fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas viert Xerion-jubileum met limited special edition-trekker

De Claas Xerion bestaat 25 jaar. Daarom brengt Claas een jubileumeditie uit: een Xerion 5000 met het kleurenschema van de Xerion 5000 uit 1997.- Foto's: Claas

25 jaar geleden bracht Claas de Xerion uit. De trekkers is vandaag de dag op diverse bedrijven nog steeds multifunctioneel inzetbaar. Claas viert het jubileum met een limited special edition: een retro-look trekker uit 1997.

In 1993 presenteerde Claas voor het eerst de Xerion 2500. Deze kwam vervolgens in 1997 op de markt. Na meer dan 20 jaar ontwikkeling heeft de eerste productieklare Xerion met Caterpillar zescilindermotor, 250 pk en HM08 continu variabele transmissie een nieuw productsegment neergezet.

Dankzij de verschillende aanbouw- en opbouwzones, het grote laadvermogen, de roterende cabine, twee stuurassen met even grote aandrijfwielen met permanente vierwielaandrijving en de continu variabele power-split transmissietechnologie, is de Xerion uniek op veel gebieden. Of het nu gaat om een ​​wendbare zelfrijdende drijfmestmachine met hondengangbesturing die de bodem ontziet, om een compacte zelfrijdende bietenrooier of een zelfrijdende maaier met een vlindermaaier achteruit, of om een krachtige zaaimachinecombinatie met een gemonteerde zaadbak.

Doorontwikkeling Xerion

Bij het model Xerion 3300 vond in 2004 de overstap naar een continu variabele transmissie van ZF plaats. Vanaf dat moment stond volgens Claas de Xerion synoniem voor tractie, wat nodig was voor de cultivatoren en schijveneggen met grote werkbreedtes die destijds in opkomst waren. De Xerion 3800 met 379 pk volgde in 2007, met meer motorvermogen en een zwanenhalskoppeling achter de cabine. Tegelijkertijd werd de Saddle Trac-variant met de boven de motor geplaatste cabine aan het modellengamma toegevoegd.

In 2009 wordt de grote serie met de Xerion 4500 en Xerion 5000 op de Agritechnica gepresenteerd als Trac en Trac VC met draaibare cabine om te kunnen voldoen aan de toegenomen eisen aan motorprestaties en tractie. De twee vlaggenschepen met ‘power intelligence’ worden vooral gebruikt voor zwaar trekwerk, maar ook voor houtversnipperaars.

Vanaf 2014 in Noord-Amerika

In 2013 vindt de generatiewissel plaats en voor de HRC-markten de ombouw naar motoren van Daimler Benz/MTU. De modellenreeks omvat de Xerion 4000, de Xerion 4500 en de Xerion 5000. Vanaf 2014 zijn de grote trekkers ook voor het eerst in Noord-Amerika verkrijgbaar.

Als onderdeel van de overgang naar de Stage V-emissienorm worden de nieuwe Xerion 4200, 4500 en 5000 in 2019 op de HRC-markten gepresenteerd. De twee krachtigste Xerions zijn nu ook verkrijgbaar als Trac TS met vier driehoekige rupsbanden.

400 Xerions per jaar geproduceerd

Tegenwoordig rollen er elk jaar 400 Xerions van de productielijn – de verkoopcijfers zijn de afgelopen drie jaar verdubbeld. De trekkers werken voor boeren en loonwerkers in Europa, maar ook in Kazachstan, Noord-Amerika, Australië, Azië en zelfs in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Tekst gaat verder onder de foto

De limited edition zal te zien zijn op beurzen en is exclusief beschikbaar voor trouwe Xerion-klanten.

De limited edition zal te zien zijn op beurzen en is exclusief beschikbaar voor trouwe Xerion-klanten.

Jubileumeditie

Ter gelegenheid van het jubileum produceert Claas voor de kernmarkten van de Xerion een strikt gelimiteerde speciale editie met een retro-look. Deze is gebaseerd op het kleurenschema van de eerste Xerion 2500-trekker uit 1997. De limited edition zal te zien zijn op beurzen en is exclusief beschikbaar voor trouwe Xerion-klanten. Bovendien krijgen alle Xerions gebouwd tussen augustus 2022 en augustus 2023 jubileumstickers aan beide zijden van de cabine.

Auteur: Robin Looman

Op zoek naar een gebruikte Claas Xerion? Kijk op Traktorpool.nl

Drie generaties Xerion bij elkaar. Links een Xerion 2500 uit 1997, in het midden een 3800 uit 2007 en rechts de huidige generatie.

Om het 25-jarig bestaan te laten zien, is de trekker voorzien van extra stickers.

Een detail van de jubileumuitvoering – een fraaie stickers op de motorkap.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Afbeelding artikel

Ronnie Smits (Aeres): ‘Unieke studie landbouw én techniek’

​Aeres start met de studie AgroTechniek en Engineering. Studieleider Ronnie Smits legt uit waarom dit een unieke en kansrijke studie is.
Afbeelding artikel

Proefrit met prijsgunstige Solis S90 Shuttle XL uit India

TREKKER maakt een proefrit met een nieuwe gunstig geprijsde Solis S90 cabrio met voorlader met balenklem. Wat zijn de voor- en...
Beheer
WP Admin