fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand

Voor Peter zijn alle merken (bijna) even goed, maar lichte favoriet is John Deere. Hij bezocht ook ooit de fabriek in Mannheim.

Peter de Peuter leest trekker al vanaf het begin, toen het blad nog Trekker&Werktuig heette.

Ik hoor dat je TREKKER van voor tot achter leest. Wat vind je de leukste verhalen?

Dat maakt me eigenlijk niet uit, ik vind alles over trekkers en landbouwmachines leuk. Als ik hem uit heb, begin ik gewoon opnieuw.

Heb je alles van die 30 jaar ook bewaard?

Een deel heb ik nog, maar op een gegeven moment is er ook wat opgeruimd. Soms weggegeven, en de rest bij het oud papier gedaan. Het papier was te glad voor de versnipperaar, die kreeg het er niet doorheen getrokken.

Waar komt die belangstelling voor landbouwmechanisatie vandaan?

Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf van 42 hectare. Onze eerste trekker die ik nog weet, was een Massey Ferguson 35. Tien jaar geleden besloot mijn broer ermee te stoppen, want hij had geen opvolger. Toen zijn alle koeien en trekkers verkocht, dat was wel een verdrietig moment. Eentje van de laatste trekkers was een Ford 6600. Die is gekocht door een boer hier in de buurt, ik zie hem soms nog rijden.

Kun je ook zelf trekkerrijden?

Ja hoor, ik kon vroeger goed meehelpen, en in mijn eentje rijden. Ik vond gras maaien leuk werk. En daarna met een andere trekker schudden. Als het droog was, haalde ik het kuilgras op met de opraapwagen en reed het op de kuil.

Vond je dat niet eng, op zo’n bult?

Nee, en het is ook altijd goed gegaan. Een keertje ging ik wel bijna nat, dat was even schrikken. En een andere keer was er een ongelukje met de kuilvoersnijder. Het raam stond nog open, en toen drukte het mes door de ruit heen. Gelukkig konden we er een nieuwe ruit in laten zetten. Wel kon je daarna nog een paar schadeplekjes zien.

Op zijn kamer in de woongroep heeft Peter zijn bijeengespaarde miniaturen netjes opgeborgen in een vitrinekast.

Op zijn kamer in de begeleid-wonengroep heeft Peter zijn bijeengespaarde miniaturen netjes opgeborgen in een vitrinekast.

Sleutelde je ook zelf aan de machines?

Nee, dat deden we niet. Dan moest de monteur maar komen.

Heb je een favoriet merk?

Ik vind alle merken wel goed. Maar als ik echt moet kiezen, dan is John Deere net wat beter. Ik ben ook ooit op bezoek geweest in de fabriek in Mannheim. Dan begin je waar de trekkers van de lopende band af komen, en loop je langzaam naar het begin toe. Ik kon zien hoe ze de kant-en-klare cabines op het chassis lassen. Die maken ze van tevoren in een andere fabriek, daar gaat tegenwoordig verschrikkelijk veel techniek in. Toen heb ik gevraagd of ik kon kijken hoe ze een motor opbouwen, maar daar mochten we niet bij. Dat was geheim.

En die prachtige kast met miniaturen, hoe kom je daar aan?

Ik ben ze gaan sparen, vaak krijg ik er een cadeau. Ik ga door tot de kast vol zit, dan is het wel mooi. Anders moet er een tweede kast komen.

Tekst gaat verder onder de foto

TREKKER wordt van voren tot achteren gelezen, en dan nog eens.

TREKKER wordt van voren tot achteren gelezen, en dan nog eens.

Is er nog een speciaal thema?

Nee, alles is welkom. Trekkers, hakselaars, combines en machines. En ook alle merken.

Ga je ook wel eens buiten de deur naar trekkers kijken?

Soms hebben ze hier in de buurt een toertocht met oldtimers. Dat is erg mooi. Dan ga ik langs de kant kijken hoe ze voorbij komen. En ik ga wel eens naar trekkertrek. In Waardhuizen, of in Meeuwen. En ik ben naar Ahoy geweest. Dat was wel een herrie zeg! Ik was blij dat ik toen oordopjes mee had genomen…

Naam: Peter de Peuter

Woonplaats: Sleeuwijk (N.-Br.)

Woont in: een begeleid-wonen groep met 9 anderen

Leeftijd: 64

Leest TREKKER sinds: al 30 jaar

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jarno Hofsteenge

TREKKER-lezer Jarno Hofsteenge werkt als vertegenwoordiger maar is van huis uit monteur. Hij sleutelt graag aan zijn Deutz-Fahr Agrostar.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Gemko van Schaick

Gemko van Schaick is zelfstandig aannemer en werkt met drie minigravers, een minishovel en een Deutz-Fahr van 110 pk met kieper.
Beheer
WP Admin