fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zeven verreikers getest: JCB wint

Afgelopen herfst hebben we zeven verreikers in één keer getest. Als we kijken naar de puntenscore, dan blijkt dat JCB wint. Foto's: Mark Pasveer.

We hebben in één keer zeven verreikers getest. Het gaat om het populaire segment: verreikers die 4 ton tillen en tot 7 meter hoog reiken. Conclusie: de JCB-verreiker wint op de meeste onderwerpen, en is daarmee de overall-testwinnaar.

Stel dat je je aan het oriënteren bent voor een nieuwe verreiker; welk merk is dan de beste keus? Om dát uit te zoeken, verzamelden we afgelopen herfst zeven verreikers op één testlocatie in Midden-Jutland, Denemarken. Het gaat om het populaire segment: verreikers die vier ton tillen en zeven meter hoog reiken.

Deze zeven verreikers deden mee (in alfabetische volgorde)

Bobcat TL 43.80 HF Agri****

Bobcat TL 43.80 HF Agri****


Claas Scorpion 741 Varipower

Claas Scorpion 741 Varipower


JCB 542-70 AgriXtra

JCB 542-70 AgriXtra


Kramer KT407

Kramer KT407


Manitou MLT 741-140 V+

Manitou MLT 741-140 V+


Merlo TF42.7 TTCS-145-CVTRONIC

Merlo TF42.7 TTCS-145-CVTRONIC


New Holland TH7.42 Elite

New Holland TH7.42 Elite

De verreikers zijn ruim twee weken lang uitvoerig getest op een aantal agrarische bedrijven in Denemarken, en ingezet voor allerhande klussen verschillende melkveebedrijven. Tijdens het werk op die bedrijven zijn de machines beoordeeld op allerlei zaken. Denk aan: comfort, rijgedrag en hoe gemakkelijk dagelijks onderhoud gaat. Daarnaast ondergingen alle verreikers verschillende metingen. Hierbij moet je denken aan zaken als hefkracht, trekkracht, snelheid van de giek, wendbaarheid en bijvoorbeeld geluidsniveau in de cabine. Ook bijzonder: we hebben gemeten hoeveel zicht je rondom hebt, gezien vanaf de bestuurdersstoel.

Lees verder onder de video

Lees alles in TREKKER magazine

Kortom: na het lezen van deze grote verreikertest, weet je precies wat de verreikers kunnen, en wat de positieve en negatieve punten van elk merk zijn. Een ding verklappen we alvast; de JCB-verreiker eindigt bovenaan. Wil je alle details weten en hoe de exacte puntenscore in elkaar steekt? Check dan TREKKER magazine nr. 400 (januari 2022) en nummer 401 (februari 2022). In deel 1 leggen we alle meetresultaten naast elkaar. Je leest hierin bijvoorbeeld dat je in de Claas-verreiker het meeste zicht rondom hebt, dat de Mero-giek (verreweg) het snelste beweegt en dat de Manitou-cabine (gemiddeld gezien) het stilste van allemaal is.

Praktisch gebruik van de verreiker

In het tweede deel gaan we dieper in op het praktische gebruik van de verreiker. Per merk publiceren we wat opvalt tijdens dagelijkse bezigheden, denk hierbij aan: hoe goed ruitenwissers functioneren, hoe gemakkelijk je in- en uitstapt en hoe het rijgedrag is. De resultaten hiervan lees je in uitgave nummer 401 en publiceren we in de komende weken gespreid online. Houd daarom de website in de gaten.

 

De zeven verreikers ondergingen vele metingen. Bijvoorbeeld: hier wordt getest hoeveel ruimte iedere verreiker nodig heeft om een stal of schuurdeur in te draaien. Niet alleen de draaicirkel is hierbij van belang, maar ook hoe ver een giek naar voren uitsteekt.

De zeven verreikers ondergingen vele metingen. Bijvoorbeeld: hier wordt getest hoeveel ruimte iedere verreiker nodig heeft om een stal of schuurdeur in te draaien. Niet alleen de draaicirkel is hierbij van belang, maar ook hoe ver een giek naar voren uitsteekt.

Een gecertificeerd testbedrijf heeft voor ons de hefkracht van elke machine gemeten. Hierbij hebben we op drie verschillende hefhoogtes gemeten, en met drie verschillende afstanden van de telescopische giek. Foto: John Christensen.

Een gecertificeerd testbedrijf heeft voor ons de hefkracht van elke machine gemeten. Hierbij hebben we op drie verschillende hefhoogtes gemeten, en met drie verschillende afstanden van de telescopische giek. Foto: John Christensen.

Opvallend, is dat alleen JCB exact het hefvermogen levert wat in de brochure staat. Alle andere heffen méér dan wat in de folder staat. Foto: John Christensen.

Opvallend, is dat alleen JCB exact het hefvermogen levert wat in de brochure staat. Alle andere heffen méér dan wat in de folder staat. Foto: John Christensen.

Belangrijk punt bij verreikers, is het zicht rondom. Dat hebben we op deze manier gemeten. We plaatsten in de nacht een gecertificeerde lamp op de bestuurdersstoel op ooghoogte van de chauffeur. De schaduwen op de grond zijn delen die de chauffeur niet kan zien. We meten hierbij grote verschillen, vooral aan de rechterkant.

Belangrijk punt bij verreikers, is het zicht rondom. Dat hebben we op deze manier gemeten. We plaatsten in de nacht een gecertificeerde lamp op de bestuurdersstoel op ooghoogte van de chauffeur. De schaduwen op de grond zijn delen die de chauffeur niet kan zien. We meten hierbij grote verschillen, vooral aan de rechterkant.

We hebben ook getest hoe geschikt de verreikers zijn voor transport. Dat deden we door met een beladen kipper (12,5 ton) dezelfde lange route (23 kilometer) te rijden door het heuvelachtige, Deense landschap.

We hebben ook getest hoe geschikt de verreikers zijn voor transport. Dat deden we door met een beladen kipper (12,5 ton) dezelfde lange route (23 kilometer) te rijden door het heuvelachtige, Deense landschap.

We konden terecht in een grote zandafgraving om praktijkervarig op te doen met iedere verreiker.

We konden terecht in een grote zandafgraving om praktijkervarig op te doen met iedere verreiker.

Een verreikertest in de zandafgraving; dat betekent reuring voor de shovelmachinisten, die normaal alleen maar zand zien.

Een verreikertest in de zandafgraving; dat betekent reuring voor de shovelmachinisten, die normaal alleen maar zand zien.

Een aantal grote melkveehouders in de regio hadden we werk voor de vele verreikers. Zo konden we een groot aantal potstallen uitmesten, balen verplaatsen en grond transporteren.

Een aantal grote melkveehouders in de regio hadden we werk voor de vele verreikers. Zo konden we een groot aantal potstallen uitmesten, balen verplaatsen en grond transporteren.

En de machines zijn ingezet voor allerhande dagelijkse werkzaamheden.

En de machines zijn ingezet voor allerhande dagelijkse werkzaamheden.

Na een testperiode van ruim twee weken zijn alle machines uitgebreid besproken. Alle onze bevindingen en conclusies lees je in de uitgaves 400 en 401 van TREKKER Magazine.

Na een testperiode van ruim twee weken zijn alle machines uitgebreid besproken. Alle onze bevindingen en conclusies lees je in de uitgaves 400 en 401 van TREKKER Magazine.

Bekijk hier digitaal uitgave nummer 400, waar deel 1 in staat. Deel 2 volgt binnenkort.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de New Holland

Er zit geen knop of functie te veel in de New Holland: de verreiker is eenvoudig en simpel. En sterk! Het...
Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de Merlo

De Merlo is anders – in veel opzichten. Zonder twijfel: de Italianen maken een machine met toptechniek, en dat bewijzen de...
Afbeelding artikel

Verreikertest: alles over de Manitou

Wie zit in de Manitou, zit als een vorst en voelt zich dat ook. De Manitou straalt kwaliteit uit. Sommige meetresultaten...
Beheer
WP Admin