Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Gloren er gouden jaren voor de spuitmachine?’

Agrifac-spuitmachine. Het middelenpakket slinkt maar het spuiten gaat niet verdwijnen, denkt Trekker-redacteur Martin Smits. - Foto: Cor Salverius Fotografie

De toekomst is aan de schoffelbalk en de spuitmachine heeft zijn langste tijd gehad, dat hoor je steeds vaker. Dat eerste lijkt wel zeker, het tweede valt nog te bezien. Ik denk eerlijk gezegd dat er een gouden toekomst gloort voor de spuitmachine, maar dan wel voor een heel slimme.

De Europese Commissie wil dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 met 50% is verminderd. Die kogel is nog niet door de kerk. De druk blijft echter onverminderd hoog om het gebruik ervan zo veel mogelijk terug te dringen. Dat verklaart waarom al een aantal jaren flink wat schoffelmachines worden verkocht en steeds meer fabrikanten die produceren.

Spuiten gaat niet verdwijnen

Het middelenpakket slinkt, maar het spuiten gaat niet verdwijnen. Middelen verdwijnen, maar er komen ook nieuwe bij. Let wel, ook de biologische teler maakt steeds vaker gebruik van de spuitmachine. Het aantal preparaten en biostimulanten neemt rap toe. Daarmee zal ook de gangbare boer meer gaan werken.

Bemesting wordt eveneens steeds meer vloeibaar toegediend. Het einde van de kunstmeststrooiers is wat dat betreft dichterbij dan dat van de spuitmachines.

Techniek is redding van de spuitmachine

Behalve de teelttechnische onmisbaarheid is de techniek de redding van de spuit. Die wordt steeds geavanceerder. Drift is beter onder controle en je kunt nu op stoeptegelniveau spuiten. Dammann introduceerde een volveldspuit die ook als rijenspuit kan werken. Nieuwe techniek kan de redding zijn voor bepaalde middelen.

Aan de spuit van de toekomst zullen, zeker in Nederland, steeds meer eisen worden gesteld. Fabrikanten hebben daarop een antwoord. En met het wegvallen van middelen wordt het aantal bespuitingen met alternatieven eerder groter dan kleiner. In bieten spuit de boer vaker dan voorheen tegen luis. En wie had 15 jaar geleden gehoord van schimmelbestrijding in september in die teelt?

Goed nieuws voor loonwerker

Goedkoop zal het niet worden. Anders dan idealisten zich voorstellen, zet een verbod op middelen de schaalvergroting verder door. Dure techniek is alleen betaalbaar als je hectares maakt. Goed nieuws voor de loonwerker.

Auteur: Martin Smits

Lees meer artikelen over gewasbescherming op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hollands Noordkop bouwt opnieuw trekker om tot zelfrijdende spuit

De zelfrijdende spuit draagt de naam Evolutionair en bestaat uit een Massey Ferguson 5S.135 en Hardi Commander 3300-spuit.
Afbeelding artikel

Agro Techniek start met import van zelfrijdende Caffini-spuiten

Volgens importeur Agro Techniek vallen de zelfrijdende Caffini-spuiten op vanwege hun compacte bouw en hun wendbaarheid.
Afbeelding artikel

Spot-spraytechniek bepalender dan merk veldspuit in gewasbescherming

Gewasbescherming moet anders. Niet het merk veldspuit maar de spot-spraytechniek wordt bepalend.
Beheer
WP Admin