fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer comfort en capaciteit bij maaidorsers

Claas introduceerde in 2021 een nieuw model combine. De Trion is leverbaar voor oogstseizoen 2022.

De trend bij maaidorsers is vooral meer gemak voor de chauffeur en een voortdurende verbetering van de capaciteit en kwaliteit van het graan. Nieuwe modellen zijn er niet in overvloed, fabrikanten kiezen veelal voor updates van de bestaande machines.

Fabrikanten van maaidorsers richten de machines steeds vaker zo in, dat ook minder ervaren bestuurders ermee aan het werk kunnen zonder te veel opbrengst te verliezen door instelfouten. Lasers die de gewasranden zoeken, rijpadenscanners en natuurlijk gps-systemen die inmiddels zonder uitzondering op dergelijke machines zijn geïnstalleerd. Alles om de chauffeur te ondersteunen een zo hoog mogelijke opbrengst van het land te halen. Maar ook het comfort in de cabine krijgt de aandacht, met meer ruimte en een beter overzicht vanuit de chauffeursstoel.

Meer capaciteit en kwaliteit

Naast gebruiksgemak blijft de aandacht gericht op meer capaciteit van de machine en een betere kwaliteit product. Fendt geeft de maaidorsers in 2022 een update. Zo is het reinigingssysteem van de Ideal 9 herzien. ActiveSpread SwingFlow is een extra optie voor het verspreiden van stro en zorgt voor een meer gelijkmatige verdeling, ook in vochtige oogstomstandigheden.

De eerder gepresenteerde New Holland CH 7.70 crossover maaidorser zagen we in 2021 voor het eerst aan het werk. Een machine met een nieuw dorsprincipe. Na de invoer volgt een grote (600 mm diameter) dorstrommel. De draaisnelheid hiervan kun je vanuit de cabine regelen, met een hydraulische trommelvariator. De CH-combine is uitgevoerd met Opti-Thresh, wat wil zeggen dat de agressiviteit van het dorssysteem zonder gereedschap is aan te passen aan het gewas.

75 jaar zelfrijdende maaidorsers

John Deere viert in 2022 het 75-jarig jubileum van de verkoop van zelfrijdende maaidorsers. Om de mijlpaal te vieren, brengt de fabrikant op elke nieuwe maaidorser die de productielijn verlaat een jubileum-embleem aan. Daarnaast zijn voor de T- en S-serie speciale jubileumpakketten te krijgen.

Nieuw model bij Claas

Onder de naam Trion presenteerde Claas in 2021 een geheel nieuwe serie middenklasse maaidorsers. Deze serie vervangt de Tucano-machines. Er zijn in totaal twintig nieuwe typen, onderverdeeld in drie series. De grootste 700-serie heeft het Hybrid-dorssysteem. Een klasse kleiner is de 600-serie, waarin een zesschudder het dorswerk doet. De 500-serie is het instapniveau. Hier biedt Claas twee vijfschuddermachines. De maaidorsers zijn beschikbaar voor oogst 2022.

Ook Fendt geeft de modellen in 2022 een update.

Ook Fendt geeft de modellen in 2022 een update.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Afbeelding artikel

CNH investeert fors in productie New Holland-maaidorsers

CNHi steekt €150 miljoen in de fabriek en R&D-afdeling in Zedelgem (B.). Het is de locatie waar CNHi zijn New...
Afbeelding artikel

Video | Gouden CR11-maaidorser van New Holland

Machinefabrikant New Holland toont zijn CR11-maaidorser in de kleur goud op vakbeurs Agritechnica in Hannover (D.).
Beheer
WP Admin