fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fabrikanten landbouwmachines groeien en bloeien

Claas is koploper in de Duitse mechanisatiesector. Het bedrijf alleen boekte bijna de helft van de omzet van de branche, circa € 4,8 miljard. - Foto: Henk Riswick

Landbouwmachinefabrikanten klagen momenteel nergens over, zeker niet in Duitsland. Brancheleider Claas bijvoorbeeld zag de omzet in 2021 met 19% groeien.

De Duitse fabrikanten van landbouwmachines kijken terug op een succesvol verlopen 2021 met een omzetgroei van 14%. Dat is nogmaals een record. In het voorafgaande jaar werd eveneens een nieuwe hoogste stand bereikt, zij het dat de omzetgroei zich in 2020 beperkte tot 5%. De groei van afgelopen jaar leidde tot een omzet van ruim € 10 miljard.

Fabrikantenorganisatie VDMA Landtechnik spreekt van een forse groei in het bedrijfsverloop. Het mooie voor de makers van landbouwmachines en tractoren is dat het einde van de groei voorlopig nog niet in zicht is, althans niet voor het eind van 2022. Alle gevestigde afzetmarkten doen mee, dat wil zeggen Europa, de VS en Japan, zegt Bernd Scherer, zakelijk leider van VDMA Landtechnik. In Oost-Azië voorziet de organisatie bovendien een grote inhaalvraag. Minpunt is niettemin dat in deze regio juist China het laat afweten.

Claas is koploper

De florissante gang van zaken kan worden geïllustreerd aan de hand van de halverwege deze maand december gepresenteerde jaarcijfers van de Duitse brancheleider Claas. Dit bedrijf kan ook internationaal tot de koplopers in de mechanisatiesector worden gerekend. Claas alleen boekte bijna de helft van de omzet van de branche, namelijk krap € 4,8 miljard. Dat is 19% meer dan in 2020. Aan de winstgevendheid mankeert daarbij niets. Het resultaat voor belastingen ten opzichte van 2020 steeg met maar liefst 125% naar € 357 miljoen.

Claas is wel duidelijk terughoudender over het komende jaar. Het familiebedrijf ziet met name prijsrisico’s bij de toeleveranties. De levendige vraag en daarmee de concernomzet blijft naar verwachting echter overeind. Het resultaat komt mogelijk iets lager uit.

VDMA Landtechnik tekent aan dat niet alleen de Duitse fabrikanten, maar ook de branchegenoten elders in Europa en tevens wereldwijd goede

omzettijden doormaken. Hier ziet de brancheorganisatie bekeken over het afgelopen jaar groeicijfers van 10% tot 12%.

Stijgende graanprijzen

De rugwind is in grote lijnen aan twee factoren te danken. De ene factor is de stijging van de graanprijzen. Deze stijging zette al halverwege 2020 in. Dat geeft volgens VDMA Landtechnik de telers de nodige moed om te investeren in nieuwe apparatuur. De bereidheid om daarin geld te steken, wordt bovendien gestimuleerd door een investeringsprogramma van de regering in Berlijn.

Daarnaast zorgen de fabrikanten voor een aanhoudende stroom aan innovaties. Claas bijvoorbeeld besteedde in het afgelopen jaar € 262 miljoen aan research. Dat was € 25 miljoen meer dan in 2020. Ook bij de vernieuwing en uitbreiding van de productiefaciliteiten zit het bedrijf niet stil. Zo breidde het de maaidorserfabriek in thuishaven Harsewinkel met 15.000 vierkante meter uit. Ook heropende Claas de tractorenfabriek in het Franse Le Mans na een complete renovatie.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Argo Tractors bouwt vestiging in Duitsland

Italiaanse Argo Tractors bouwt aan nieuwe locatie Argo Tractor Deutschland & Österreich in Duitsland
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Afbeelding artikel

Vlakstelling van kunstmeststrooier (automatisch) corrigeren

Valtra-systeem Smart Top Link corrigeert de hoek van de kunstmeststrooier automatisch. Aanleiding voor TREKKER om zich hierin te verdiepen. Bestaan er...
Beheer
WP Admin