeeld dat de Augmenta Mantis niet goed werkt door gebrek aan licht, juist wanneer veel akkerbouwers graag spuiten: vroeg in de ochtend of in de avond. “Klopt”, zegt Zondag. “Dat is een verschil met sensoren van zeg maar het type Yara-N, met een actieve lichtsensor. Dan kun je ook in het donker werken. Augmenta werkt daar ook aan. De eerste ‘quick-and-dirty-experimenten’ geven aan dat er goede mogelijkheden zijn om met licht van een beperkte golflengte – het red edge-spectrum – resultaat te bereiken. Daarbij moet dan in een vol, groen gewas meer onderscheid worden gemaakt doordat minder snel saturatie (verzadiging) optreedt. Eind 2023 zou dat klaar moeten zijn. De verwachting is niet dat je met dat licht zo breed kunt werken als de 40 tot 45 meter die de sensor aankan. Het is nu nog wel een beperking; dus wel iets dat er op een gegeven moment op moet.”

Over het feit dat je met My John Deere geen taakkaarten kunt maken, zegt Zondag: “Dat hebben we nagevraagd in de Verenigde Staten, waar ze de camera veel gebruiken. Inderdaad krijg je de shape-bestanden niet ingelezen in My John Deere. Er zijn verschillende oplossingen, met een kleine omweg via een ander programma kan het wel. Bijvoorbeeld Cropmaps in Taakkaart.nl, of via Farmworks van Trimble. Ook via Farmmaps zijn data uit de Augmenta-sensor te importeren.” Alle NPPL-deelnemers kunnen beschikken over het platform Farmmaps van Wageningen UR om data van landbouwbedrijven op te slaan en te voeden aan modellen en andere kennismodules.

Meer lezen over precisielandbouw? Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

De app AVR Connect levert opmerkelijke inzichten op, zowel voor akkerbouwers en loonwerkers als de fabrikant. Dit kun je ermee.
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin