Terug naar nieuwsoverzicht

Claas introduceert nieuwe zwadharken

Claas vernieuwt de zwadharken. De vernieuwing zit vooral in een geringere transporthoogte en ophanging van de rotoren voor een betere bodemvolging. Foto's: Claas

Claas heeft de twee- en vierrotorharken doorontwikkeld. De vernieuwing zit vooral in een geringere transporthoogte en ophanging van de rotoren voor een betere bodemvolging.

De nieuwe series rotorharken van Claas bestaan uit zogenoemde Business- en Trend-modellen. Het verschil tussen Business en Trend zit met name in de bediening en uitvoering. De Business is bijvoorbeeld standaard uitgevoerd met Isobus-bediening waarmee elke rotor individueel in- en uitgeschoven kan worden. De Trend-modellen daarentegen worden in paren in- of uitgeschoven.

Lees verder onder de foto

De grootste hark uit de Liner-serie van Claas is de Liner 4900 Business met een werkbreedte van 10,10 tot 15 meter.

De grootste hark uit de Liner-serie van Claas is de Liner 4900 Business met een werkbreedte van 10,10 tot 15 meter.

Rotoren cardanisch opgehangen

Alle rotoren van de Claas Liner vierrotor-harken zijn cardanisch opgehangen. Dit betekent dat elke rotor vrij kan bewegen in drie richtingen. Daarnaast claimt Claas dat er bij de nieuwe ophanging slechts 20 procent van het gewicht op de voorste twee zwenkwielen van de rotor rust. De twee achterwielen kunnen vrij ronddraaien. Optioneel kan het onderstel uitgerust worden met zes wielen, waarbij de achterste 4 wielen pendelend zijn opgehangen.

Compact in transport

Voor het opklappen naar de transportstand trekken de telescooparmen volledig in en klappen haaks op. De transporthoogte is minder dan 4 meter zonder tanden te demonteren. Tijdens het transport wordt de cardanische ophanging van de voorste rotoren automatisch vastgezet. De nieuw ontworpen aanbouwbok heeft een stuurhoek van maximaal 80 graden.

Lees verder onder de foto

Voor het opklappen naar de transportstand worden de telescooparmen volledige ingetrokken en haaks opgeklapt. De transporthoogte is minder dan 4 meter zonder dat tanden hoeven te worden gedemonteerd.

Voor het opklappen naar de transportstand worden de telescooparmen volledige ingetrokken en haaks opgeklapt. De transporthoogte is minder dan 4 meter zonder dat tanden hoeven te worden gedemonteerd.

Zeven tweerotor harken

De tweerotor harken van Claas zijn leverbaar in 7 modellen met vijf verschillende werkbreedtes. De twee harken met de smalste werkbreedte (Liner 2600 en Liner 2700) zijn alleen leverbaar als Trend model. De werkbreedte tussen de modellen varieert van 6,20 tot maximaal 10 meter. De Liner 2800 en 2900 zijn zowel leverbaar als Trend en Business. De Claas Liner 3100 met een werkbreedte van 8,70 tot 10 meter is alleen leverbaar als Trend model en die is er vanaf €44.408.

Vierrotor hark tot 15 meter

Het kleinste model vierrotorhark is de Liner 4700 met een werkbreedte van 9,30 meter tot 12,70 en rotordiameter van 3,3 meter. Dit model is alleen leverbaar als Trend model. De Liner 4800 harkt een breedte van 9,30 tot 13,60 bij elkaar en is leverbaar in zowel de Trend- als Business-uitvoering. De grootste hark uit de Liner-serie van Claas is de Liner 4900 Business met een werkbreedte van 10,10 tot 15 meter. De vier rotoren van het topmodel zijn met een doorsnede 3,8 meter 30 centimeter groter dan die van de Liner 4800. De Claas Liner 4800 Trend is verkrijgbaar vanaf €77.455 de luxere Business-variant is te koop vanaf €83.333.

Er zijn Trend- en Business-uitvoeringen. Het verschil zit met name in de bediening en uitvoering. De Business is uitgevoerd met Isobus-bediening waarmee elke rotor individueel in- en uitgeschoven kan worden.

Er zijn Trend- en Business-uitvoeringen. Het verschil zit met name in de bediening en uitvoering. De Business is uitgevoerd met Isobus-bediening waarmee elke rotor individueel in- en uitgeschoven kan worden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas viert 20-jarig jubileum fabriek in Le Mans

Op 23 februari 2023 ondertekenden Helmut Claas en Patrick Faure het contract voor overname van trekkerdivisie Renault.
Afbeelding artikel

Claas investeert € 44 miljoen in modernisering fabriek

Claas heeft € 44 miljoen geïnvesteerd in het moderniseren van zijn locatie in Harsewinkel (D.) voor de productie van combines Trion en...
Afbeelding artikel

Hellmann Worldwide Logistics opent groot magazijn voor Claas

Hellmann Worldwide Logistics opent een nieuw magazijn voor machinfabrikant Claas met een oppervlakte van 18.000 m2 in Oelde (D.).
Beheer
WP Admin