fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Väderstad Inspire zaait 12 meter

De Váderstad 1200C is herkenbaar aan de dubbele tank: voor 2.200 liter en achter 5.000 liter. Acht Fenix III-verdelers sturen zaad/kunstmest naar elk 12 kouters.

Het Zweedse Väderstad verkoopt vanaf komend jaar de Inspire 1200-zaaimachine met een werkbreedte van 12 meter. Kort door de bocht borduurt de fabrikant voort op het frame plus zaadtank van de bekende Tempo-zaaimachines, plus zaaikouters van de Spirit-modellen. Met een trekker vanaf 275 pk kun je tot 15 km/u zaaien met een goede nauwkeurigheid.

De Inspire komt er in twee varianten, de S en de C (voor Single dan wel Combi). Als basis is er een voorraadtank van 5.000 liter. De Combi heeft daar een extra tank bij van 2.200 liter (totaal dus 7.200 liter) om bijvoorbeeld een graansoort te zaaien in combinatie met een kunstmeststof in een 30/70-verhouding. Als zaaigoed en kunstmest is alles geschikt wat korrelvormig is maar niet heel fijn, van erwten en granen tot gepilleerde zaden.

Acht secties

De machine arriveert op het veld met de boom met zaaikouter opgevouwen naar voren en boven de voorraadtanks, en is dan 3 breed bij 4 meter hoog. Na uitklappen is de werkbreedte 12 meter, met 12,5 cm tussen de zaaikouters. Je kunt zaaien in acht secties van 1,5 meter. Niet alleen is een sectie aan/uit te schakelen, ook de dosering is variabel per sectie. Het zaaizaad wordt centraal vanuit de tank naar achteren geblazen met een luchtstroom en door acht Fenix III-verdelers doorgegeven naar elk 12 uitlaten. In geval van de 1200C vallen zaaizaad en kunstmest uit hun eigen tank in de luchtstroom en gaan gemengd naar de verdelers.

Tekst gaat verder onder foto

De versie 1200S (alleen 5.000 liter graantank) met Spirit-kouters (dubbele schijven en naloopwiel), en daarvoor een CrossBoard Light om het zaaibed wat te egaliseren.

De versie 1200S (alleen 5.000 liter graantank) met Spirit-kouters (dubbele schijven en naloopwiel), en daarvoor een CrossBoard Light om het zaaibed wat te egaliseren.

De computer stuurt de zaaizaadverdeling in de gepresenteerde machines aan in kilo’s per hectare. Väderstad werkt ondertussen verder aan een betere nauwkeurigheid, waarbij de zaaidichtheid per vierkante meter is in te stellen.

Separate grondbewerking

De zaaimachine is niet te combineren met een voorafgaande grondbewerking in één en dezelfde werkgang. Als optie is alleen een CrossBoard Light verkrijgbaar als voorloop, een soort lichte eg die de reeds eerder zaaiklaar gemaakte grond nog even losmaakt en egaliseert. Ook zijn er sporenwissers die het rijspoor van de trekker lostrekken. Tot slot is een lichte eg mogelijk achter de zaaielementen om het zaaibed vlak te leggen.

De Inspire is uit te rusten met pneumatische remmen, dan kan hij EU-goedgekeurd met 40 km/u op de weg rijden. Alles bij elkaar is het duidelijk en capaciteitsmachine die eigenlijk een maatje te groot is voor Nederlandse omstandigheden. Hij is vooral gebouwd op verzoek van grote akkerbouwbedrijven met een rijpadensysteem.

Op akker in 2023

Het publiek kan de Inspire voor het eerst bekijken op de komende Agritechnica. Bestellen vanaf juni 2022, uitlevering van de S is in oktober en van de C in voorjaar 2023. Prijs nog onbekend.

De Inspire kan over de weg met 3 meter breedte en 4 meter hoogte. Met pneumatische remmen mag hij tot 40 km/u.

De Inspire kan over de weg met 3 meter breedte en 4 meter hoogte. Met pneumatische remmen mag hij tot 40 km/u.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amazone breidt serie Cataya-opbouwzaaimachines uit

Machinefabrikant Amazone presenteert in de serie Cataya-opbouwzaaimachines het nieuwe instapmodel Cataya Special Ecoline.
Afbeelding artikel

Monosem ValoTerra zaait variabel met QuadRate Pro

Software-uitbreiding QuadRate Pro maakt het mogelijk variabel te zaaien met de elektrisch aangedreven precisiezaaier Monosem ValoTerra.
Afbeelding artikel

​Pöttinger Vitasem-zaaimachine heeft 25% meer tankinhoud

Pöttinger heeft zijn Vitasem-zaaimachines voorzien van 25% meer tankinhoud en een bredere vulopening van de zaadtank. En niet te vergeten: er...
Beheer
WP Admin