Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Ford-New Holland aan kop in top vijf trekkermerken’

Volgens RDW-kentekenregistraties staat John Deere op nummer 1 in de top vijf grootste trekkermerken, maar helemaal eerlijk is deze lijst niet, schrijft Bas van Hattum (rechts), hoofdredacteur van TREKKER, in zijn blog. - Foto: Hans Prinsen

Eindelijk is er helderheid over het landbouwwagenpark in Nederland. Nu al het rijdend materieel geregistreerd is op kenteken, hebben we die duidelijkheid.

Al jaren proberen we te achterhalen hoeveel trekkers en zelfrijders Nederland rijk is, maar we kwamen niet verder dan een paar ruwe schattingen. Zelfs de experts zaten er 75.000 kentekenregistraties naast. Het bleken geen 550.000, maar 625.000 voertuigen te zijn die de afgelopen maanden werden geregistreerd.

Van die 625.000 blijkt ruwweg de helft een trekker te zijn, grofweg een derde deel een aanhanger en grofweg 17,5% een zelfrijder. De komende maanden gaan we meer details vrijgeven over de opbouw van elke groep.

Klopt lijst met vijf grootste trekkermerken wel?

Toch even dit: de top vijf grootste trekkermerken in Nederland zijn

  • John Deere (10,5%)
  • Fendt (9,6%)
  • Massey Ferguson (7,5%)
  • New Holland (6%)
  • Ford (5%)

Volgens de registratie bij de RDW klopt dat, maar helemaal eerlijk is deze lijst niet. Ford ging immers in 1991 op in het merk New Holland. Dus feitelijk mag je deze percentages bij elkaar optellen. Als je dan ook nog beseft dat het merk Fiat tot New Holland behoort en ook Fords voorloper – Fordson -, kan het niet anders dan dat ‘de New Holland-merken’ met kop en schouders bovenaan staan.

Maar ja, zo kan je de Lanz-trekkers ook toerekenen aan John Deere. En de trekkermerken International, International Harvester, David Brown en Case rekenen tot ‘de Case IH-merken’. Wie goed in de merkenhistorie zit, kan zo nog veel meer optelsommen maken. Wordt vervolgd.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Afbeelding artikel

Nog geen boetes voor niet geregistreerde voertuigen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bekend gemaakt dat de politie tot 1 juli 2022 geen boetes zal uitdelen voor...
Beheer
WP Admin