fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Evers introduceert schijvenbemester tot 12 meter werkbreedte

Evers Agro ontwikkelde de brede schijvenbemesters met name voor uitgestrekte regio's in Denemarken of het oosten van Duitsland. - Foto's: Evers Agro

Machinefabrikant Evers Agro uit Almelo (Ov.) brengt twee bredere versies van de huidige Toric-schijvenbemesters op de markt. De zogenoemde Toric XL-bemester is leverbaar als een gedragen 9 meter en getrokken 12 meter brede variant.

De grootste van de twee schijvenbemesters, de Toric XL 1200, is een getrokken machine met 48 uitlopen, 96 schijven. Deze bemester weegt inclusief een wielstel voor transport 10.800 kilo. De bemester klapt in vijf delen op en is vooral geschikt voor gebruik achter een zelfrijder. De 9 meter brede variant hangt in de hefinrichting, weegt 5.300 kilo en telt 36 uitlopen en 72 schijven.

Lees verder onder de foto

De 12 meter brede bemester, de Toric XL 1200, telt 48 uitlopen en 96 schijven.

Geveerde steunwielen

Beide bemesters zijn voorzien van schijven met een diameter van 41,5 cm. Daarmee werkt de bemester tot 10 centimeter werkdiepte. De mest wordt direct achter de voorste rij schijven geïnjecteerd en de tweede rij schijven werkt de mest in. De schijven zijn opgehangen met onderhoudsvrije rubberen torsieveren. De schijfafstand is 25 centimeter.

De machines zijn voor de diepteregeling uitgerust met steunwielen aan de voorkant en een buizenrol met een diameter van 62 centimeter aan de achterkant. Beide zijn hydraulisch geveerd.

Lees verder onder de foto

De getrokken bemester is met name geschikt voor gebruik achter een zelfrijder.

Kleine mestgift

Evers Agro ontwikkelde deze XL-versies van de huidige Toric-schijvenbemesters met name voor uitgestrekte regio’s als Denemarken en Oost-Duitsland. Evers merkt op dat er na de graanoogst vaak een kleine mestgift wordt uitgereden. Om dan toch capaciteit te halen met een grote zelfrijder moet óf de rijsnelheid omhoog óf de werkbreedte groter. De fabrikant speelt in dit geval in op die laatste optie.

Evers Agro sluit niet uit dat er in Nederland ook markt is voor zo’n brede schijvenbemester. De fabrikant heeft van beide varianten een machine gebouwd. De richtprijs voor een Toric XL 900 met 9 meter werkbreedte is €68.000. De grotere 12 meter brede schijvenbemester Toric XL 1200 heeft een richtprijs van €130.000.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel werkt met een Toric-schijvenbemester, Ideaal voor bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten.
Afbeelding artikel

Evers Agro toont schijvenbemester Toric XL

Evers Agro breidt zijn serie Toric-schijvenbemesters uit met een Toric XL. Deze is driedelig opklapbaar en leverbaar in werkbreedtes tot 9...
Afbeelding artikel

Evers Agro introduceert 735 kg lichtere schijvenbemester Toric Compact

Machinefabrikant Evers Agro breidt zijn serie Toric-schijvenbemesters uit met de 6 meter brede lichtere tweerijige Toric Compact.
Beheer
WP Admin