fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Gedetailleerde diorama’s kijken op L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle

Het publiek kijkt zijn ogen uit bij de vele diorama’s die zijn tentoongesteld op de L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle. Niet alleen landbouwvoertuigen, ook trucks zijn er terug te vinden. Hier zien we een Scania R500 6x2 met Meiller-kiptrailer. - Foto's: Jacco van Erkelens

Op 26 en 27 november 2022 werd de 32ste L.C.N. Miniaturenbeurs georganiseerd in de IJsselhallen in Zwolle. We nemen je in deze fotoserie mee langs een aantal prachtige, gedetailleerde diorama’s.

Een New Holland 110-90 in de bekende Fiat-kleurstelling. De trekker is vergezeld van een Amac VRU-uienrooier en een loofklapper. Op de achtergrond staat een New Holland L523-maaidorser. Achter de combine ligt een mooie laag stro. Aan de opzij-geklapte pijp te zien, is het hoog tijd om het graan te lossen.

Slootonderhoud is een regelmatig terugkerend thema in de diorama’s. Hier is een Fendt 724 met Herder Grenadier-maaiarmen in touw de sloten aan het klepelen en korven. Links in de hoek staan een John Deere-trekker op smalle banden en een MacLouis-uienrooier.

Deze International 733 Allrad met een mobiele vangkooi is prachtig gedetailleerd uitgevoerd, met modder, roestige uitlaat en spiegels. Je ziet zelfs een ster in het zijraampje van de cabine.

Wie goed rondkijkt, vindt dit verborgen tafereel. Een schaars geklede dame wordt gefotografeerd bij een Volvo EWR 150 E mobiele kraan. De voorbijgaande shovelmachinist op de knikmops lijkt er geen moeite mee te hebben. Is dit soms een voorproefje voor de volgende Boerinnenkalender?

Populair in het echt, maar zeker in miniatuur: oltimerhakselen! Een spektakel waar niemand genoeg van kan krijgen. Meerdere diorama’s waren te vinden met dit thema. Bijzonder hier is de Laverda TA 150-hakselaar, welke is vergezeld met International, Deutz, Massey Ferguson en een Same trekker.

Een drukte van jewelste op dit loonbedrijf. Het bedrijf is zo te zien gespecialiseerd in mestverwerking. Op de achtergrond zien we een Fendt 900-serie met een vier-asser Schuitenmaker-transporttank en een Vredo VT 7028-2. Op de voorgrond laadt een Volvo EWR 150 E een Bunning Lowlander-stalmeststrooier. Een detail: laarzen uit in de cabine en op de treeplank!

Gras binnenhalen met een New Holland T7.300 HD en Kaweco Radium 55, vergezeld door een NH FR 780-hakselaar. Op de achtergrond zie je een Fiat op de kuil met een Holaras-kuilverdeler en een Innowalz 400-kuilwals. Op de voorgrond staat een International 955 voor de mestmixer.

Opnieuw oldtimerhakselen als thema in dit diorama. Hier vooral Fendt-trekkers aan het werk. Een New Holland-hakselaar hakselt de maïs. Een Werklust WG 18B heeft vlakschuif-dienst en staat te wachten tot de kar leeg is.

Een aantal mooie zeldzame Ford-modellen in de verkoop. Het hoogste prijskaartje is voor de Ford 8630: €190. De trekker staat naast andere Ford-trekkers: van links naar rechts een 8210, 8830 en een 40-serie.

Naast de gangbare 1:32 schaalmodellen schitteren ook 1:87 modellen. Hier een oogst-trein die tarwe en meteen stro van het land afhaalt. Op de achtergrond staat een afgebrande Claas Quadrant en Amerikaanse John Deere. Een brandweerauto en twee trekkers met eggen zorgen dat het vuur zich niet verder verspreid.

Een handgemaakte Landini 16000. De trekker is vervaardigd uit een modelkit en is met schaal 1:24 relatief groot. De kenner ziet een aantal mooie details, zoals de zwarte raamrubbers en een gedetailleerd motorblok. De maker schat dat er 20 uur werk in het model zit.

Een New Holland-trekker met McHale balenpers.

Een Massey Ferguson-dealer met toch een paar bijzondere exoten op het erf. Zo staat er een Mali Li-trac 300, een Schlüter Eurotrac met voorlader en een Schlüter Super 950 V. Alle drie trekkers zie je in het echt niet dagelijks voorbijrijden.

Een prachtig diorama dat ons vandaag de dag leert hoe het vroeger ging. Geen gps, of stuurbekrachtiging, maar twee paarden en twee mannen die toch een aardig rechte voor weten te ploegen. Mooi gemaakt en weer eens wat anders dan trekkers.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Miniaturenbouwer Martin Limpens: ‘Een miniatuur moet wel écht werken’

Techneut Martin Limpens bouwt miniaturen van metaal en volledig uit de losse pols. De modellen werken écht, daarin zit de voldoening.
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Beheer
WP Admin