Terug naar nieuwsoverzicht

Meld geregistreerde voertuigen bij verzekeraar

Vanaf 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 kunnen landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Na de registratie kan een kenteken worden aangevraagd. Vanaf dat moment mag er legaal 40 km/u gereden worden.

Vanaf 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 kunnen landbouwvoertuigen zonder keuring of schouwing worden geregistreerd bij de RDW. Belangrijk is dat je geregistreerde zelfrijdende machines meldt bij jouw verzekeraar om bekeuringen te voorkomen.

Na de registratie bij de RDW ontvang je meestal binnen 20 werkdagen een kentekenbewijs. Alle geregistreerde voertuigen worden opgenomen in het kentekenregister. De RDW gebruikt dit register voor een controle op de verzekeringsplicht. Zelfrijdende voertuigen moeten altijd WA-verzekerd zijn. Het is belangrijk dat je geregistreerde voertuigen meldt bij de verzekering. De verzekeringsdekking moet binnen 4 weken na de tenaamstellingsdatum zijn aangemeld bij de RDW. De verzekeringsmaatschappij zorgt ervoor dat verzekerde voertuigen worden opgenomen in het centraal verzekeringsregister. Meld je de geregistreerde voertuigen niet bij de verzekering dan ontbreekt deze koppeling. Bij staande houding door de politie wordt het kenteken van het voertuig nagetrokken, als blijkt dat het voertuig vanuit het kentekenregister niet verzekerd is, kun je hiervoor een boete krijgen. Daarnaast kan de RDW aan de hand van het kentekenregister ook een boete uitschrijven voor het onverzekerd rijden. Dit geldt alleen voor zelfrijdende voertuigen zoals trekkers, hakselaars en dergelijke.

Schorsen

Er zijn ook veel trekkers die nooit of zelden op de openbare weg komen denk aan verzamelking oldtimers. Toch moeten ook deze voertuigen zijn verzekerd. Wil je een trekker of zelfrijder uit de verzekering halen dan moet het voertuig geschorst worden. Aan het schorsen van een voertuig zitten ook kosten verbonden, dit is afhankelijk van het soort voertuig. Wil je toch weer met het voertuig de weg op kan de schorsing opgeheven worden. Na de opheffing van de schorsing moet de eigenaar van het voertuig direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering en eventuele APK-plicht), het voertuig mag dan weer op de openbare weg rijden.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Ford-New Holland aan kop in top vijf trekkermerken’

Volgens RDW-registraties staat John Deere op plek 1, maar helemaal eerlijk is de top 5-lijst niet.
Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Beheer
WP Admin