fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fliegl brengt asbesturing zonder stuurstangen op de markt

Fliegl introduceert een besturingssyteem waarbij geen stuurstangen en kettingen nodig zijn. Dat vergemakkelijkt het aankoppelen van Fliegl-wagens aan trekkers. - Foto: Fotostudio Atelier 68

De Duitse machinefabrikant Fliegl introduceert een stuursysteem voor zijn mesttank, meststrooiers en afschuifwagens. Met dit nieuwe asbesturingssysteem zijn geen stuurstangen of kettingen nodig tussen trekker en werktuig.

Om dit mogelijk te maken voorziet Fliegl de werktuigen van gestuurde assen met een gyroscoop die de rijrichting detecteert, en wielsensoren op de vaste as. De sensoren registreren de snelheid van de wielen. Bij een verschil in snelheid tussen de wielen, zoals bij het nemen van een bocht, wordt de draaiingshoek berekend en de stuurassen aangestuurd. Het systeem werkt zowel voor- als achteruit.

Daarnaast zorgt het systeem er volgens de fabrikant voor dat het werktuig altijd de juiste stuurhoek maakt bij de juiste snelheid. Boven de 25 km/u wordt de wieluitslag beperkt. Zo blijft de combinatie ook bij hogere snelheden stabiel in bochten en op rotondes. Boven de 40 km/u blokkeert het stuursysteem.

Aansturing via load sensing

De assen worden hydraulisch bestuurd via het loadsensing-systeem van de trekker. De overige functies van de wagen worden bediend via Isobus.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

Stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende machineprijzen veroorzaakt een flinke daling in de trekkerverkoop in Italië.
Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Beheer
WP Admin