Terug naar nieuwsoverzicht

Cemos Auto Header-systeem van Claas werkt toe naar geautomatiseerd oogsten

Claas levert Cemos-Auto Header-software voor de maaidorser. Een laserscanner boven op de cabine van de maaidorser detecteert de gewashoogte en zorgt dat er niets verloren gaat tijdens de oogst, aldus fabrikant Claas. -Foto: Eddie Loonstra

Machinefabrikant Claas toonde op de DLG Feldtage, van 14 tot en met 16 juni in Mannheim (D.), een maaidorser uitgerust met het Cemos Auto Header-systeem. Het systeem bestaat uit een laser en regeltechniek voor het maaibord.

De laser staat op de cabine van de maaidorser en registreert de hoogte van het gewas. De regeltechniek past vervolgens de hoogte van bijvoorbeeld de haspel aan de veranderende gewashoogtes aan. De Auto Header gebruikt de startinstelling van de chauffeur als uitgangspunt om te variëren.

Verminderen opnameverlies tijdens oogst

Met deze techniek wil Claas de opnameverliezen tijdens het oogsten reduceren. Volgens de fabrikant wordt de haspelpositie tijdens de oogst veelal niet aangepast aan de gewasomstandigheden. Bovendien is de lengte van de snijtafel, die soms hydraulisch verstelbaar is, vaak niet ingesteld op de lengte van het gewas, stelt Claas. Het gevolg is een ongelijkmatige gewasstroom.

Geautomatiseerd oogsten

Net als veel andere fabrikanten verwacht Claas dat landbouwwerktuigen steeds meer geautomatiseerd hun werk gaan doen. Het Cemos Auto Header-systeem is voor de fabrikant dan ook een belangrijke stap daarnaartoe.

Het systeem werkt als volgt; de chauffeur van de maaidorser stelt de haspeldiepte en -afstand in. Als de gewashoogte wijzigt, past Cemos Auto Header automatisch de instellingen van het maaibord aan. De laser herkent rijpaden. Wanneer de maaidorser op de kopakker arriveert zorgt het systeem er ook voor dat de haspel hier automatisch zakt en het laatste graan oogst.

Auteur: Eddie Loonstra

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas investeert € 44 miljoen in modernisering fabriek

Claas heeft € 44 miljoen geïnvesteerd in het moderniseren van zijn locatie in Harsewinkel (D.) voor de productie van combines Trion en...
Afbeelding artikel

Software-update voor AVR Puma 4.0 ACC-rooibek

AVR actualiseert de aansturing van de ACC-rooibek. Gebruikers van de AVR Puma 4.0-aardappelrooier kunnen vanaf 2023 gebruikmaken van de software-update.
Afbeelding artikel

Combine Cann DoubleCut DC4510 maakt korte metten met hennepplant

GroeNoord ontwikkelde samen met Hempflax combine DoubleCut DC4510. Na jaren fijnslijpen maakt de Double Cut korte metten met de hennepplant.
Beheer
WP Admin