Terug naar nieuwsoverzicht

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De politie zal tot 1 juli 2022 geen boete uitdelen als bij staande houding blijkt dat de eigenaar van het voertuig niet voldoet aan de registratieplicht. Foto: Hans Prinsen.

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde van 2021. De instantie geeft aan nu bezig te zijn met de registraties die gedaan zijn in de periode van 9 tot en met 15 november.

De vertraging binnen de RDW heeft geen gevolgen voor voertuigeigenaren. In eerste instantie zouden voertuigen zonder registratie niet meer de weg op mogen in 2022. Maar na overleg tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de politie, is besloten dat de politie tot 1 juli 2022 geen boete zal uitdelen als bij staande houding blijkt dat de eigenaar van het voertuig niet voldoet aan de registratieplicht. Voertuigeigenaren die nog geen kentekenbewijs hebben ontvangen zullen nog even geduld moeten hebben voordat zij een kenteken kunnen monteren op het voertuig.

Verzekering wel verplicht

Een landbouwvoertuig moet op de weg nog steeds voldoen aan de verzekeringsplicht ook al is de registratie niet afgerond. Ook mag er met een ongeregistreerd voertuig niet harder gereden worden dan 25 km/u. Sneller rijden dan 25 km/u (maximaal 40 km/u) is alleen toegestaan als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Coulance regeling

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft met deze coulance regeling de RDW de tijd om de aanvragen af te ronden zonder dat voertuigen eigenaren hiervan de dupe zijn. Het aantal aanvragen stond op 21 december op ruim 660.000 de instantie verwacht dat de teller eind december op 710.000 registraties zal staan. Dit zijn 160.000 meer aanvragen meer dan de verwachtte 550.000 voertuigen.

Succesvol conversiejaar

Tot 1 januari 2022 hadden (land)bouwvoertuigen eigenaren de mogelijkheid om machines te registeren zonder keuring of schouwing van de RDW. De RDW en Overheid kijken succesvol terug op het conversiejaar. Er zijn veel voertuigen geregistreerd wat ervoor gezorgd heeft dat de prognoses ruimschoots overschreden zijn.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Zorg dat je trekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken WAM-geregistreerd zijn bij RDW.
Afbeelding artikel

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Meld je geregistreerde voertuig aan bij je verzekeraar. Dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister.
Afbeelding artikel

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Kentekenplicht geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg, op een enkele uitzondering na.
Beheer
WP Admin