fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Californië staat gebruik van autonome trekkers nog niet toe

Trekkerfabrikant Monarch biedt een 40 pk elektrische trekker aan die autonoom kan werken. Hij is in de Verenigde Staten verkrijgbaar voor 50.000 dollar. - Foto: Monarch

De Occupational Safety & Health Standards Board (OSHSB) van de Amerikaanse staat Californië heeft een petitie van de autonome trekkerfabrikant Monarch verworpen. Het gebruik van autonome trekkers wordt in Californië voorlopig niet toegestaan.

Volgens de OSHSB is de technologie van autonome trekkers ‘nog erg nieuw’. Daarom is menselijk toezicht nodig. “Hoewel er onderzoek is gedaan in deze opkomende industrie, is de huidige dataset te klein om te concluderen dat de veiligheid die een autonome trekker biedt gelijkwaardig is aan die van een menselijke bestuurder”, stelt het agentschap.

Meer informatie nodig over veiligheid autonome trekker

Volgens OSHSB moet er meer informatie beschikbaar komen voordat autonome trekkers kunnen worden toegestaan. Trekkerfabrikant Monarch wil gegevens meenemen die het heeft verzameld tijdens tests met hun autonome trekkers in Californië. Deze werken al enige tijd met een ontheffing. Monarch beweert meer dan 1.300 uur te hebben gewerkt zonder ongelukken of bijna-ongelukken.

“Autonome en voor de bestuurder geoptimaliseerde machines bieden de landbouw tal van voordelen. Denk aan een betere luchtkwaliteit, duurzaamheid en voedselkwaliteit. Een van de meest tastbare en significante voordelen is echter de verbeterde veiligheid van arbeiders op het land”, schreef Praveen Penmetsa, directeur van Monarch, in zijn voorstel voor een vergunning voor autonome trekkers.

De OSHSB bekijkt het gebruik van autonome trekkers in Californië in 2026 opnieuw.

Auteur: Hugo Claver

Lees ook: Wanneer rijdt de autonome John Deere 8R in Europa?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

Welke klassieke trekker wordt jouw poster?

Jij kiest welke klassieke trekker op de poster komt die we meesturen met een volgende editie van TREKKER magazine.
Afbeelding artikel

Wil jij deze New Holland T7.300 testen?

TREKKER is op zoek naar een enthousiaste, kritische tester die de New Holland T7.300 wel eens wil proberen.
Beheer
WP Admin