fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robot met puur Nederlandse techniek

Eind oktober introduceerde Hol Spraying Systems een autonome boomgaardspuit die automatisch vult en reinigt, én autonoom kan maaien, onkruid bestrijden, bemesten en snoeihout versnipperen. Enkele Nederlandse fruittelers namen er al een optie op.

Vijf jaar geleden presenteerde Hol Spraying Systems (HSS) zijn eerste autonome boomgaardspuit: een Greenbot CR 12 van Precision Makers droeg een éénrijige Cross Flow (CF) 1000 HSS-boomgaardspuit. Die navigeerde tussen de rijen fruitbomen en op de koppakkers op basis van ‘teach and playback’, ofwel het werk voordoen met een afstandsbediening, alle routes en handelingen opslaan, en die vervolgens afspelen. Kostenindicatie: robottrekker vanaf € 120.000, bijpassende HSS-spuittechniek vanaf € 25.000. Het werd geen succes, maar het concept van een autonome boomgaardspuit liet HSS-eigenaar Hendrik Hol niet los. “Een boomgaard plant je aan voor 25 jaar. Dus alle kopakkers, rijen, posities van de bomen en ook de bewerkingen en teeltmaatregelen zijn 25 jaar hetzelfde. De (hard)fruitteelt is ideaal voor autonoom werken.”

Nieuwe Nederlandse samenwerking

Kort nadat TREKKER onthulde dat de Nederlandse start-up AgXeed aan de praktijkrijpe AgBot-robottrekker werkte, benaderde Hol hen. “In hun AgBot zag ik passende techniek en een passend voertuig. Hun aandrijving is volledig elektrisch, dat maakt een goede regeling en dus recht rijden mogelijk. En ze kunnen geavanceerde spuittechniek aansturen en autonoom laten werken.”

Een rupsonderstel is echter niet geschikt voor boomgaarden; de graszode moet intact blijven. Dus keken de bedrijven naar een wielaangedreven AgBot. Voor de fruitteelt een driewieler met voor één gestuurd wiel (710/40 R22,5) en achter twee 400/80 R28-banden, volgens Hol ideaal qua wendbaarheid en ook bodemdruk. Hij verwacht dankzij het lage zwaartepunt geen problemen met de stabiliteit op hellingen.

Lees verder onder de foto

HSS werkt samen met Agromanager. Daarin is elke rij fruitbomen genummerd en de positie van elke individuele boom bekend. Dit vormt de basis voor de padplanning voor de robot en voor taakkaarten.

HSS werkt samen met Agromanager. Daarin is elke rij fruitbomen genummerd en de positie van elke individuele boom bekend. Dit vormt de basis voor de padplanning voor de robot en voor taakkaarten.

In de basis een autonome spuit

Het CF2000-AB-spuitgedeelte bestaat uit een opbouwtank (boven 90 cm breed) van 2.000 liter met geïntegreerde schoonwatertank van 200 liter. In de hef achter, die 2,5 ton kan tillen, komt een elektrisch aangedreven ventilator, een (afneembare) HSS-spuitmast met 16 blaasmonden (acht aan elke zijde) met dophouders, en naar keuze de Weed-It/ISA-sensoren. De hydraulisch aangedreven spuit- en roerpompen zijn niet demonteerbaar.

Deze AgBot 2.055W3 heeft een 2,9 liter, viercilinder Fase V Deutz-dieselmotor van 75 pk. Met de elektrische aandrijving rijdt hij tot 13,5 km/u voor- en achteruit. Opties: elektrisch aangedreven 68 pk/700 V-aftakas plus elektrische 68 pk/700 V-connectoren voor elektrisch aangedreven machines. De AgBot 2.055W3 levert 85 l/min hydrauliekolie bij 210 bar via maximaal drie dw-ventielen. De robot zelf weegt 2,8 ton.

Voor plaatsbepaling en navigatie is er één GNSS-antenne/ontvanger met RTK-correctie, en LiDAR en een ultrasoonsensor voor obstakeldetectie. Om routes en bewerkingen te plannen, levert HSS via Agromanager-software de boomposities, rijlijnen/werkgangen en het begin- en eindpunt van elke bewerking aan in het online portal van AgXeed. Daar laat je de software de optimale route voor een bewerking berekenen, die je vervolgens draadloos naar de AgBot stuurt.

Lees verder onder de foto

HSS levert desgewenst een vulstation met twee of vier tanks voor geautomatiseerd vullen van de autonome boomgaardspuit. Tijdens spuitwerkzaamheden rijdt de robot in voorwaartse richting.

HSS levert desgewenst een vulstation met twee of vier tanks voor geautomatiseerd vullen van de autonome boomgaardspuit. Tijdens spuitwerkzaamheden rijdt de robot in voorwaartse richting.

Inclusief automatisch vulstation

Bij gewasbescherming rijdt de AgBot vooruit en houdt een digitale tankmeter de tankinhoud in de gaten. HSS gaat als optie een vulstation aanbieden waar de robot automatisch de spuittank kan bijvullen. Is één robot aan het spuiten, dan heeft dat station een tank van 500 liter met spuitvloeistof en een even grote met schoon water. De laatste is gekoppeld aan een (vaak al aanwezige) grote voorraadtank of oude boomgaardspuit met schoon water. Via een gesloten vulsysteem bereidt het vulstation volautomatisch een premix met de juiste concentratie middel voor een volledige tank (2.000 liter). De spuittank heeft aan de bovenzijde een elektrische vlinderklep voor het automatisch vullen. Bij het wisselen van middelen moet je de tank(s) van het vulstation handmatig reinigen/spoelen. Een groter vulstation met vier tanks is in ontwikkeling.

Je start de HSS-AgBot-combinatie handmatig op; na afloop van het spuitwerk start het spoelprogramma automatisch en parkeert de robot zichzelf op een geprogrammeerde positie.

Lees verder onder de foto

Naast de CF2000-AB spuitopbouw levert HSS diverse werktuigen. Denk aan een naar elektrische aandrijving omgebouwde klepelmaaier van Perfect-Van Wamel. Tijdens dit soort verpleegwerk rijdt de robot juist achteruit.

Naast de CF2000-AB spuitopbouw levert HSS diverse werktuigen. Denk aan een naar elektrische aandrijving omgebouwde klepelmaaier van Perfect-Van Wamel. Tijdens dit soort verpleegwerk rijdt de robot juist achteruit.

Andere bewerkingen

HSS zet met de AgBot in op volledige ‘autonomisering’ van bewerkingen. Daarvoor levert het bedrijf desgewenst een aangepaste grasmaaier van Perfect-Van Wamel, of een klepelmaaier (snoeihout versnipperen), een kunstmeststrooier, een vingerwieder, een dubbele broesset, een wortelsnijder of een zelf ontwikkelde onkruidspuit voor onder de bomen. De aangedreven werktuigen krijgen een elektrische aandrijving. Om het werktuig direct recht in de rij te zetten en het gras niet te pletten, rijdt de robot bij maaien en onkruidbestrijding achteruit.

In de toekomst verwacht Hendrik Hol dat fruittelers met 50 tot 60 hectare appels en/of peren één robot inzetten voor spuitwerk en een tweede voor spuiten en alle overige werkzaamheden. HSS biedt de ‘kale’ AgBot 2.055W3-robottrekker exclusief voor de fruitteelt aan voor € 135.000. De CF2000-AB-spuitopbouw inclusief spuitmast kost € 46.000; inclusief zes Weed-It/ISA-sensoren € 64.000. Het vulstation met twee 500 litertanks kost € 26.000 en met vier tanks € 30.000. Het bedrijf won er onlangs de Fruit Tech Campus ‘Technovation Award 2021 public prize’ mee.

Auteur: René Koerhuis, foto’s: René Koerhuis, fabrikanten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Beheer
WP Admin