fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nog geen boetes voor niet geregistreerde voertuigen

Vanaf 1 januari is het nog wel mogelijk om machines te registreren, maar dit kan alleen na keuring op een RDW-keuringstation en dat kost dan minimaal €140 per aanvraag. Foto: Valerie Kuypers.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bekend gemaakt dat de politie tot 1 juli 2022 geen boetes zal uitdelen voor voertuigen die nog geen kentekenbewijs hebben. Wel is het advies om voertuigen vóór 1 januari 2022 te registeren. Na deze datum kost een voertuigregistratie minimaal €140.

Kort gezegd betekent het, dat de vertraging binnen de RDW geen gevolgen heeft voor voertuig eigenaren. In de eerste instantie zouden voertuigen zonder registratie niet meer op de openbare weg mogen komen in het nieuwe jaar. Maar na overleg tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de politie, zal de laatste genoemde tot 1 juli 2022 geen boete uitdelen als bij staandehouding blijkt dat de eigenaar van het voertuig niet voldoet aan de registratieplicht.

Einddatum van conversieperiode blijft gelijk

De RDW roept op om voor (land)bouwvoertuigen dit jaar nog een aanvraag voor registratie in te dienen. Vanaf 1 januari volgend jaar is het nog wel mogelijk om machines te registreren, maar dit kan alleen na keuring op een RDW-keuringstation. Het huidige tarief van €18,- voor een registratie veranderd dan in minimaal €140,- per aanvraag.

Verzekering wel verplicht

Een landbouwvoertuig moet op de weg nog steeds voldoen aan de verzekeringsplicht ook al is de registratie niet afgerond. Ook mag er met een ongeregistreerd voertuig niet harder gereden worden dan 25 km/u. Sneller rijden dan 25 km/u rijden (maximaal 40 km/u) is alleen toegestaan als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Enorm aantal registraties

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft met deze coulance regeling de RDW de tijd om de aanvragen af te ronden zonder dat voertuigen eigenaren hiervan de dupe zijn. Het aantal aanvragen stond op 21 december op ruim 660.000 de instantie verwacht dat de teller eind december op 710.000 registraties zal staan. Dit zijn 160.000 meer aanvragen meer dan de verwachtte 550.000 voertuigen.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Afbeelding artikel

Zo krijgt een nieuwe machine RDW-goedkeuring

Je mag met landbouwtrekkers alleen op de weg rijden als ze gekentekend zijn. Wat komt er zoal kijken bij een RDW-goedkeuring?
Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Beheer
WP Admin