fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Evers schoffelbemester kan 16 maisrijen aan

De werkbreedte is verdeeld in twee secties die elk acht plantrijen bedienen. Twee camera’s sturen de positie van de schoffels ten opzichte van de planten nauwkeurig aan.

Evers Agro introduceert een schoffelbemester voor 16 rijen mais, vier rijen meer dan de vorige grootste werkbreedte. Twee camera’s sturen een automatisch systeem aan dat beide secties optimaal positioneert ten opzichte van de maisrijen.

Evers had al schoffelbemesters voor 8 en 12 maisrijen, deze voor 16 rijen komt daar nu boven. De machine is uitgerust met een camerastuursysteem met twee camera’s. Elke camera stuurt onafhankelijk van de andere de linker danwel de rechter sectie van de schoffelbemester aan, zodat de schoffels per acht rijen de optimale afstand houden ten opzichte van de planten. De camera’s detecteren het groen van de mais en sturen een signaal naar de terminal. Die zet dat om in stuursignalen voor de onafhankelijke secties. Beide secties beschikken over een eigen parallellogram-stuurframe. Hierdoor volgen de schoffelelementen altijd de positie van het gewas, beter dan op basis van een (onnauwkeurig) gps-signaal mogelijk zou zijn.

Moet de machine ook in omstandigheden met weinig licht werken, eventueel ’s nachts, dan monteert Evers een lichtbalk bij de camera’s.

Deelbemesting na opkomst

De uitlopen deponeren mest vóór de schoffel, links en rechts van de maisplant. Het roterende element vermengt tijdens het schoffelen tegelijk de mest en de bovenste 5 tot 10 centimeter aarde, en roert de mestrijke grond naar de plant toe. De voedingstoffen komen zo, zonder gevaar van gewasverbranding, dicht bij de wortels. Deze nagift geeft het jonge gewas een groeiboost; de mais benut de meststoffen beter door de in tweeën gesplitste totaalgift.

Tekst gaat verder onder foto

De mester tilt bij uitheffen de uiteinden van het frame hoger op dan het middengedeelte, wat van achteren gezien op een ondiepe V lijkt.

De mester tilt bij uitheffen de uiteinden van het frame hoger op dan het middengedeelte, wat van achteren gezien op een ondiepe V lijkt.

Het frame van de 16-rijer klapt op in vijf delen. Standaard beschikt de bemester over een V-stelling bij uitheffen: de uiteinden tilt hij hoger op dan het middengedeelte, wat van achteren gezien op een ondiepe V lijkt. Dat vergemakkelijkt het keren op de kopakker, de elementen blijven zo boven het gewas.

Onderzaaien mogelijk

Evers kan deze schoffelbemester optioneel uitrusten met een zaaimachine voor het onderzaaien van de mais. Dit is een pneumatische zaaimachine, instelbaar voor verschillende vanggewassen. De uitlopen/ketsplaatjes komen tussen elke maisrij.

De prijs voor de 16-rijer is nog niet bekend.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Online schoffelonderdelen van Steketee bestellen via webshop

Hengers Agro wil via de webshop Schoffelonderdelen.nl rechtstreeks onderdelen aan klanten verkopen.
Afbeelding artikel

Robot-werktuigdrager Farmdroid FD 20 staat 24 uur per dag paraat op de akker

TREKKER neemt een kijkje bij bio-akkerbouwer Mark Buijze, die onlangs een Farmdroid FD20 in gebruik nam.
Afbeelding artikel

Werktuig binnen handbereik met Macon werktuigendrager

Constructiebedrijf Macon uit Kraggenburg (Fl.) heeft onlangs een werktuigdrager gebouwd. De machine staat op een vaste spoorbreedte van 2.25 meter en...
Beheer
WP Admin