fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere-gps krijgt nieuwe spoorvolgfunctie voor rijenbemesting

De nieuwe AutoPath-functie van John Deere zorgt dat een tweede gps-ontvanger op een strip-till-bemester exact registreert waar de mest ligt. De trekker met zaaimachine gebruikt vervolgens die nieuwe lijnen om op dezelfde plek te zaaien. - Foto's: Bob Karsten

Met de nieuwe AutoPath-functie van John Deere is het mogelijk met een extra gps-ontvanger op een werktuig automatisch gps-lijnen te maken voor een volgende bewerking. Dit is vooral van belang bij rijenbemesting en daarna maiszaaien, of bij schoffelen.

Machinefabrikant John Deere laat weten dat er een nieuwe functie beschikbaar is voor de Automation 4.0-bundel onder de noemer AutoPath. Met deze functie probeert John Deere de nauwkeurigheid van gps-lijnen tussen opeenvolgende werkzaamheden te verbeteren. De twee meest voor de hand liggende toepassingen zijn rijenbemesting en daarna mais zaaien, en een precisiezaaimachine gevolgd door een schoffel.

Nauwkeuriger spoor volgen

De nieuwe functie houdt in dat je een extra RTK-gps-ontvanger monteert op een strip-till-bemester of precisiezaaimachine. Die registreert de exacte positie van het werktuig en maakt op basis daarvan automatisch nieuwe gps-lijnen. Dat is nauwkeuriger dan wanneer je de gps-lijnen zou gebruiken die de voorgaande trekker heeft gevolgd.

Bij een bemester achter een mesttank worden stuurbewegingen minder nauwkeurig. Een strip-till-bemester kan dan wat gaan ‘zoeken’ in het spoor, dat geldt ook voor een zaaimachine. Zeker wanneer er bochten of geren in het perceel zitten, werkt een tweede ontvanger nauwkeuriger. Door de nieuwe lijnen te gebruiken is de kans dat de maiszaaimachine exact op de gewenste plek zaait en de schoffel de zaairijen juist volgt, een stuk groter.

Tekst gaat verder onder foto

Op het scherm is te zien dat met AutoPath de exacte rijen te zien zijn waar de rijenbemester heeft gewerkt. De trekker met zaaimachine kan die lijnen gebruiken voor het zaaien.

Op het scherm is te zien dat met AutoPath de exacte rijen te zien zijn waar de rijenbemester heeft gewerkt. De trekker met zaaimachine kan die lijnen gebruiken voor het zaaien.

Automation 4.0-activatie

John Deere voegt de AutoPath-functie eind 2022 toe in de Automation 4.0-bundel. Wie die bundel al heeft geactiveerd, kan de dealer vragen om een gratis update om de nieuwe functie toe te voegen. Die bundel omvat ook functie als automatisch draaien op de kopakker, werktuig-gps-besturing en Machine Sync (een volgfunctie). De Automation 4.0-activatie kost bruto €1.500 bovenop de standaard AutoTrac-activatie.

Auteur: Bob Karsten

Ben je op zoek naar gebruikte gps-systemen van John Deere? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere verkocht ook in 2023 meeste trekkers in Nederland

John Deere was het best verkopende trekkermerk in 2023 in Nederland, en Agco verkocht als concern de meeste trekkers. Dat blijkt...
Afbeelding artikel

Hoe staat het met John Deere’s precisiebemester ExactShot?

Vorig jaar onthulde John Deere zijn nieuwe ExactShot-technologie. Hoe staat het er nu voor met deze precisiebemestingstechniek?
Afbeelding artikel

Automatisch sturen op kopakker met TurnPath van Ag Leader

De Amerikaanse fabrikant Ag Leader zet stuurautomaat TurnPath in de markt, waarmee je automatisch kunt sturen op de kopakker.
Beheer
WP Admin