fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Voeren 4.0: slimmer voeren met Topcon-app

Na het installeren van de Topcon Feed app, wordt je telefoon een verlengstuk van je weegsysteem met tal van handigheidjes die het laadproces makkelijker maken. - Foto: Stefan Koopmans

Softwarefabrikant Topcon introduceert een handige app voor de mobiele telefoon. Voeren en laden van de voer(meng) wagen gaat zo sneller en overzichtelijker. Je telefoon wordt zo een verlengstuk van het weegsysteem.

Nadat je de gratis Feed App hebt geïnstalleerd op je iPhone of Android-telefoon, verbind je via bluetooth je telefoon met het weegsysteem van je voermengwagen of voerdoseerwagen. In de app kun je rantsoenen invoeren en corrigeren naar het werkelijke aantal dieren. Ook handig: je kunt een kopie van het weegdisplay zien op je telefoon. Zo heb je in elke positie in de cabine van je trekker of shovel zicht op het gewicht in de voerwagen.

Als je de laadvolgorde en laadhoeveelheid hebt ingegeven, leidt de app je stapsgewijs door de laadvolgorde heen en geeft exact aan – via begrijpelijke schermen – hoeveel je nog moet laden van welk product. Nog mooier is dat het systeem opslaat wat er werkelijk is geladen. Dat betekent dat je altijd kunt terugkijken en kunt corrigeren als er iets te veel of te weinig voer is geladen.

Bluetooth koppelen aan Topcon-weegsysteem

Wie een Topcon-weegsysteem heeft, kan aan het Bluetooth-logo en de Bluetooth-sticker op het weegdisplay zien of de app en dus de telefoon zijn te koppelen. Is dat niet het geval, dan kun je voor € 1.000 tot € 1.500 (afhankelijk van je wens) het huidige weegsysteem aanpassen met een update of Bluetooth-module.

Topcon kan ook Wifi-modules koppelen aan je weegsysteem. Dan kun je data rechtstreeks vanaf de pc sturen naar het weegsysteem en andersom. De telefoon-app is dan ook een mooie en meer praktische tussenstap.

Tap FEED-module op pc

Tegelijk met deze app introduceert Topcon het Tap-platform (Tap staat voor Topcon Agriculture Platform) software voor de thuiscomputer. Er is een basisversie, de ‘Tap FEED lite’, en een uitgebreidere versie, de Tap FEED Advisor. In deze software kan de veehouder handig en snel de rantsoenen ingeven, uitrekenen, laadvolgorde ingeven en vooral de hoeveelheid snel aanpassen als het drogestofgehalte of het aantal dieren wijzigt. Bovendien heb je zo een mooie historie aan data altijd bij de hand.

De app op je telefoon is gratis. De basisversie Tap Feed Lite kost jaarlijks € 325, de Tap Feed Advisor-software kost jaarlijks € 525.

Topcon verwacht dat deze app interessant is voor de helft van de 15.000 veehouders in Nederland. Topcon nam in 2015 Digi-Star over en was daarmee in één klap één van de grootste spelers op gebied van weegsystemen op voerwagens en voermengwagens.

Lees ook: Meer precisie, gemak, autonomie en meer data

Auteur: Bas van Hattem

Heb je al een Topcon/Digi-Star-weegsysteem? Aan het Bluetooth-logo kun je zien of je je telefoon met app hieraan kunt koppelen. Heb je geen logo, dan kan je deze updaten. Dat kost € 1.000 tot € 1.500. - Foto's: Bas van Hattem

Topcon levert ook Wifi-module, zodat het weegsysteem direct in contact staat met het bedrijfsnetwerk.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BvL bouwt compacte voermengwagen met drie mengvijzels

De nieuwe compacte V-MIX Plus-voermengwagen van fabrikant BvL beschikt over drie mengvijzels en een maximale inhoud van 34 kuub.
Afbeelding artikel

Elektrische voermengwagen Marmix E-Mix in 2023 op de markt

Importeur Abemec heeft samen met machinefabrikant Marmix de elektrisch aangedreven voermengwagen E-Mix ontwikkeld.
Afbeelding artikel

Zelfrijdende Tatoma Gigamix-voermengwagen met 510 pk

De Spaanse machinefabrikant Tatoma Group levert naar eigen zeggen 's werelds sterkste zelfrijdende voermengwagen: de Tatoma Gigamix.
Beheer
WP Admin