fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Handelaar over zijn handel: ‘MF is deel van onze identiteit’

Hessel (27, links) en Jan (30) Lugtenberg werden in 2017 eigenaar van Lugtenberg Mechanisatie Oosterwolde, na de overname van het landbouwmachine gedeelte van Graafstra Oosterwolde.

Sinds 2017 bouwden de broers Jan en Hessel Lugtenberg aan hun eigen mechanisatiebedrijf in het Friese Oosterwolde. Het bedrijf ademt Massey Ferguson (MF). Iets wat er met de paplepel is ingegoten, vader en oom handelen namelijk al 35 jaar in MF trekkers.

De broers Jan en Hessel Lugtenberg kregen in 2017 de kans om zelf een mechanisatiebedrijf te beginnen. In de voetsporen van vader Bernard en oom Herman, die met Lugtenberg Mechanisatie Vinkega op dat moment al ruim dertig jaar in het vak zaten. Jan Lugtenberg vertelt: “Ik werkte bij een New Holland-dealer en Hessel bij een John Deere-dealer. Tot Graafstra uit Oosterwolde bij mijn vader en oom kwam om te vragen of zij interesse hadden in het landbouwmachinegedeelte van het bedrijf.” De interesse was er, maar alleen als Jan en Hessel het zouden oppakken. Jan: “We waren 25 en 22 jaar oud toen we eigen baas werden. We moesten wel de eigen broek ophouden”. Dat laatste is met hard werken gelukt.

Bij de verkoop van trekkers houdt Lugtenberg het op één merk: Massey Ferguson. “Je kan bij ons alles inruilen. Ook andere merken trekkers. Maar voor de verkoop hebben we alleen Massey Ferguson. Dat is een deel van onze identiteit. Andere trekkermerken ruilen we bij voorkeur via collega-handelaren in tegen gebruikte of jong gebruikte Massey Ferguson trekkers.”

10.000 uur met garantie

Lugtenberg heeft altijd vijftien tot twintig trekkers voor de verkoop. Al staan die niet altijd op het bedrijf. “Onze occasion trekkers draaien ook mee in de verhuur. Dat heeft als voordeel dat de klant de trekker of machine kan ervaren. Daarbij krijgen wij een goed beeld van hoe de trekker zich gedraagt. Zo weten we ook beter wat we verkopen.” Het is bij Lugtenberg ook mogelijk te kiezen voor een gebruikte trekker met een jaar garantie “Ook op trekkers van 10.000 uur durven we garantie te geven”, licht Jan toe. “Kort geleden nog hadden we een klant die een MF 6290 kocht met ruim 10.000 uur. Ook deze hebben we helemaal klaargemaakt.”

Jong gebruikt

De laatste anderhalf jaar ziet Lugtenberg een groei in de vraag naar jong gebruikte trekkers en machines. Jan: “Wat we verkopen proberen we zo veel mogelijk weer aan te vullen en waar mogelijk in te ruilen. Maar jong gebruikt krijgen wordt wel lastiger. Mede daarom willen we ook wel meer nieuw materiaal neer gaan zetten. Een goede balans tussen nieuw en gebruikt, daar willen we nu naartoe”.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Europese trekkermarkt behaalt record in 2021

Ondanks wereldwijde leveringsproblemen van onderdelen en personeelstekorten in 2021 als gevolg van het coronavirus zijn er 229.031 ‘trekkers’ in Europese landen...
Afbeelding artikel

Machines krijgen een tweede leven

Compleet strippen en weer als nieuw opbouwen kan een oudere machine een compleet nieuw leven geven. Verschillende fabrikanten bieden dan ook...
Afbeelding artikel

Exoot van de maand: Deutz WKM Unsinn

Een bijzondere verschijning is deze Deutz WKM Unsinn-bietenschoner en -lader. De machine bedoeld om (voeder)bieten over te laden en meteen te...
Beheer
WP Admin