fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Akkerbouwer: ‘Geïnvesteerd in FarmDroid FD20 om productiekosten te verlagen’

De Franse akkerbouwer Damien Blondel kocht begin 2021 zijn FarmDroid FD20. Hiermee bespaart hij veel geld op arbeid en brandstof, maar het werken met deze zaai- en wiedrobot vergt wel een andere aanpak. - Foto's: Maxence Guillaumot

De 100% elektrische FarmDroid FD20 is een precisierobot voor zaaien en wieden. Wereldwijd zijn meer dan 250 van deze veldrobots verkocht. We vragen biologische akkerbouwer Damien Blondel, een van de eerste gebruikers van de FarmDroid FD20-robot in Frankrijk, naar zijn ervaringen met de veldrobot.

In de loop der jaren zag Blondel zijn productiekosten stijgen. Begin 2021 investeerde hij in de FarmDroid FD20-veldrobot om zijn productiekosten te verlagen. Tegelijkertijd biedt de robot een oplossing voor het arbeidstekort.

Hoe heb je de FarmDroid FD20 leren kennen?

“Ik ontdekte deze machine vijf jaar geleden op YouTube. Per jaar zet ik 150 tot 250 manuren schoffelen per hectare in. Het tekort aan arbeidskrachten werd zo nijpend dat ik een oplossing moest vinden. In 2021 besloot ik te investeren in de FarmDroid FD20-veldrobot zonder deze eerst te hebben uitgeprobeerd.”

Tekst gaat verder onder de video

Hoe bestuur je deze veldrobot?

“Omdat de robot autonoom is, heeft hij geen afstandsbediening. Met een joystick kun je hem wel verplaatsen. Om de robot van en naar het veld te verplaatsen, gebruik ik een trekker. Ik kan de robot gemakkelijk en snel aan de trekker koppelen.
Om de robot op afstand te controleren, heb ik een applicatie op mijn telefoon waarmee ik in real time kan zien wat de robot doet. Ik kan er zeker van zijn dat alles goed gaat dankzij een camera die onder de machine is geplaatst.”

Tekst gaat verder onder de foto

Aangezien de FarmDroid FD20 autonoom werkt, is er geen afstandsbediening. De veldrobot is uitgerust met een interface voor het programmeren. De kleine joystick gebruik je om de robot te verplaatsen.

Aangezien de FarmDroid FD20 autonoom werkt, is er geen afstandsbediening. De veldrobot is uitgerust met een interface voor het programmeren. De kleine joystick gebruik je om de robot te verplaatsen.

Hoe heeft FarmDroid FD20 zich ontwikkeld sinds je ermee werkt?

“De afgelopen twee jaar zijn verschillende belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De eerste is de ergonomie van de console en de applicatie. Door een Franse versie toe te voegen en de visualisatie te verbeteren, is het nu veel gemakkelijker om de robot te programmeren. Aanvankelijk kon hij alleen onkruid wieden in de richting waarin de machine had gezaaid. Nu kan de robot in beide richtingen wieden, wat veel betere resultaten oplevert. En het laatste wat verbeterd is, is de mogelijkheid om met andere gewassen te werken, zoals koolzaad.”

Hoe zijn service en onderhoud geregeld?

“Voor de meeste storingen heb ik rechtstreeks contact met mijn dealer. Als het probleem blijft bestaan, heeft de fabrikant rechtstreeks toegang tot de gegevens en de geschiedenis van de machine. Hij kan dus snel ingrijpen en zo nodig updates laden. Technische problemen zijn vaak binnen een dag opgelost. Ik betaal alleen voor het telefoonabonnement, de reserveonderdelen en de nieuwe opties. Service en upgrades worden niet in rekening gebracht. Ik geef zo’n € 700 per jaar uit aan onderhoud en € 10 per maand voor het abonnement.”

Tekst gaat verder onder de foto

Om de FarmDroid FD20 van en naar het veld te vervoeren, koppelt Blondel deze hulpmiddelen aan de trekker.

Om de FarmDroid FD20 van en naar het veld te vervoeren, koppelt Blondel deze hulpmiddelen aan de trekker.

Wat was de grootste invloed van de robot op je manier van wieden?

“De machine maakt mijn leven gemakkelijker qua arbeidscapaciteit. Tegelijkertijd ben ik, hoewel de robot autonoom werkt, er voortdurend mee verbonden om het werk te controleren. Enerzijds ben ik nu flexibeler, anderzijds moet ik beter anticiperen op wat er op het veld gebeurt.
De FarmDroid FD20 heeft perfecte bodemomstandigheden nodig om goed te kunnen werken. Luzerne, mais en koolzaad zijn gewassen waarvan bekend is dat ze een wortelstelsel hebben dat meerdere jaren in de grond blijft zitten. Dat kan vast komen te zitten in het wiedgereedschap van de robot. Dus moest ik mijn vruchtwisselingssysteem veranderen. Ik besteed ook meer tijd aan de voorbereiding van het zaaibed, met een of twee extra werkgangen, zodat de robot in de best mogelijke omstandigheden kan werken.”

Hoe gebruik je de robot?

“Dit jaar heb ik 21 hectare suikerbieten geteeld. De robot heeft op dit perceel zeven tot acht werkgangen uitgevoerd. ik start met één of twee keer vals zaaien. Daarna zaai ik daadwerkelijk, gevolgd door blind snijden. Tot het moment dat de bladeren van de bieten de grond volledig bedekken, zijn vier tot vijf werkgangen nodig. Ik heb ook 7 hectare koolzaad geplant waarin de FarmDroid werkt.
Gedurende het hele groeiseizoen blijft de robot op het veld. Hij werkt 24 uur per dag en bijna 7 dagen per week. Aangezien de robot slechts 3 hectare per dag kan bewerken, heb ik geen andere keuze dan hem 24/7 in te zetten. Ik haal hem alleen buiten het seizoen van het veld, en als ik moet overschakelen van de zaai- naar de wiedconfiguratie,. Dat duurt ongeveer anderhalf uur.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van het wieden in vergelijking met je oude systeem?

“Qua capaciteit is het niet te vergelijken, de trekker is beter. Met de robot moet ik meer anticiperen. Maar dat is geen probleem, want in ruil daarvoor heb ik meer flexibiliteit en tijd voor andere werkzaamheden.
Voorheen werkte ik met een Garford-schoffelmachine met een camerageleidingssysteem. De FarmDroid FD20 is duidelijk preciezer. Hij kent de exacte positie van elk geplant zaadje, waardoor hij kan wieden voordat het zaadje ontkiemt en rondom het zaadje. De robot heeft de kwaliteit van mijn wieden aanzienlijk verbeterd.
Bovendien is de veldrobot veel lichter dan een trekker en is hij zelfvoorzienend in energie. Omdat ik nu 200 arbeidsuren per hectare per jaar bespaar plus brandstofkosten, betaalt de robot zichzelf al na één seizoen terug.”

Tekst gaat verder onder de foto

De FarmDroid FD20 is 100% elektrisch aangedreven, de energie krijgt de veldrobot via zijn vrij grote zonnepanelen.

De FarmDroid FD20 is 100% elektrisch aangedreven, de energie krijgt de veldrobot via zijn vrij grote zonnepanelen.

Op welke punten zou je de robot verbeteren?

“Als de dagen kort zijn, met weinig zonlicht, leveren de zonnepanelen op de robot niet genoeg energie om de FarmDroid FD20 24 uur lang te laten werken. Ik wacht tot de fabrikant een extra batterij integreert voor het begin van het seizoen.
Dan zou ik graag zien dat hij ook in andere gewassen werkt. Ik zou de robot volgend jaar graag in zonnebloemen willen proberen.
En tenslotte, hoewel ik biologisch boer zijn er meststoffen die ik in de suikerbieten toepas. Als de robot kan worden uitgerust met een tank en een sproeisysteem, zou me dat nog meer kosten besparen.”

Auteur: Maxence Guillaumot / vertaling: Willeke Seevinck

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

De app AVR Connect levert opmerkelijke inzichten op, zowel voor akkerbouwers en loonwerkers als de fabrikant. Dit kun je ermee.
Beheer
WP Admin