fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw ontwerp rondebalenpers: Claas Variant 500

Claas levert zijn Variant 500-variabele rondebalenpersen in 2023 in zes verschillende modellen. - Foto's: Claas

Claas brengt nieuwe modellen van zijn variabele rondebalenpers op de markt. Het richtte zich bij de ontwikkeling van deze Variant 500-serie op verbeterde persdichtheid en netbinding, bedieningscomfort, onderhoudsvriendelijkheid en een ruimere keuze aan banden.

De in 2023 verschijnende serie Claas Variant 500-rondebalenpersen bestaat uit zes modellen. De modellen 560 en 565 persen balen met een diameter van 0,90 tot 1,60 meter. De Variant 580 en 585 gaan tot 1,80 meter. De Variant 560 RF en 580 RF zijn uitgerust met een spiraalvormige Roto Feed-transportrotor. De vier Variant-modellen 560, 565, 580 en 585 in RC-uitvoering beschikken over een spiraalvormige Roto Cut-snijrotor met vier rotorsterren. Dit zorgt volgens Claas voor compact geperste balen.

Focuspunten bij de ontwikkeling van de nieuwe serie waren verbeterde persdichtheid en netbinding, bedieningscomfort, onderhoudsvriendelijkheid en een ruimere keuze aan banden ter voorkoming van bodemschade. De bediening geschiedt via deze Cemis 700-Isobus-terminal.

Meer messen 565 RC en 585 RC

De Variant 565 RC en 585 RC, met HD-aandrijvingscomponenten zoals verstevigde aandrijfkettingen, een krachtige snijrotor met rotorsterren met dubbele tanden van 8 mm en beveiligde messen, zijn volgens de fabrikant geschikt voor loonbedrijven. Deze modellen zijn uitgerust met 17 mensen met een theoretische haksellengte van 60 mm.

Smart Density-persdrukregeling

De ingenieurs uit Harsewinkel hebben zich speciaal geconcentreerd op het ontwikkelen van een nieuwe persdrukregeling. Dit systeem heeft een nieuwe hydraulisch stuurbok met onafhankelijke leidingen voor beide spanarmen. Het gevolg is dat meting, stand en persdruk van beide armen onafhankelijk worden uitgevoerd. Aansturingssoftware zorgt volgens Claas voor beter perswerk, ook onder zware omstandigheden in grassilage bijvoorbeeld. De nieuwe Smart Density-regeling realiseert een hogere persdichtheid en biedt betere bescherming tegen weersinvloeden.

Door het ontwerp van het chassis aan te passen kunnen er verschillende bandenmaten onder de pers. Zo kan de gebruiker bodemschade zo veel mogelijk voorkomen.

Bandenkeuze en Cemis 700-terminal

Om bodemschade tegen te gaan biedt Claas voor de Variant 500-modellen banden aan tot maat 560/45 R 22.5. Dan heb je het over een buitendiameter van 1,05 meter. Het nieuwe chassis-ontwerp maakt dit mogelijk. Voor de bediening van de Claas Variant 500-serie (introductie in 2023) is er de Cemis 700-Isobus-terminal die we al kennen van de Claas Disco-maaiers, Quandrant-grootpakpersen en Rollant-vastekamerpersen.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger Impress 155 VC Pro overtuigt met slimme details

Met de Impress-serie gooit Pöttinger nieuwe ijzers in een vuur waarin reeds gevestigde spelers concurreren. Zowel bij balenpersen als bij perswikkelcombinaties....
Afbeelding artikel

Nieuw topmodel pers Knoll: MultiBaler XL

De Nederlandse persenfabrikant Knoll verkoopt sinds begin februari een derde type pers voor de professionele markt. De MultiBaler XL is bedoeld...
Afbeelding artikel

Baliwrap werkt aan vierkante perswikkelcombinatie

Het Nederlandse Baliwrap bouwt een grootpakpers én wikkelaar op één onderstel.
Beheer
WP Admin