fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Volledig elektrische trekker met 130 pk uit Turkije

Volgens de gegevens die het bedrijf vrijgeeft is het accupakket voldoende groot voor ongeveer 5 tot maximaal 7 werkuren. Foto: ZY Electric Tractor.

Het Turkse bedrijf ZY Electric Tractor heeft een volledig elektrische trekker ontwikkeld. Serieproductie van de ZY-trekker start dit jaar.

ZY Electric Tractor, een Turks bedrijf, ontwikkelde een volledig elektrische trekker. Hoewel de zogeheten ZY Electric eruitziet als een standaardtrekker, ligt er geen dieselmotor onder de motorkap maar een accupakket met een capaciteit van 95 kWh. Volgens de gegevens die het bedrijf vrijgeeft is het accupakket voldoende groot voor ongeveer 5 tot maximaal 7 werkuren. De accu’s zijn op te laden via standaard stopcontacten van elektrische auto’s of via het stroomnetwerk op het bedrijf. De accu is opgeladen in ongeveer 45 minuten, wat afhankelijk is van de capaciteit van het laadpunt. De chauffeur kan het laadniveau aflezen op een beeldscherm in de cabine. Wanneer het laadniveau onder de 15% komt hoort de chauffeur een alarmtoon.

Traploos

De ZY-trekker kan werken met standaard werktuigen. De hydrauliekpomp wordt aangedreven door een separate 20 pk sterke elektromotor. De trekker brengt maximaal 160 pk over op de aftakas. De vier wielen worden traploos aangedreven door een grote elektromotor die 130 pk levert.

De verkoopprijs van de trekker is nog niet bekend. Over de levensduur van een van de meest waardevolle onderdelen van de trekker, de accu, zegt het bedrijf het volgende: een trekker zal gemiddeld 750 uur per jaar werken, en de batterijcapaciteit van de trekker zal na 24 jaar met 20% afnemen. Met de vervanging van het batterijpakket kan deze capaciteit weer worden vergroot tot 100%.

Over ZY Elektrikli Traktör

ZY Elektrikli Traktör is een Turks bedrijf opgericht door de samenwerking van Önder Yol en Ziraat Private Equity. Önder Yol is sinds 2003 betrokken bij onderzoeksactiviteiten op het gebied van software voor elektrische voertuigen en batterijbeheersystemen. Met de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan, is Yol betrokken geweest bij de ontwikkeling van elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.

Terwijl de ontwikkeling van het prototype van de elektrische tractor de afgelopen jaren werd voltooid, werd in samenwerking met Ziraat Private Equity het bedrijf “ZY Electric Tractor” opgericht om over te schakelen op massaproductie. De fabriek met een productiecapaciteit hebben van 1.000 elektrische trekkers per jaar en zou in 2021 operationeel moeten zijn volgens de informatie die het bedrijf deelt via zijn website.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Werken met Chinese elektrische EP-heftruck tussen de koeien

Dat veehouder Peter Oosterhof niet koos voor een wiellader maar voor een Chinese EP-heftruck komt door een optelsom van factoren.
Afbeelding artikel

Elektrische verreiker is haalbaar, maar ook betaalbaar?

Is er wel markt in de landbouw voor elektrische verreikers die dubbel zo duur zijn als een diesel? Fabrikanten hebben voorlopig...
Afbeelding artikel

Primeur: New Holland toont elektrische T3-trekker in Turkije

New Holland toonde op een Turkse landbouwbeurs een primeur: de T3 Electric Power, met onder de motorkap een accupakket van 75...
Beheer
WP Admin