Terug naar nieuwsoverzicht

Conver levert eerste elektrische maaiboot met speciale F-mast

De Nederlandse fabrikant Conver heeft de eerste elektrische maaiboot afgeleverd die voorzien is van een F-Mast. Aan de boot zijn twee hydraulische maaiarmen gemonteerd, één aan de voorzijde (F-Mast) en één aan de zijkant. - Foto's: Conver

Maaibotenfabrikant Conver uit Giessen (N.-Br.) heeft in 2021 voor het eerst een elektrische maaiboot geïntroduceerd. De prototypes hebben het afgelopen jaar bij gemeentes en loonbedrijven met succes slootkanten gemaaid.

Vorige week is de eerste elektrische Conver-maaiboot met een F-mast afgeleverd aan waterschap Brabantse Delta. “Deze uitvoering is ook in de diesel-variant beschikbaar”, zegt Angelique Houmes, marketingmanager van Conver.

De Conver C485 is de standaard maaiboot. De F-versie betekent dat er twee hydraulische maaiarmen aan de boot zijn gemonteerd. Eén aan de voorzijde (F-mast) en één aan de zijkant. ”De laatste is een zijmaaier, die de watergangen langs de oevers en op de bodem schoonmaakt. Het is dus capaciteitsvergroting”, aldus Houmes.

Elektrische maaiboot volledige werkdag inzetbaar

In theorie kan de gebruiker de elektrische boot een volledige werkdag inzetten. Dit is afhankelijk van de werkwijze van de gebruiker, de uitvoering van de maaiboot en de omstandigheden. Is de begroeiing zwaar, dan heeft de accu meer stroomverbruik.

Conver heeft de boot uitvoerig getest. Houmes: “Het voordeel van een elektrische maaiboot is dat deze aan de laadpaal kan laden waaraan ook elektrische auto’s worden opgeladen – handig in stedelijke gebieden. Als de machinist pauze heeft, kan hij de accu opladen.”

Gemeente Amsterdam heeft de maaiboot samen met loonwerker COW Cultuurtechniek, die slotenonderhoud uitvoert, getest. In Amsterdam heb je voldoende parkeerplaatsen met laadpalen. Dan kan zelfs tot ’s avonds laat worden gemaaid, aldus fabrikant Conver.

Het voordeel van een elektrische maaiboot is dat het onderhoud ervan naar verwachting lager is dan bij een dieselmotor. De elektrische maaiboot is ook stiller dan de standaard dieselboot. Dit betekent geen geluidsoverlast voor omwonenden en dieren en meer comfort voor de machinist tijdens het maaiwerk.

Tekst gaat verder onder de foto

De elektrische maaiboot is met name bedoeld voor loonbedrijven, gemeentes en waterschappen, die CO2-neutraal willen werken.

De elektrische maaiboot is met name bedoeld voor loonbedrijven, gemeentes en waterschappen, die CO2-neutraal willen werken. 

CO2-neutraal werken

De Conver-maaiboot is voorzien van twee elektrische motoren en een lithium accu met zo’n 70 kW output. Het vermogen van deze motoren samen is gelijk aan het vermogen van de dieselmotor die Conver gebruikt in de dieselaangedreven maaiboten Conver C485.

De fabrikant heeft inmiddels zes elektrische maaiboten gebouwd. Vooral loonbedrijven, gemeentes en waterschappen die CO2-neutraal willen werken, schaffen de maaiboten aan.

Lees ook: Rema bouwt faunavriendelijke maaikorf voor slotenonderhoud

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elektrisch wiedsysteem Volta: betere onkruidbestrijding, lager energieverbruik

De Rootwave Volta-technologie is compatibel met groene energiebronnen, zelfrijdende autonome systemen en koolstofvrije brandstoffen.
Afbeelding artikel

John Deere investeert in twee nieuwe batterijfabrieken

John Deere investeert in batterijfabrieken van Kreisel Electric, omdat de vraag naar accu’s voor elektrisch aangedreven machines stijgt.
Afbeelding artikel

John Deere kondigt elektrische en autonome trekker aan voor 2026

De volledig elektrische en autonome John Deere 100 pk-trekker rijdt op batterijen.
Beheer
WP Admin