Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere-stuurautomaat AutoTrac bestaat 20 jaar

Sinds 2006 is het mogelijk de John Deere AutoTrac-stuurautomaat in andere machinemerken te monteren. - Foto: John Deere

Begin 2000 introduceerde machinefabrikant John Deere de AutoTrac-stuurautomaat. In eerste instantie was deze bedoeld als rechtrijsysteem. In de loop van de jaren werd het systeem verder uitgebreid.

In de beginfase van AutoTrac gaven sommige gebruikers aan dat ze een dergelijke stuurautomaat niet nodig hadden, omdat ze ‘zelf wel in een rechte lijn kunnen rijden’. Al waren er ook gebruikers die de voordelen van een stuurautomaat wel zagen. Tegenwoordig kunnen de meeste agrarische bedrijven niet meer werken zonder een ‘rechtrijsysteem’ oftewel gps-stuurautomaat.

John Deere AutoTrac in vogelvlucht

  • In 2002 startte de fabrikant met de automatische besturing van John Deere-machines met het systeem AutoTrac.

  • Vanaf 2006 werd het mogelijk AutoTrac in andere machinemerken te monteren. Vervolgens werd dit systeem uitgebreid met een RTK-signaal voor meer nauwkeurigheid en snellere signaalbeschikbaarheid.

  • In 2008 introduceerde de fabrikant AutoTrac in combinatie met het systeem iTec Pro. Vanaf dat moment was het mogelijk om automatisch te keren op de kopakker.

  • In 2012, tien jaar na de introductie van AutoTrac, toonde John Deere voor het eerst Active Implement Guidance. Dit systeem houdt trekker en werktuig in hetzelfde spoor. Denk daarbij aan het poten van aardappelen. Een getrokken pootmachine heeft snel de neiging zijn eigen spoor te volgen, Active Implement Guidance stuurt de machine bij.

  • In 2020 volgde AutoPath, waarmee zowel het mechanisatiebedrijf als de machine-eigenaar online de prestaties van de machine en de geleidingslijnen kan bekijken.

  • Dit jaar, in 2022, introduceerde John Deere de zelfrijdende autonome 8R.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar op de nog jonge markt van autonome veldrobots.
Afbeelding artikel

Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Lemken en Track32 werkten al eerder samen bij de ontwikkeling van software voor de cameragestuurde IC Weeder AI-schoffels.
Afbeelding artikel

Gaëtan Severac (Gofar): ‘Boeren tonen gerichte interesse in veldrobots’

Gaëtan Severac, voorzitter van Global Organisation For Agricultural Robotics (Gofar), merkt op dat boeren voor het eerst gericht naar veldrobots vragen.
Beheer
WP Admin