Terug naar nieuwsoverzicht

Ploegen of spitten; welke grondbewerking levert meer mais op?

In opdracht van machinefabrikant Imants onderzocht adviesbureau Groeikracht drie jaar lang of spitmachines kunnen concurreren met de ploeg in de maisteelt. - Foto: Groeikracht

Boer en loonwerker halen voor het telen van mais vaak de ploeg uit de schuur voor het bewerken van de grond. Waarom niet de spitmachine? Adviesbureau Groeikracht onderzocht in opdracht van spitmachinefabrikant Imants het verschil in maisopbrengst als je de ploeg gebruikt of de spitmachine.

Groeikracht concludeert dat spitten een waardig alternatief is voor ploegen als hoofdgrondbewerking in de teelt van mais. Die conclusie trekt het bureau aan de hand van proeven op lichte en leemhoudende zandgronden, die in 2018, 2019 en 2021 zijn uitgevoerd.

Tekst gaat verder onder de foto

Als enkel en alleen wordt gekeken naar de maisopbrengst, zijn de verschillen tussen ploegen en spitten klein.

Als enkel en alleen wordt gekeken naar de maisopbrengst, zijn de verschillen tussen ploegen en spitten klein. – Foto: Groeikracht

Verschil in maisopbrengst vrijwel nihil

Uit de veldproeven en de samenwerking met Grondig Boeren met Maïs Brabant verkreeg Groeikracht veel data. Daaruit concludeert het adviesbureau dat het verschil tussen ploegen en spitten klein is wanneer enkel en alleen naar gewasopbrengst wordt gekeken.

De gemiddelde meeropbrengst van zetmeel bedroeg 3,3% per hectare bij spitten in vergelijking met ploegen. Op droge gespitte zandgrond haalde de mais een meeropbrengst in droge stof (ds) van 7,8%. Op normale gespitte zandgrond behaalde mais een meeropbrengst in zetmeel van 7,1%.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Evers Agro introduceert kortere voorzetdiepwoeler met tanden in één rij

Evers Agro ontwikkelde de voorzetdiepwoeler Breton XL, met alle tanden op één rij, Zo is een kortere inbouwlengte mogelijk.
Afbeelding artikel

Vӓderstad introduceert hefgedragen Cultus-cultivator

De Zweedse machinefabrikant Vӓderstad heeft een hefgedragen cultivator gebouwd. De Cultus HD 425-525 heeft een werkbreedte van 4,25 en 5,25 meter.
Afbeelding artikel

Nieuwe 6 meter brede KE 02 Rotamix-rotorkopeg van Amazone

Amazone heeft een nieuwe KE 02 Rotamix-rotorkopeg met een werkbreedte van 6 meter ontwikkeld voor grote oppervlakten.
Beheer
WP Admin