Terug naar nieuwsoverzicht

Deutz-Fahr wint innovatie-award op mechanisatievakbeurs Eima 2022

De nieuwe Deutz-Fahr 6.4-serie schitterde op vakbeurs Eima in Bologna. De 6.4 heeft met de RvShift zelfs een innovatie-award gewonnen door het model te presenteren als zijnde uitgerust met een hybride transmissie. De uitleg klopt, maar onderhuids ligt er een gewone TTV-cvt bak in deze trekkers. - Foto's: Bas van Hattum

Machinefabrikant Deutz-Fahr ontving op mechanisatievakbeurs Eima in Bologna (It.) een onderscheiding voor het slim combineren van een powershifttransmissie met een cvt.

Deze zogenoemde RVShift schakelt 20 trappen voorwaarts en 16 achteruit, waarbij je – na het indrukken van een superkruip-knop gedurende drie seconden – traploos kunt rijden in het bereik van 20 meter tot 5 kilometer per uur. Deutz-Fahr introduceert deze transmissie in de onlangs geïntroduceerde 6.4-serie en de eerder getoonde 6C-serie.

Slimme marketing

Het meest bijzondere is dat alle media in de veronderstelling zijn dat zich onder de cabine ook daadwerkelijk een nieuwe transmissie bevindt, namelijk een 20-traps cvt-powershift. Het is echter exact dezelfde bak als die in de traploze TTV-versie, maar dan elektronisch ingesteld op 20 trappen voorwaarts en 16 achterwaarts.

De trekkers met het RVShift-concept zijn wel wat soberder uitgerust dan de TTV en eenvoudiger in de bediening. Deutz-Fahr speelt hiermee in op een duidelijke vraag in de markt van mensen die een meer begrijpelijke bediening willen, zonder alle toeters en bellen die vaak standaard meekomen in een luxere traploze trekker. En: je kunt deze trekker goed inzetten voor precies plant of spitwerk, daar waar lage snelheden gewenst zijn.

Dat doet Deutz-Fahr goed. En slim. Een slimme marketingtruc voor een trekker die technisch gezien identiek is aan de TTV. Overigens heeft Deutz-Fahr de software van de RVshift goed beveiligd. Je zou anders deze goedkopere variant alsnog kunnen omprogrammeren tot een volledig traploze machine.

Door het indrukken van deze knop activeer je de traploze superkruip (van 20 meter tot 5 kilometer per uur). Met de eenvoudige rijhendel (waarmee je ook de virtuele powershift bedient) kan je dan traploos rijden op lage snelheid.

Door het indrukken van deze knop activeer je de traploze superkruip van 20 meter tot 5 kilometer per uur. Met de eenvoudige rijhendel, waarmee je ook de virtuele powershift bedient, kun je dan traploos rijden op lage snelheid.

Gekende truc

Dit fenomeen is trouwens niet nieuw. John Deere zou dit in het verleden al eerder gedaan hebben met de grotere cvt-trekkers uit de 8000-serie (de huidige 8R) omdat Amerikanen in het verleden verknocht waren aan hun powershift-transmissies.

JCB deed vroeger hetzelfde met de grotere Fastrac-trekkers in de Verenigde Staten, om dezelfde reden als John Deere. In de JCB Fastracs ligt al sinds jaar en dag een cvt van Agco (Fendt).

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Belarus-trekker met Fase V-motor in Nederland

Belarus-importeur Andela toont op Landbouwbeurs Leeuwarden een nieuw type Belarus, met onder de motorkap een moderne 95 pk sterke Caterpillar Fase...
Afbeelding artikel

Foto | Blikvangers op vakbeurs Agromek in Denemarken

TREKKER zag op vakbeurs Agromek blikvanger Claas Axion 950 op TerraTracs evenals de smalste trekker ter wereld. Welke dat is, zie...
Afbeelding artikel

Foto | Gedetailleerde diorama’s kijken op L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle

Bekijk in deze fotoreportage de prachtige, gedetailleerde diorama’s die te zien waren op de 32ste L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle.
Beheer
WP Admin