fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Bouwen waterstofvoertuig Hygrotraxx maakt aspirant-monteurs enthousiast

Het kleine landbouwvoertuig Hygrotraxx is uitgerust met camera’s. Zo kan het de lijn volgen en tussen planten doorrijden. De hefinrichting werkt automatisch en stopt als de sensoren geen planten meer zien. - Foto: Abemec / Aeres Tech

Hoe krijg je dieselmonteurs enthousiast voor waterstof als alternatieve brandstof? Met deze vraag ging Abemec naar opleidingsinstituut Aeres Tech. Het doel van Abemec is aspirant-monteurs enthousiast maken voor deze nog onbekende brandstof.

Waterstof is veel schoner voor het milieu dan dieselmotoren. De massa van waterstof is licht in gewicht. Er hangt echter een negatief beeld rondom waterstof. Sommige monteurs vinden werken met deze brandstof gevaarlijk. Dat is echter te weerleggen.

Waterstofpatronen kunnen onbeperkt meegaan zonder dat deze worden beschadigd. Beschouw het als een flesje water. Wanneer deze leeg is, vul je hem weer. In Nederland zijn nu ongeveer 15 locaties waar je waterstof kunt tanken.

Het nadeel van elektrisch aangedreven voertuigen is dat je daarvoor zware en grote accu’s nodig hebt. Dat gewicht is slecht voor de bodem. Bovendien raakt de accu na verloop van tijd leeg en kun je hem niet meer volledig opladen. Bij waterstof heb je daar geen last van.

Platform TIM zet challenge uit

Platform TIM (Tech in Motion van Fedecom) schreef de volgende challenge uit: bouw een radiografisch bestuurbaar klein voertuig dat op waterstof rijdt. Het voertuig moet zoveel mogelijk raakvlakken hebben met de mobiele techniek. Voor deze challenge hebben zich acht scholen ingeschreven, waaronder Aeres Tech in samenwerking met Abemec. Abemec heeft het lespakket aangeschaft, wat bestaat uit een raceauto gemaakt voor lange-afstandracen.

Studenten passen klein voertuig aan

In eerste instantie zag de TLM (technicus leerling landbouwmechanisatie) 4-groep van Abemec Aeres de opdracht om een klein radiografisch bestuurbaar voertuig te ontwikkelen dat op waterstof rijdt niet zo zitten. De aspirant-monteurs hebben weinig met racen. Toen het voertuig iets werd aangepast, autonoom ging rijden en de geprogrammeerde lijn netjes volgde, was dat hét omslagpunt. De toekomstige monteurs raakten enthousiast.

Bestaand onderstel als basis

Eén van de pijlers waarin Abemec investeert, is autonome robots. “Dat hebben wij als basis genomen voor het conceptmodel wat binnen de landbouw past”, zegt student Sander Smets (23) die namens de klas het woord voert. Hierna ging de groep op zoek naar een radiografisch bestuurbare auto die in de bergen kan rijden. Dus een 4 x 4. Om het voertuig geschikter voor de landbouw te maken, zijn de wielen vervangen door rupsen.

De aspirant-monteurs hebben onderzocht hoe waterstof kan worden toegepast. Ook keken zij naar hoe deze brandstof kan bijdragen aan duurzame landbouw.

De kleine machine, de Hygrotraxx, is uitgerust met camera’s, zodat hij de lijn volgt en tussen de planten doorrijdt. De hefinrichting werkt automatisch. Als de sensoren geen planten meer zien gaat de hefinrichting automatisch omhoog. Een Abemec-medewerker van vestiging Hogeloon heeft de TLM 4-groep ondersteunt bij het ontwikkelen van de Hygrotraxx.

Drie waterstofpatronen

Voorop het voertuig zitten drie patronen waarin waterstof zit. Tevens is er een brandstofcel die het waterstofgas uit de patronen omzet in elektriciteit en vervolgens opslaat in een accu. Het voertuig heeft de accu nodig als buffer. Vervolgens gaat de Hygrotraxx rijden.

De Hygrotraxx is een autonoom hybride landbouwvoertuig dat ook radiografisch bestuurd kan worden. De waterstofpatronen en de accu vullen elkaar goed aan. “Wanneer het machientje het zwaar heeft, kan hij meer uit de accu trekken. Wanneer hij het licht heeft, kan de accu weer opgeladen worden”, zegt student Sander Smets trots.

Tekst gaat verder onder de foto

De studenten van TLM 4-groep van Abemec Aeres Tech zagen de opdracht eerst niet zitten. Nu het waterstofproject er bijna opzit zijn ze enthousiast en trots. Op de foto staat een deel van groep studenten die meewerkt aan waterstofvoertuig Hygrotraxx. - Foto: Abemes / Aeres Tech

De studenten van TLM 4-groep van Abemec Aeres Tech zagen de opdracht eerst niet zitten. Nu het waterstofproject er bijna opzit, zijn ze enthousiast en trots. Op de foto staat een deel van groep studenten die meewerkt aan waterstofvoertuig Hygrotraxx. – Foto: Abemes / Aeres Tech

Studenten positief over waterstof

De studenten kijken positief terug op het waterstofproject en zijn trots op het eindresultaat. Ze vinden het interessant om de basiskennis van waterstof te leren. De groep denkt dat waterstof een techniek is die in de landbouw toegepast kan worden. De volgende groep studenten gaat de Hygrotraxx doorontwikkelen.

Auteur: Annelies Bakker

Bekijk ook: Video | New Holland kondigt komst waterstoftrekkers aan

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agco investeert €70 miljoen in motorenfabrikant Agco Power

Het Agco-concern investeert €70 miljoen in de Finse motorenfabrikant Agco Power om de ontwikkeling van schone motoren te versnellen.
Afbeelding artikel

Egide Vandevelde: ‘New Holland laat waterstof voorlopig links liggen’

New Holland kiest voor elektrisch, methaan en hybride en voorlopig niet voor waterstof, zegt CNH-directeur Egide Vandevelde. Een interview.
Afbeelding artikel

Fendt introduceert elektrische e107 Vario

Fendt verrast met de elektrische e107 met een 100 kWh accupakket onder de kap. De trekker is afgeleid van smalspoortrekker e107V-Vario.
Beheer
WP Admin