fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eenvoudige schijvenbemester van Rollex

De Rollex Eco 600 heeft inmiddels zijn testtraject doorlopen en is nu rijp voor de praktijk. (Foto's: G. Kool Machinebouw)

G. Kool Machinebouw, bekend van de Simko-bemesters, zet een nieuwe simpele Rollex Eco 600-bemester op de markt. De machine is de emissiearme opvolger van de kouterloze Simko-bemester.

Gerben Kool uit Mijdrecht (U.) brengt de Rollex Eco-bemester op de markt. Onder de naam Simko verkocht hij jarenlang bemesters die onder de boeren ook wel bekend staan als de golfplaat-bemester. Door het sleepvoetverbod voor klei- en veengronden, voldoet dit type bemester niet meer aan de wet- en regelgeving. Daarom bedacht Kool de Rollex Eco 600. Inmiddels is de machine marktrijp.

Zes secties

De zes meter brede bemester is zo simpel en licht mogelijk gebouwd. De schijven zijn in zes secties opgedeeld van elk een meter breed. Elke sectie bestaat uit een koker met daarop vijf schijven van 300 mm doorsnede op 20 centimeter afstand gelast. De schijvensecties zitten aan weerskanten vast met een lager. Daarmee heeft de bemester slechts 12 lagers, in plaats van 30 wanneer ze per stuk zijn gelagerd. Het verschil hierin met de concurrentie is dat de schijven dus niet per stuk opgehangen zijn. Hiermee lever je in op bodemvolging, maar volgens de fabrikant maakt dit de machine een stuk lichter en simpeler. Ook deze lagers gaan ongeveer twee jaar mee, en moeten dan vervangen worden. Echter zijn dat er een stuk minder.

Lees verder onder de foto

De secties bestaan uit vijf schijven die zijn vastgelast aan een koker. Het geheel wordt door twee lagers gedragen, en heeft daarmee een stuk minder lagers nodig. Wel lever je in op bodemvolging.

Vanaf € 16.500

De verdeelmolen bouwt Kool zelf. De uitlopen hebben een trapezium-vorm, waardoor vezelresten worden afgesneden. De 30 uitlopen zijn versprongen verplaatst, zodat de kans klein is dat de resten mee blijven draaien onder de messen. De bemester wordt in één uitvoering met een werkbreedte van zes meter gebouwd. De Rollex Eco klapt in twee delen op en is op de weg 2,35 meter breed. Het totale gewicht van de machine is 1.250 kg. Optioneel is de bemester met sectieafsluiting te krijgen voor € 2.000 meerprijs. De bemester zelf kost € 16.500 en is uit voorraad leverbaar.

De uitlopen hebben een trapeziumvorm en moeten de kans op verstoppingen verkleinen. De vorm werkt als een tegenmes. De versprongen plaatsing van de uitlopen zorgt ervoor dat vezelresten iet mee kunnen blijven draaien.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Double Twin Shift mesttank kan tegen zelfrijder op

Na de komst van een Kaweco Double Twin Shift mesttank kocht loonbedrijf Vragender er binnen een jaar een tweede bij. Volgens...
Afbeelding artikel

Digitaal realtime vervoersbewijs rVDM vervangt papieren mestbon

Vanaf 1 januari 2023 geef je het mestvervoer door met een realtime en digitaal Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM).
Afbeelding artikel

Evers introduceert schijvenbemester tot 12 meter werkbreedte

Evers Agro introduceert de Toric XL-schijvenbemester. Deze is leverbaar met een werkbreedte van 9 of 12 meter.
Beheer
WP Admin