fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veel ijzer, weinig uren: White 4-270 kniktrekker

Naam: Willem van de Laar (18) - Milheeze (N.-Br.)

In de bijna 400 edities die TREKKER rijk is verschenen veel pareltjes van machines. Zo ook de White 4-270 kniktrekker van Willem van de Laar.

Dit artikel verscheen in TREKKER 363/2018

Aan materieel geen gebrek bij Van de Laar. Toch trekt één trekker de aandacht. De imposante White-kniktrekker met 270 pk CAT-motor kreeg zo’n tien jaar geleden bekendheid toen akkerbouwer Albert Dun hem kocht om er in de veenkoloniën vezelhennep mee te zaaien. Later schafte hij een Claas Xerion aan voor het landwerk. De White werd verkocht, maar kreeg via een handelaar een nieuwe Nederlandse eigenaar. Geografisch gezien is de kniktrekker weer op het oude nest.

Weet je iets van zijn geschiedenis?

“Hij is, volgens mij, in 1986 nieuw gekocht door varkenshouder Bevers in Bakel (N.-Br.), hier vlakbij. De trekker liep daar weinig uren, en later ging-ie dus naar Dun. Mijn opa, intussen overleden, kocht hem ongeveer vier jaar geleden. Nu heeft de trekker 2.200 uur. Bij ons loopt-ie 40 of 50 uur per jaar.”

Hoe is het om ermee te werken?

“Heel eerlijk: het is geen fijn ding in het dagelijks gebruik. Meer een trekker die je ’s morgens in de versnelling zet en er ’s avonds weer uithaalt.”

Hebben jullie machines om ermee te werken?

“In Merselo (L.) hebben we een perceel van 40 hectare dat we bewerken met een 12-meterse John Deere-cultivator. Die heeft mijn opa zelf uit de VS gehaald. Hij importeerde vroeger GSI-maisdrogers en had ruimte over in een zeecontainer. De cultivator is zo groot dat hij niet over de weg kan. Hij staat in een schuurtje op het perceel. We hebben ook een woeler.”

Wat doe je er verder mee?

“Nu hangt er een spitmachine aan. Dat werkt beter dan ik verwachtte. Je moet wel rechte stukken hebben. Ook doe ik soms aan trekkertrek mee in de vrije klasse. Daar zijn de wielgewichten ook voor. Op kleibanen gaat dat beter dan op zand.”

Verder nog bijzondere aankopen?

“Mijn opa had wel twaalf trekkers. We hebben juist veel weggedaan, en een jongere teruggekocht. Een Steyr 6225 cvt.”

 

Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen

 

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fox 6650 met Kemper-bek terug op het oude nest

Naam: Hendrie Loman Bedrijf: Loon- en grond­verzetbedrijf Loman Plaats: Luttenberg (Ov.) Na 28 jaar keerde de Fox 6650 met Kemper-bek weer...
Afbeelding artikel

Bijzonder bezit: Hydraulische ladingzekering

Met een aantal persen in de schuur verplaatst Alex Dijkstra uit Grijpskerk op jaarbasis vele duizenden balen. Om het transport veiliger...
Afbeelding artikel

Indrukwekkende pootcombinatie

In 2019 ging TREKKER langs bij Maatschap Dijkhuis Dallinga in Muntendam, waar op dat moment een indrukwekkende pootcombinatie aan het werk...
Beheer
WP Admin