Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere test Multi Fuel-concept

De test met meerdere brandstoftypen is onder meer uitgevoerd in een standaard 6135 R.

John Deere testte in Duitsland met succes het gebruik van meerdere brandstoffen in een en dezelfde standaardtrekker. Sensoren wisten de gebruikte brandstof (of mengsels daarvan) te herkennen en het motormanagement zo aan te sturen dat de motor bleef voldoen aan Fase V-emissie-eisen.

John Deere bekeek in samenwerking met de Technische Universiteit van Kaiserslautern en met TFZ (een soort Duitse NPPL) of een standaard productietrekker (een 6135 R) overweg kan met meerdere brandstoffen. Naast diesel bijvoorbeeld biodiesel of plantaardige olie. Immers, biodiesel heeft al als nadeel dat het wat duurder is dan gewone diesel. En als je daarvoor ook nog een speciale motor in de trekker moet zetten, waarbij de gebruiker voor de volle levensduur van die trekker aan biodiesel vastzit, dan helpt dat de toekomst van biodiesel niet.

Tekst gaat verder onder (Duitstalige) video

Het onderzoeksproject toonde niet alleen aan dat de huidige trekkermotor in de John Deere ook overweg kan met biodiesel en koolzaadolie, maar ook dat de bestaande ingebouwde sensors kunnen herkennen welke brandstof er is getankt (of een mix van brandstoffen). Ook kon het motormanagement zo worden bijgeregeld dat de trekker keurig binnen de emissie-eisen van Fase V blijft opereren.

De Technische Universiteit van Kaiserslautern (TUK) ontwikkelde een oplossing voor de regeneratie van roetfilters met plantaardige oliebrandstoffen. Deze onderzoeken hebben ook aangetoond dat koolzaadolie en koolzaadolie-dieselmengsels een aanzienlijk potentieel hebben om de emissies in de motor te verminderen.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Deutz keurt motoren goed voor HVO-biodiesel

De Duitse motorenfabrikant Deutz keurt de nieuwste motoren goed voor Hydrotreated Vegetable Oil, HVO-biodiesel.
Afbeelding artikel

Goldoni koopt 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren

Goldoni Keestrack heeft een overeenkomst gesloten met Hyundai Doosan Infracore voor de levering van 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren.
Afbeelding artikel

Bouwen waterstofvoertuig Hygrotraxx maakt aspirant-monteurs enthousiast

Monteurs enthousiast maken voor waterstof als alternatieve brandstof? Abemec en Aertes Tech startten een waterstofproject met studenten.
Beheer
WP Admin