fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loof doden door te scheuren

Twee horizontale, aangedreven gekartelde schijven met verschillende draaisnelheid snijden de stengels net boven de rug rafelig af. Door inscheuren van het groeipunt sterft de plant. - MRS Plant Technology

Wasse Mechanisatie uit Hijken (Dr.) gaat machines van de Deense machinebouwer MRS Plant Technology importeren. Dat bedrijf bouwt schoffelmachines en looftrekkers voor de aardappelteelt.

Vooral de looftrekker is een opvallende machine. Eigenlijk is het woord looftrekker niet helemaal op zijn plaats; met twee gekartelde schijven die 30 procent verschil in draaisnelheid hebben snijdt hij het aardappelloof zeer kort af, of liefst net een centimeter in de grond. Het verschil in draaisnelheid levert een rafelige snede op en scheurt het wortelgroeipunt in. Inscheuren van het groeipunt betekent dat de plant afsterft.

Ook schoffelen

MRS Plant Technology is in 2016 opgericht door de Deense boer en uitvinder Michael Stolberg-Rohr. Die experimenteerde al in 2005 met een eigen versie van een schoffeltuig voor de aardappelteelt. Door meerdere keren te schoffelen en tegelijk geleidelijk de rug op te bouwen, groeit (naar de ervaring van Stolberg-Rohr) het groeipunt ook iets verder omhoog, waardoor een machine er ook makkelijker grip op kan krijgen.

Tekst gaat verder onder foto

De Optiweeder werkt met sterrollen en aanaarders. De diepteregeling gaat, net als bij de Crown Crusher, met glijsloffen. Is gemaakt voor hoge rijsnelheden van wel 15 km/u of meer.

De Optiweeder werkt met sterrollen en aanaarders. De diepteregeling gaat, net als bij de Crown Crusher, met glijsloffen. Is gemaakt voor hoge rijsnelheden van wel 15 km/u of meer.

In 2012 leidde dat tot een eerste prototype van de Crown Crusher, zoals de alternatieve looftrekker is gedoopt. Wasse heeft inmiddels de eerste machine in huis. Het basisframe van de Crusher en de Optiweeder, zoals de schoffel heet, is gelijk. In principe kun je de machines dus ook ombouwen. Dit voorjaar zal voor het eerst ook Nederlandse ervaring worden opgedaan met de Deense manier van schoffelen. En daarna ook met de Crown Crusher. In eerste instantie vooral in het veenkoloniale gebied. “Als het lukt om zetmeelrassen goed te doden, dan verwachten we dat het ook in consumptierassen goed zal werken”, stelt Wouter Truin, productspecialist bij Wasse. De machines zijn er voor twee, vier, zes en acht rijen. De zesrijer is ook als vierrijer te gebruiken. Prijzen zijn nog niet vastgesteld.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken bouwt nieuwe fabriek in Dinteloord

Duitse machinebouwer Lemken investeert €18 miljoen om een nieuwe productielocatie te bouwen in Dinteloord (N.-Br.). In die nieuwe fabriek gaat Lemken...
Afbeelding artikel

Rijenspuit op Steketee-schoffel

De Steketee EC Weeder-schoffels kunnen voortaan ook met een Lemken-rijenspuit worden uitgerust. Dat maakte Lemken afgelopen week bekend op de Lemken...
Afbeelding artikel

Omzet Steketee 30% omhoog in 2020

Steketee, een dochter van Lemken, zag in 2020 de omzet met bijna een derde stijgen. Het bedrijf meldt bovendien dat voor...
Beheer
WP Admin