fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Haaktanden leverbaar op SIP-schudder

Er blijft vraag naar de haaktand, met name dealers en boeren die in het verleden met de Lely-schudders hebben gewerkt, vragen erom. De tand ‘sleept’ over de grond, zou voor minder vervuiling zorgen en kan een grotere capaciteit aan. Zie ook de verstelling bij de tandbevestiging. - Foto's: Michel Velderman.

De Sloveense machinefabrikant SIP levert nu ook haaktanden op zijn schudders. De eerste versie van de SIP-schudder met haaktanden toonde importeur Zonna op Landbouwbeurs Leeuwarden.

Een kleine primeur op Landbouwbeurs Leeuwarden; op de stand van Zonna uit Beilen (Dr.) stond de eerste SIP-schudder met haaktanden. De haaktanden zijn overigens een optie. Op het getoonde type – de Spider 1100 met 10 rotoren en 10,8 meter breed – bedraagt de meerprijs van de haaktanden € 1.420. De haaktanden zijn leverbaar op de HD-modellen. Dat zijn de getrokken Spider 900, 1100, 1300, 1500 en de gedragen Spider 685, 775 en 915.

Tand en tandarm anders bevestigd

Niet alleen de tanden zijn anders, dat geldt ook voor de tandarm. De haaktanden hebben een andere bevestiging dan de gangbare rechte schudtanden. Op alle rotoren zit een tandverstelling om het gras meer of minder agressief op te gooien. In de praktijk gebruik je die verstelling alleen op de buitenste rotor voor het zogenoemde kantschudden.

Lely-patent vervallen

Dat SIP de haaktanden nu levert, komt doordat het originele Lely-patent eraf is. Lely is de uitvinder van de haaktand. Uit vroegere testen blijkt dat een haaktand een relatief mooi schudbeeld behoudt bij een hoge rijsnelheid. De capaciteit van een schudder kan hierdoor fors toenemen.

Door het vervallen van het Lely-patent bieden meerdere merken de haaktand inmiddels aan, zoals het Italiaanse Frandent en het Ierse Malone. Uiteraard leveren ook Fendt en Massey Ferguson (MF) de Lotus-haaktandschudder. Fendt en MF vallen beiden onder het Agco-concern dat in 2017 Lely overnam.

Auteur: Bas van Hattum

De eerste getrokken SIP-schudder met haaktanden in Nederland is deze Spider 1100. Meerprijs is € 1.420. Importeur Zonna leverde in 2022 al enkele kleinere schudders uit met haaktanden.

De haaktanden zijn rood (linksom draaiend) en grijs (rechtsom draaiend) van kleur. Importeur Zonna kan deze techniek op bijna alle SIP-schudders leveren.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Strautmann Magnon 11-470 DO snijdt gras nóg korter met 84 messen

TREKKER stapt in opraapwagen Strautmann Magnon 11-470 DO om het eerste gras door de snijrotor te zien komen. Een impressie...
Afbeelding artikel

Hoe bevalt Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB in de praktijk?

TREKKER test de Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB met de nieuwe snijrotor, ultrakorte snijlengte en contactloze elektronische besturing.
Afbeelding artikel

Hollands Noordkop ontwikkelt klepelbak voor groenbemesters

Mechanisatiebedrijf Hollands Noordkop in Breezand (N.-H.) heeft een klepelbak ontwikkeld voor het verkleinen van groenbemesters.
Beheer
WP Admin