fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere test Multi Fuel-concept

De test met meerdere brandstoftypen is onder meer uitgevoerd in een standaard 6135 R.

John Deere testte in Duitsland met succes het gebruik van meerdere brandstoffen in een en dezelfde standaardtrekker. Sensoren wisten de gebruikte brandstof (of mengsels daarvan) te herkennen en het motormanagement zo aan te sturen dat de motor bleef voldoen aan Fase V-emissie-eisen.

John Deere bekeek in samenwerking met de Technische Universiteit van Kaiserslautern en met TFZ (een soort Duitse NPPL) of een standaard productietrekker (een 6135 R) overweg kan met meerdere brandstoffen. Naast diesel bijvoorbeeld biodiesel of plantaardige olie. Immers, biodiesel heeft al als nadeel dat het wat duurder is dan gewone diesel. En als je daarvoor ook nog een speciale motor in de trekker moet zetten, waarbij de gebruiker voor de volle levensduur van die trekker aan biodiesel vastzit, dan helpt dat de toekomst van biodiesel niet.

Tekst gaat verder onder (Duitstalige) video

Het onderzoeksproject toonde niet alleen aan dat de huidige trekkermotor in de John Deere ook overweg kan met biodiesel en koolzaadolie, maar ook dat de bestaande ingebouwde sensors kunnen herkennen welke brandstof er is getankt (of een mix van brandstoffen). Ook kon het motormanagement zo worden bijgeregeld dat de trekker keurig binnen de emissie-eisen van Fase V blijft opereren.

De Technische Universiteit van Kaiserslautern (TUK) ontwikkelde een oplossing voor de regeneratie van roetfilters met plantaardige oliebrandstoffen. Deze onderzoeken hebben ook aangetoond dat koolzaadolie en koolzaadolie-dieselmengsels een aanzienlijk potentieel hebben om de emissies in de motor te verminderen.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe kabinet wil rode diesel terug in Nederland

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de laagbelaste brandstof rode diesel terugkomt voor...
Afbeelding artikel

Agco investeert €70 miljoen in motorenfabrikant Agco Power

Het Agco-concern investeert €70 miljoen in de Finse motorenfabrikant Agco Power om de ontwikkeling van schone motoren te versnellen.
Afbeelding artikel

Egide Vandevelde: ‘New Holland laat waterstof voorlopig links liggen’

New Holland kiest voor elektrisch, methaan en hybride en voorlopig niet voor waterstof, zegt CNH-directeur Egide Vandevelde. Een interview.
Beheer
WP Admin