fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Compleet programma Grasdag voorziet in behoefte

Voor veel bezoekers van Grasdag 2022 zal het voor eerst zijn dat ze de nieuwe Vicon Fanex 15.60 schudder aan het werk zien. Werkbreedte rond 15 meter met 14 rotors. Gesloten oliebad tandwielkasten en vingerkoppelingen op de opklapdelen. - Foto's: Koos Groenewold

Een compleet programma maakt van de Grasdag 2022 op 16 juni een inspirerende dag. Productinformatie, kennisdeling, innovaties en live machinedemo’s zorgen dat liefst 1.600 bezoekers uit binnen- en buitenland de moeite nemen een dag vrij te maken en af te reizen naar de Grasdag in Dronten.

Sinds begin 2020 zat Nederland min of meer op slot door corona. Live evenementen waren er niet of nauwelijks, net als beurzen en andere grote bijeenkomsten. De honger naar informatie onder veehouders is er echter niet minder door geworden. Integendeel. Als je twee jaar niets nieuws gezien hebt, is een breed evenement als de Grasdag, georganiseerd door Boerderij, een welkome reden om er een dag op uit te trekken. Zeker als het programma met productinformatie, kennisdeling, innovaties en live machinedemonstraties voor elk wat wils biedt.

Lees verder onder de foto‘s. Onderaan dit artikel nog meer beelden van Grasdag 2022

De Grasdag trok 1.600 bezoekers. Door de grote omvang van het terrein en de verscheidenheid aan machinedemonstraties, kennisdeling standhouders verdeelt het publiek zich goed. Zo was er overal ruim voldoende plaats om alles goed te bezichtigen en om informatie te verkrijgen.

De Grasdag trok 1.600 bezoekers. Door de grote omvang van het terrein en de verscheidenheid aan machinedemonstraties, kennisdeling standhouders verdeelt het publiek zich goed. Zo was er overal ruim voldoende plaats om alles goed te bezichtigen en om informatie te verkrijgen.

Kennisdeling

De Grasdag is gehouden op het bedrijf van familie Berghorst. Op het erf spitst de informatievoorziening zich vooral toe op kennisdeling. Een breed pallet van standhouders spreekt met de bezoekers over hun producten en de bijdrage die ze kunnen leveren op het melkveebedrijf. In de Kennisschuur (zie kader Kennisschuur onderaan dit artikel) geven vijf professionals hun visie op grasteelt voor de voedervoorziening in de breedste zin van het woord. Alles komt aan bod. Of het nu gaat om maai-interval, beweiding, zomerstalvoeren, bemesten en inrichten en in stand houden van de zode, al dan niet met kruiden.

Elho demonstreert met een hark met zwadborden in de front, maar kan ook een trommelschudder leveren. Dat kennen we nog van vroeger, maar Elho wijst op de mogelijkheid van een trommelschudder om een zwad op te schudden zonder het breed te spreiden en zo het ruwasgehalte laag te houden.

Elho demonstreert met een hark met zwadborden in de front, maar kan ook een trommelschudder leveren. Dat kennen we nog van vroeger, maar Elho wijst op de mogelijkheid van een trommelschudder om een zwad op te schudden zonder het breed te spreiden en zo het ruwasgehalte laag te houden.

Workshops tijdens Grasdag

Dan zijn er nog de interactieve workshops. Op vaste tijden kunnen bezoekers een van de vier workshops bijwonen (zie kader Volop interactie, onderaan dit artikel). Omdat deze vrij toegankelijk zijn varieerde de groepsgrootte, maar een ding is zeker: elke vraag werd beantwoord en men ging discussie niet uit de weg, om zo tot diepgaande gesprekken te komen.

Onder de grote tenten staan bankjes, tafels en statafels klaar om daar in de schaduw te kunnen lunchen. De weg naar de broodjes en patat vergt soms wel enig geduld, maar het is gelukkig geen Schiphol. Veel bezoekers maken ook gebruik van de mogelijkheid om de stallen met 900 koeien te bezichtigen.

Aan de overkant van de weg zijn machines opgesteld. Een aantal in stilstand, maar ook een flink aantal in werking. Voor de echte mechanisatieliefhebbers een verplicht nummer.

Bekijk ook Video | Machinedemo’s op Grasdag 2022

De spaakwielbemester voor vloeibare meststoffen van Duport. De trekker staat rondom op een luchtdrukwisselsysteem van PTG. Primeur is de Isobus V1.10-bediening. Daarmee kan de gebruiker op de universele terminal tot 18 combinaties van bandenspanning voorprogrammeren.

De spaakwielbemester voor vloeibare meststoffen van Duport. De trekker staat rondom op een luchtdrukwisselsysteem van PTG. Primeur is de Isobus V1.10-bediening. Daarmee kan de gebruiker op de universele terminal tot 18 combinaties van bandenspanning voorprogrammeren.

Krachtvoer van eigen bodem

Zorg voor het grasland is de basis voor optimale productie. Evers toonde met een profielkuil het effect van een graslandwoeler. Landkracht had een primeur met een nieuw ontwikkelde doorzaaimachine. Een product van Nederlandse bodem. Primair bedoeld om door te zaaien, maar volgens de leverancier ook geschikt om nieuw in te zaaien.

Speciaal om zomerstalvoedering met eiwitrijk gras te demonstreren maaiden de Stolpen opraapwagen van importeur Prins uit Dalfsen en de Ierse Zero-Grazer van importeur Meinderts uit Wergea jong gras. De Stolpen opraapwagen is meer een traditionele opraapwagen met gestuurde tandbalken om het gras zo onbeschadigd mogelijk te laden, de Zero-Grazer is specifiek voor stalvoedering gebouwd en werkt in verstek met een aangebouwde maaimachine en elevator die het gras hoog in de wagen brengt.

Veel belangstelling en gericht publiek dat volop de gelegenheid had en die ook gebruikte om zich van het laatste nieuws en details op de hoogte te stellen. Machines worden niet meer per se groter, maar de details worden steeds belangrijker: levensduur, capaciteit en kwaliteit van het geleverde werk.

Veel belangstelling en gericht publiek dat volop de gelegenheid had en die ook gebruikte om zich van het laatste nieuws en details op de hoogte te stellen. Machines worden niet meer per se groter, maar de details worden steeds belangrijker: levensduur, capaciteit en kwaliteit van het geleverde werk.

Belangstelling voor bandharken

Schoon oprapen en minimaal verontreiniging (ruw as) met het gras meenemen verklaart de toenemende belangstelling van bandharken. Het aantal fabrikanten dat een bandhark levert, is inmiddels al niet meer op één hand te tellen. Mits goed afgesteld kan een hark met aangedreven harkborden, eigenlijk een principe uit de tijd van de paardentractie, gras ook heel schoon in het zwad vegen. Importeur Groenewegen demonstreerde dat met een machine van Elho, die ook een trommelschudder om een zwad te schudden zonder te spreiden, tijdens een demonstratie aan het werk zette.

Minimaal verontreiniging in het gras brengen ziet Kema-importeur Kruse als een argument om voor een dubbele messenbalk te kiezen. Plus dat een dubbele messenbalk maar een fractie van het vermogen van een schijven- of trommelmaaier vraagt en lichter van gewicht is. Kema (Kersten Maschinenfabrik) heeft sinds 2020 een doorontwikkelde versie op basis van de vroegere Busatis messenbalk op de markt. Als frontmaaier zelfs tot 9,65 meter werkbreedte leverbaar. Kema demonstreerde met een combinatie van frontmaaier met zijmaaier en tot verrassing van veel bezoekers knipte die met 1.300 motortoeren van de trekker ook met meer dan 10 kilometer per uur het gras er netjes af.

Landkracht introduceert een volledig nieuw ontwikkelde doorzaaimachine. Vaste schijven snijden een zaaivoor, losse ringen op een sterrenwals drukken ze dicht. De zaaidiepte is instelbaar en hydraulisch kan er nog gewicht van de trekker naar de machine worden gebracht.

Landkracht introduceert een volledig nieuw ontwikkelde doorzaaimachine. Vaste schijven snijden een zaaivoor, losse ringen op een sterrenwals drukken ze dicht. De zaaidiepte is instelbaar en hydraulisch kan er nog gewicht van de trekker naar de machine worden gebracht.

Oude techniek die enkele jaren geleden is verfijnd en weer in productie genomen: front- en achtermaaier met dubbele messenbalk van Kema, geïmporteerd door Kruse in Ootmarsum. Vraagt slechts 3 pk per meter werkbreedte en is licht van gewicht. In het buitenland populair voor zomerstalvoeren.

Oude techniek die enkele jaren geleden is verfijnd en weer in productie genomen: front- en achtermaaier met dubbele messenbalk van Kema, geïmporteerd door Kruse in Ootmarsum. Vraagt slechts 3 pk per meter werkbreedte en is licht van gewicht. In het buitenland populair voor zomerstalvoeren.

Auteurs: Wijnand Hogenkamp, Martin Smits

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Pöttinger-bandhark Mergento VT 9220 in het gras

In deze video zie je de nieuwe bandhark van Pöttinger, de Mergento VT 9220, aan het werk in Nederland.
Afbeelding artikel

Primeur: Pöttinger-bandhark Mergento VT 9220 aan het werk in Nederland

TREKKER zag als eerste de nieuwe bandhark van Pöttinger aan het werk, de Mergento VT 9220. Een impressie.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Op naar de finale van De Beste Trekkerchauffeur van Nederland’

Twee prachtige Misset-events: Grasdag 2022 en Beste Trekkerchauffeur van Nederland. Verloopt alles vlekkeloos? Nee, maar schouderklopjes zijn op z'n plaats.
Beheer
WP Admin