Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Sleutelen aan oude trekkers beste leermeester’

TREKKER-redacteur Jacco van Erkelens schrijft in zijn blog: "Sleutelen is gewoon beginnen met een werkplaatshandboek binnenstebuiten draaien en heel veel foto’s maken tijdens het uit elkaar halen van de motor." - Foto: Jacco van Erkelens

In mijn vrije tijd sleutel ik graag aan oude trekkers. Inmiddels heb ik al twee motoren gereviseerd. Of ik een vooropleiding heb hiervoor? Nee hoor, gewoon beginnen.

Sleutelen is gewoon beginnen met een werkplaatshandboek binnenstebuiten draaien en heel veel foto’s maken tijdens het uit elkaar halen van de motor. En genoegen nemen met dat je niet alles in één keer goed doet.

De eerste motor die ik reviseerde was een viercilinder International D-268 uit 1979. De spanning wanneer je de kop eraf tilt om te zien wat er achter die dikke laag gietijzer verstopt is, werkt verslavend. Nog verslavender is het moment dat alles weer in elkaar zit, en je de motor start.

Meerdere pakkingen opnieuw

Het gevoel van voldoening wanneer de motor loopt zoals je hoopte, is niet te beschrijven. Wel heb ik bij de eerste aardig moeten leren om geduld te hebben. Meerdere pakkingen die opnieuw moesten. Met name pakkingen die achter blikken deksels zitten, zijn vervelend om dicht te krijgen. Door overleg met mensen die al meerdere motoren door de handen hebben gehad, leerde ik de oorzaak van de lekkages: blik kan tijdens het aandraaien van de bouten licht vervormen en lekkages veroorzaken. Zelfs wanneer je met een momentsleutel alles op dezelfde spanning zet. Een beetje vloeibare pakking ertussen en de motor hield de olie netjes binnen.

Tweede motor stuk makkelijker

Het is vervelend om dingen waaraan je uren hebt besteed opnieuw te moeten doen. Het is wel de beste leerschool: je vergeet het in het vervolg niet meer en doet het – als het goed is – meteen goed. De tweede motor ging daarom een stuk soepeler.

Jezelf omringen met mensen met ervaring en daarvan raad willen aannemen, zorgt ervoor dat je veel zelf kunt. Van lieverlee wordt jij diegene met ervaring waarmee je andere mensen kunt helpen. Dát maakt van ervaring de beste leermeester.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Holaras levert H150-veegmachine speciaal voor minishovels

De Holaras H150-veegmachine rust op drie zwaar uitgevoerde zwenkwielen.
Afbeelding artikel

Melectric Systems levert draadloze koppelmeting aan aftakas

Melectric Systems levert een ‘plug & play’ meetflens voor het bepalen van snelheid, koppel en temperatuur aan de aftakas.
Afbeelding artikel

Boeren en loonwerkers in VS mogen eigen John Deere-trekkers repareren

John Deere stelt tools en software beschikbaar zodat Amerikaanse boeren en loonwerkers zelf hun machines kunnen repareren.
Beheer
WP Admin