fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker: ‘Krone Comprima is gemaakt voor zwaar gewas’

Gebruikers roemen de gretigheid en vasthoudendheid waarmee de Krone Comprima Plus enorme hoeveelheden gras tot ronde balen verwerkt.

Een rondebalenpers die gras vreet als geen ander zonder zich daarin te verslikken. Dat vindt loonwerker Gert-Jan van den Berg van zijn Krone Comprima CF 155 XC Plus. Hij prijst ook de snijkwaliteit die bij een grote gewasstroom perfect blijft.

Iemand die weet waarover hij praat als het om ronde balen gaat, is Gert-Jan van den Berg in Nunspeet (Gld.) Ieder jaar maakt hij zo’n 10.000 met folie omwikkelde ronde balen. Om dat vlot en probleemloos te kunnen doen, heeft hij goed materiaal nodig.

Ongeveer twee derde van de balen perst de loonwerker in opdracht van de fouragehandel van zijn broer. Dit bedrijf verhandelt vooral biologische gewassen. De overige balen maakt hij voor loonwerkklanten rondom Nunspeet.

Lees verder onder de foto

Door een uitgekiende snijtechniek levert de Krone Comprima CF 155 XC Plus gewikkelde balen met keurig kort gesneden inhoud.

Sinds de zomer van 2020 werkt Van den Berg met een Krone Comprima CF 155 XC Plus perswikkelcombinatie. Een machine naar zijn hart. ‘Daarvoor heb ik andere persen gehad. En daar was nog wel eens wat mee. Bijvoorbeeld een afgebroken as of geknapte ketting. Diverse machines kunnen zware gewassen minder goed aan’, weet Van den Berg. ‘Als je het zijpaneel van de Comprima CF 155 XC Plus openklapt, zijn de dikke assen en kettingen het eerste wat in het oog springt. En daar heb je tijdens het werk veel gemak van. De Krone is een pers met een enorme capaciteit die zonder haperingen enorm veel gras naar binnen werkt en in balen perst. Wij persen veel gras-klavergewassen. Dat is zwaar spul, maar de Krone Comprima draait er zijn hand niet voor om.’

Lees verder onder de foto

Loonwerker Gert-Jan van den Berg is ervaringsdeskundige als het om ronde balen maken gaat. Jaarlijks perst hij er zo’n 10.000. Van den Berg prijst de degelijkheid van zijn Krone perswikkelcombinatie

Snijdt geweldig

Nog een belangrijk pluspunt voor Van den Berg is de snijcapaciteit van de machine. ‘Zeker als we persen voor de fouragehandel draaien we bijna altijd met het maximum aantal van 26 messen. En bij de Comprima kun je ervan op aan dat als je er 26 messen indoet, dat je dan ook met 26 messen snijdt. Dus niet als je iets harder rijdt, dat dan de helft van de messen eruit klapt. De snijkwaliteit is perfect. Ik dacht er sprake was van een montagefout toen ik zag dat de messen niet precies midden tussen de vingers van de invoerrotor staan. Een medewerker van Krone legde me uit dat de messen beter snijden als ze vlak langs de rotorvingers gaan.’

Lees verder onder de foto

De snelheid, van oprapen, invoeren en snijden. Daar kan geen andere pers tegenop, concludeert loonwerker Gert-Jan van den Berg.

Semi-variabele pers

De Krone Comprima CF 155 XC Plus heeft een vaste perskamer. Dat is voor Van den Berg een must. ‘Dat heb je gewoon nodig als je strak wilt persen. Deze pers is semi-variabel. Dat wil zeggen dat de perskamer te verstellen is tussen de 1,25 en 1,50 baaldiameter. Het is een praktische opties, al persen we hier meestal balen van 1,25 m. Die zijn het makkelijkst te laden op wagens. Voor klanten zijn balen van 1,50 m soms interessant omdat daar al gauw anderhalf keer zo veel gras in past.’

De machine van Van den Berg is uitgerust met SmartConnect, het elektronische communicatiesysteem van Krone. ‘Het systeem stuurt per perceel een pdf met daarop het aantal balen, het gewicht en, binnenkort ook, het vochtgehalte per baal. Dat is vooral handig als we percelen voor de fouragehandel persen. Bij biologische percelen kunnen we controle-organisatie Skal nu moeiteloos van de benodigde informatie voorzien.’

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe Krone-wagens snijden gras exact en zeer kort

De nieuwe snijrotor is de meest fundamentele verbetering van de nieuwe RX en ZX opraap- en doseerwagens van Krone.
Afbeelding artikel

Zware snedes zijn geen punt voor de Krone Swadro TC 1370

Een uitstekende hark die onder alle omstandigheden doet wat ie moet doen: gras/klaver/luzerne in mooie bruikbare zwaden leggen. Bij Groenvoederdrogerij Timmerman...
Beheer
WP Admin