Terug naar nieuwsoverzicht

Pöttinger komt met getrokken Aerosem-zaaimachine

Pöttinger komt nu met een getrokken uitvoering van de Aerosem-rotorkopeg-zaaicombinatie. Vorig jaar presenteerde de fabrikant een gedragen uitvoering met bijhorende fronttank. Foto's: Pöttinger.

De Oostenrijkse machinefabrikant Pöttinger brengt een getrokken uitvoering van de Aerosem-pneumatische zaaimachine met rotorkopeg op de markt. Het gaat om een vijf meter brede zaaimachine.

Machinefabrikant Pöttinger introduceert een getrokken uitvoering van de Aerosem-rotorkopeg-zaaicombinatie, waarvan de Oostenrijkers vorig jaar een gedragen versie presenteerde. Pöttinger noemt de machine de Aerosem VT 5000 DD (vijf meter werkbreedte) en ervoor hangt een Lion 103 C-rotorkopeg. Opvallend aan de getrokken zaaimachine is dat deze geen wielstel heeft, maar een verend opgehangen bandenpakker. Op de kopakker wordt het gewicht van de machine daarmee gedragen op de tien relatief hoge banden en deze drukken het zaaibed nog eens egaal aan, is het idee.

In één keer draaien

Op de dissel staat een 2.800 liter grote zaadtank. Die is verdeeld in twee compartimenten (50-50) met beide een doseersysteem, waarmee bijvoorbeeld zowel zaadgoed als kunstmest, alleen zaadgoed, of twee soorten zaadgoed, worden meegenomen. Volgens Pöttinger is de wendbaarheid met de machine hoog, vanwege de smalle bouwwijze van de zaadtank. De fabrikant zegt dat het mogelijk is om, ook met dubbele montering, in één keer in de naast liggende werkgang te sturen. De Aerosem werkt met dubbele zaaischijven per element waartussen het zaad wordt afgelegd, en die kunnen tot 60 kg druk zetten.

Lees verder onder de foto

Volgens Pöttinger is het mogelijk -ook met dubbele banden achter- in één keer in de naast liggende werkgang te draaien. Daartoe zijn de dissel en de zaadtank smal geconstrueerd.

Volgens Pöttinger is het mogelijk -ook met dubbele banden achter- in één keer in de naast liggende werkgang te draaien. Daartoe zijn de dissel en de zaadtank smal geconstrueerd.

Oktober leverbaar

De vijf meter brede Aerosem 5002 VT staat in de prijslijst voor €124.000. De machine heeft veertig zaaipijpen en is de rijafstand 12,5 centimeter. De machine is 7,5 meter lang en de zaaimachines zijn volgens Pöttinger-importeur Duport uit Dedemsvaart (Ov.) vanaf oktober leverbaar.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger geeft Impress-pers updates en facelift

Oostenrijke machinefabrikant Pöttinger geeft de Impress-balenpersen een update. De machines hebben een nieuw uiterlijk, hogere persdruk, nieuwe bindeenheid en een vernieuwde...
Afbeelding artikel

Gespot: Pöttinger prototypes op Nederlandse bodem (+video)

Een oplettende lezer stuurde ons deze foto van een nieuw prototype Pöttinger opraapwagen met bewegende voorwand in Nederland. Ook op social...
Afbeelding artikel

Pöttinger gaat schoffels en wiedeggen bouwen

Machinefabrikant Pöttinger neemt de eveneens Oostenrijkse fabrikant Cross Farm Solutions (CFS) over, en gaat de CFS- schoffels en wiedeggen in Pöttinger-merkkleur...