fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Sleutelen aan oude trekkers beste leermeester’

TREKKER-redacteur Jacco van Erkelens schrijft in zijn blog: "Sleutelen is gewoon beginnen met een werkplaatshandboek binnenstebuiten draaien en heel veel foto’s maken tijdens het uit elkaar halen van de motor." - Foto: Jacco van Erkelens

In mijn vrije tijd sleutel ik graag aan oude trekkers. Inmiddels heb ik al twee motoren gereviseerd. Of ik een vooropleiding heb hiervoor? Nee hoor, gewoon beginnen.

Sleutelen is gewoon beginnen met een werkplaatshandboek binnenstebuiten draaien en heel veel foto’s maken tijdens het uit elkaar halen van de motor. En genoegen nemen met dat je niet alles in één keer goed doet.

De eerste motor die ik reviseerde was een viercilinder International D-268 uit 1979. De spanning wanneer je de kop eraf tilt om te zien wat er achter die dikke laag gietijzer verstopt is, werkt verslavend. Nog verslavender is het moment dat alles weer in elkaar zit, en je de motor start.

Meerdere pakkingen opnieuw

Het gevoel van voldoening wanneer de motor loopt zoals je hoopte, is niet te beschrijven. Wel heb ik bij de eerste aardig moeten leren om geduld te hebben. Meerdere pakkingen die opnieuw moesten. Met name pakkingen die achter blikken deksels zitten, zijn vervelend om dicht te krijgen. Door overleg met mensen die al meerdere motoren door de handen hebben gehad, leerde ik de oorzaak van de lekkages: blik kan tijdens het aandraaien van de bouten licht vervormen en lekkages veroorzaken. Zelfs wanneer je met een momentsleutel alles op dezelfde spanning zet. Een beetje vloeibare pakking ertussen en de motor hield de olie netjes binnen.

Tweede motor stuk makkelijker

Het is vervelend om dingen waaraan je uren hebt besteed opnieuw te moeten doen. Het is wel de beste leerschool: je vergeet het in het vervolg niet meer en doet het – als het goed is – meteen goed. De tweede motor ging daarom een stuk soepeler.

Jezelf omringen met mensen met ervaring en daarvan raad willen aannemen, zorgt ervoor dat je veel zelf kunt. Van lieverlee wordt jij diegene met ervaring waarmee je andere mensen kunt helpen. Dát maakt van ervaring de beste leermeester.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elk doel vraagt zijn eigen smeervet

Diverse toepassingen vragen om hun eigen variant smeervet. Maar wat is smeervet eigenlijk? TREKKER duikt in deze glibberige materie.
Afbeelding artikel

Zuid-Afrikaanse sloperij speelt in op groeiende vraag

Sloperij Discount Used Tractor Parts heeft naast ontelbare gebruikte onderdelen inmiddels ook 8.000 nieuwe producten in de schappen.
Afbeelding artikel

Veilig de weg op? Check je K80-koppeling of trekhaak

Elke aanhangerkoppeling staat bloot aan grote belastingen en slijtage. Wat kun je zelf 'reviseren' en wat niet?
Beheer
WP Admin