fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Gloren er gouden jaren voor de spuitmachine?’

Agrifac-spuitmachine. Het middelenpakket slinkt maar het spuiten gaat niet verdwijnen, denkt Trekker-redacteur Martin Smits. - Foto: Cor Salverius Fotografie

De toekomst is aan de schoffelbalk en de spuitmachine heeft zijn langste tijd gehad, dat hoor je steeds vaker. Dat eerste lijkt wel zeker, het tweede valt nog te bezien. Ik denk eerlijk gezegd dat er een gouden toekomst gloort voor de spuitmachine, maar dan wel voor een heel slimme.

De Europese Commissie wil dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 met 50% is verminderd. Die kogel is nog niet door de kerk. De druk blijft echter onverminderd hoog om het gebruik ervan zo veel mogelijk terug te dringen. Dat verklaart waarom al een aantal jaren flink wat schoffelmachines worden verkocht en steeds meer fabrikanten die produceren.

Spuiten gaat niet verdwijnen

Het middelenpakket slinkt, maar het spuiten gaat niet verdwijnen. Middelen verdwijnen, maar er komen ook nieuwe bij. Let wel, ook de biologische teler maakt steeds vaker gebruik van de spuitmachine. Het aantal preparaten en biostimulanten neemt rap toe. Daarmee zal ook de gangbare boer meer gaan werken.

Bemesting wordt eveneens steeds meer vloeibaar toegediend. Het einde van de kunstmeststrooiers is wat dat betreft dichterbij dan dat van de spuitmachines.

Techniek is redding van de spuitmachine

Behalve de teelttechnische onmisbaarheid is de techniek de redding van de spuit. Die wordt steeds geavanceerder. Drift is beter onder controle en je kunt nu op stoeptegelniveau spuiten. Dammann introduceerde een volveldspuit die ook als rijenspuit kan werken. Nieuwe techniek kan de redding zijn voor bepaalde middelen.

Aan de spuit van de toekomst zullen, zeker in Nederland, steeds meer eisen worden gesteld. Fabrikanten hebben daarop een antwoord. En met het wegvallen van middelen wordt het aantal bespuitingen met alternatieven eerder groter dan kleiner. In bieten spuit de boer vaker dan voorheen tegen luis. En wie had 15 jaar geleden gehoord van schimmelbestrijding in september in die teelt?

Goed nieuws voor loonwerker

Goedkoop zal het niet worden. Anders dan idealisten zich voorstellen, zet een verbod op middelen de schaalvergroting verder door. Dure techniek is alleen betaalbaar als je hectares maakt. Goed nieuws voor de loonwerker.

Auteur: Martin Smits

Lees meer artikelen over gewasbescherming op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Group Verschueren gaat Zasso-machines importeren

De Belgische Group Verschueren, onder andere bekend van hun maaioplossingen, gaat een strategische samenwerking aan met het Zwitserse Zasso. Verschueren verwerft...
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Beheer
WP Admin