fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Grote belangstelling voor autonome John Deere

Een John Deere 8R 410 aan de slag zonder chauffeur. - Foto’s: John Deere

Fabrikant John Deere zegt dat er veel belangstelling is voor zijn nieuwe autonome 8R-trekker. Vooral in regio’s met grootschalige landbouw, zoals Noord- en Zuid-Amerika, Australië en de GOS-landen.

John Deere Europe kondigde aan dat introductie van deze trekker op dit continent nog niet in de planning staat, omdat de veiligheidsvoorschriften het gebruik van autonome voertuigen nog niet toestaan. De autonome combinatie bestaat uit John Deere’s 8R-trekker, een ploeg met JD TruSet, het gps-stuursysteem en nieuwe, geavanceerde technologieën. Het bedrijf gaat zijn autonome technologie ook verkopen als kit die achteraf op een aantal recentere trekkers is te monteren.

De fabrikant maakte nog geen prijzen bekend. Het zou kunnen gaan om een vooraf betaald bedrag of een jaarabonnement. Volgens Jahmy Hindman, Chief Technology Officer bij Deere & Co, zal het bedrijf dit jaar eerst 10 tot 50 autonome trekkers verhuren in de VS.

Een gangbare 8R-trekker en JD 2430-ploeg kosten meer dan 500.000 US dollar (€ 450.000). De autonome trekker zal aanzienlijk meer kosten, zei Hindman in een CNET-rapport. Een jaarhuur zou wel eens naar 50.000 US dollar kunnen gaan, verwacht hij. In een interview op Bloomberg zei Hindman dat het bedrijf nog wikt en weegt over het volume autonome trekkers dat het dit jaar op de markt brengt. “We doen het langzaam aan. We willen er zeker van zijn dat we dit goed aanpakken.”

Tekst gaat verder onder foto

De machine stuurt prestaties en brandstofgegevens doorlopend naar het John Deere Operations Center. Dat slaat ze op voor strategische planning van de werkzaamheden in de toekomst.

De machine stuurt prestaties en brandstofgegevens doorlopend naar het John Deere Operations Center. Dat slaat ze op voor strategische planning van de werkzaamheden in de toekomst.

De komende jaren maakt John Deere de technologie geschikt voor meer machines. Maar het is onbekend wanneer deze in landen buiten de VS te koop komen.

Op weg naar autonomie

Telers in Australië hebben ‘echt positief’ gereageerd op de nieuwe, volledig autonome trekker, volgens Ben Kelly van John Deere Australia. “Wereldwijd hebben Australische boeren altijd voorop gelopen bij het adopteren van agtech. We hebben hier te maken met uitgestrekte gebieden en een beperkte beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten. Dit is de afgelopen twee seizoenen versterkt door de coronapandemie. De beschikbaarheid van autonome machines voor grootschalige productie was nog nooit zo belangrijk.”

Ik denk dat onze boeren al een tijdje naar dit soort technologie op zoek zijn

Kelly is niet echt verrast door de positieve reacties. “Ik denk dat onze boeren al een tijdje naar dit soort technologie op zoek zijn. Akkerbouwers zijn de voorbije decennia de weg naar autonomie al ingeslagen door hun bedrijf steeds verder te automatiseren. Dit is gewoon de logische volgende stap.”

Ben Kelly zegt dat John Deere nog niet tot de introductie in Australië heeft besloten. “In 2022 nog niet. Zoals elke nieuwe innovatie zal het enige tijd duren voor deze technologie volwassen is. Dat zullen we de komende jaren zien.” Hij zegt dat de nieuwe trekker een ‘opwindende innovatie’ is voor de landbouw. “Hiermee hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van autonomie. Het geeft ons echt de mogelijkheid om autonomie op te schalen en een aantal nieuwe opties voor telers te ontsluiten. Vooral in verband met krappe productievensters en het op tijd klaar krijgen van werk. En het tekort aan arbeidskrachten in Australië wordt een steeds grotere uitdaging. Met deze aankondiging kunnen boeren zich gaan voorbereiden op de praktische invoering van autonomie.”

Ben Kelly, John Deere Australië: “De noodzaak om over autonome trekkers te kunnen beschikken is nog nooit zo groot geweest.”

Ben Kelly, John Deere Australië: “De noodzaak om over autonome trekkers te kunnen beschikken is nog nooit zo groot geweest.”

Praktijkdemonstraties

Volgens de Canadees Graham Burton van Premier Equipment – een dealer van landbouwmachines met meerdere locaties in het zuidwesten van Ontario – is het traditionele trekkerontwerp van John Deere’s autonome 8R-lijn een pluspunt. Vooral omdat de trekker nog steeds handmatig kan worden bediend. “Autonomie is in wezen een functie. We kunnen hem nog steeds naar het veld rijden. Dat is geweldig vanuit het oogpunt van aansprakelijkheid”, zegt hij.

Op basis van de informatie die John Deere tot nu toe verstrekte, denkt Burton dat de autonome 8R vooral potentieel heeft op zijn lokale markt. Praktijkdemonstraties zullen belangrijk zijn om te tonen met welke werktuigen 8R (nagenoeg) geheel autonoom kan werken. Werktuigtechnologie en trekkertechnologie zijn even belangrijk, zegt hij. De systemen van beide moeten elkaar aanvullen om, bijvoorbeeld, effectief obstakels te detecteren.

Digitale voetafdruk van de boerderij

De autonome 8R-trekker kan in 24 uur meer dan 130 hectare bewerken. Afhankelijk van het gewas zijn zeven tot vijftien bewerkingen per teelt nodig om een gezond product te oogsten. Deanna Kovar, Vice President Production and Precision van John Deere, zegt dat de trekker eerst zal worden gebruikt om de grond klaar te leggen in het voorjaar.

Tekst gaat verder onder foto

De autonome 8R-trekker legt in 24 uur (hij werkt ook 's nachts door) zo’n 130 hectare land klaar.

De autonome 8R-trekker legt in 24 uur (hij werkt ook ’s nachts door) zo’n 130 hectare land klaar.

De volledig autonome trekker van John Deere heeft zes stereocamera‘s, 360 graden obstakeldetectie, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en is zelflerend. Gebruikers brengen de nieuwe trekker zelf naar een akker en bereiden hem voor op autonoom werken. Vervolgens kunnen ze binnen het John Deere Operations Center van links naar rechts vegen (swipen) om de machine te starten, om zich daarna op andere zaken te concentreren. De status van de trekker is te monitoren op telefoon of tablet.

Op dit moment combineert John Deere de autonome 8R met een 2430-ploeg en de John Deere TruSet-technologie. “Mettertijd breiden we dat natuurlijk uit naar andere machines en werktuigen”, verwacht Ben Kelly van John Deere Australia.

De trekker verzendt prestaties en brandstofgegevens doorlopend naar het John Deere Operations Center. Daar worden ze opgeslagen voor strategische planning van de werkzaamheden in de toekomst. “Onze machines verzamelen gegevens over elk individueel zaadje en plantje in het veld, zegt Julian Sanchez, Director Emerging Technology van John Deere. “Deze voertuigen creëren in wezen een digitale voetafdruk van de boerderij. En ze verzamelen de beslissingen die boeren nemen, om elk jaar betere gewassen te telen.”

Telers kunnen de werkzaamheden op afstand volgen en aansturen via een iPad, computer of iPhone. Veiligheidssystemen aan boord zorgen dat de kerncomponenten van de trekker goed werken. Hij weegt meer dan 18.000 kg en moet om de 8 tot 10 uur tanken.

Tekst: René Groeneveld

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere komt met autonome trekker

Machinefabrikant John Deere introduceerde tijdens een persconferentie op CES 2022 in Las Vegas een autonome trekker. Tijdens de persbijeenkomst op de...
Afbeelding artikel

Robottrekker voor ’t zware werk

Het Italiaanse Dragone toonde op de Eima de Black Shire robottrekker. In eerste instantie bedoelt voor boomgaarden. in 2022 wil de...
Afbeelding artikel

VIDEO | Photoheyler-precisieschoffel schoffelt ook in rij

TREKKER ziet de cameragestuurde rotorschoffel van de Duitse machinefabrikant Photoheyler aan het werk in het gewas valeriaan.
Beheer
WP Admin