fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Border TS voor kantstrooien met Amazone

De Amazone-aanbouwstrooier ZA-TS en de getrokkenr ZG-TS zijn uit te breiden met de kantstrooiplaat BorderTS. - Foto's: Amazone

De maximale hoeveelheid meststof tot aan de perceelgrens strooien, lukt voortaan met de BorderTS-kantstrooiplaat van Amazone. Deze is geschikt voor de ZA-TS en ZG-TS kunstmeststrooiers.

Om met grote werkbreedtes nog nauwkeuriger te kunnen bemesten tot aan de veldgrens, heeft Amazone voor de aanbouwstrooier ZA-TS en de getrokken ZG-TS de kantstrooiplaat BorderTS ontwikkeld. Anders dan bij reguliere kantstrooiplaten is BorderTS geïntegreerd in de software. Je gebruikt deze kantstrooiplaat in combinatie met het AutoTS-kantstrooisysteem voor de schotel.

AutoTS activeert een korte strooischoep die de meststof minder versnelt en minder ver strooit (zie afbeelding). Amazone claimt met AutoTS veel effectiever tot aan de rand van het veld te kunnen bemesten, en daarmee langs de perceelsgrens een extra opbrengst te halen tot wel 17 procent in vergelijking met conventionele kantstrooisystemen.

Nog nauwkeuriger bemesten

Om nóg hogere opbrengsten aan de rand van het perceel te behalen, kan de nieuwe BorderTS-plaat (deze heeft een speciale lamellenstructuur) nu worden gebruikt samen met AutoTS. Met BorderTS werpt de strooier de meststof vanaf de perceelsrand het perceel in. De naar de veldgrens gerichte doseeropening is dan gesloten. In het randgebied kan volgens Amazone over de buitenste 5 meter zo een extra opbrengst van maximaal 27% worden bereikt in vergelijking met conventionele grensstrooisystemen.

Tekst gaat verder onder foto

Met de kantstrooiplaat actief draait alleen de schijf die van de rand áf het perceel in werpt.

Met de kantstrooiplaat actief draait alleen de schijf die van de rand áf het perceel in werpt.

Strooien in drie stappen

Eerst bemest je een halve werkbreedte mét het BorderTS-scherm vanaf de rand, met automatische reductie van de gewenste hoeveelheid tot 50%. De naar de veldgrens gerichte doseeropening is gesloten. Als tweede stap strooit de machine met AutoTS, maar zonder de BorderTS-kantstrooiplaat, vanaf het eerste rijpad. Richting perceelsgrens weer met 50% van de geplande kunstmesthoeveelheid. De optelsom benadert 100% bemesting. Richting het tweede rijspoor werpt de strooier een volle werkbreedte en 100%. Ten derde strooit de Amazone alle volgende rijpaden over de volle werkbreedte, tot aan de overkant van het perceel.

Tekst gaat verder onder illustratie

02

Weergave van het gecombineerde gebruik van BorderTS en AutoTS.

Lamellenstructuur

Bij grote werkbreedtes moet de vanaf de rand gestrooide kunstmest meer versneld worden om een goede overlap met het eerste rijpad te bewerkstelligen. Door de hoge energie van de korrels is de dwarsverdeling bij reguliere strooiers vaak onbevredigend. De BorderTS-scherm heeft een speciale lamellenstructuur en een in hellingshoek verstelbare geleideplaat. De lamellen halen eerst de energie uit de korrels en die worden vervolgens via de plaat naar de grond geleid. Een sensor meet de werkstand. Als het scherm in gebruik is, worden de hoeveelheid en het afgiftepunt van de kunstmest op de strooischotel automatisch aangepast om ,in combinatie met het geïntegreerde AutoTS-kantstrooisysteem in de schotels, voor een optimale dwarsverdeling te zorgen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Afbeelding artikel

Vlakstelling van kunstmeststrooier (automatisch) corrigeren

Valtra-systeem Smart Top Link corrigeert de hoek van de kunstmeststrooier automatisch. Aanleiding voor TREKKER om zich hierin te verdiepen. Bestaan er...
Afbeelding artikel

Zeven jaar garantie op Bogballe-kunstmeststrooiers

Bogballe biedt zeven jaar garantie op het frame van kunstmeststrooiers uit de M- en L-series vanaf modeljaar 2023. Ook perforatiecorrosie valt...
Beheer
WP Admin