fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Schoffelrobot gaat ook plaatsgewijs spuiten

Südzucker test de FarmDroid FD20 momenteel op 1 hectare suikerbieten.

De FD20 veldrobot krijgt er een taak bij: spotsprayen. De combinatie van mechanisch en chemisch onkruid bestrijden moet een schoner suikerbietenperceel opleveren.

Drie bedrijven werken hiervoor samen: FarmDroid, de Deense maker van de robot, machinebouwer Amazone brengt spuittechniek in, en de eveneens Duitse suikergigant Südzucker. De FarmDroid FD20 werd al getest in de bietenteelt. Zijn eerste taak is precisiezaaien van de bieten met behulp van gps, waardoor een database ontstaat met de exacte locatie van elk plantje. Taak twee is mechanische onkruidbestrijding, door rondom genoemde locaties te schoffelen.

Aanvullend precisiespuiten

Dat lukt heel aardig, maar té dichtbij schoffelen lukt niet zonder te veel bietenplantjes te beschadigen. Dus is er nu de uitbreiding met precisiespuiten, ingebracht door Amazone. Dat pakt de aan de schoffel ontsnapte onkruiden aan met een minimale hoeveelheid herbicide.

Op het moment test Südzucker het systeem op een testperceel van 1 hectare. Dat lijkt goed te lukken, maar de beslissende vraag die moet worden beantwoord is of het perceel nu net zo schoon blijft als met standaard chemische technieken.

Lees verder onder de foto

De basisbewerking is schoffelen om de bietenplantjes heen. Daar komt nu precisiespuiten bij, om alle onkruiden die te dicht bij de biet staan alsnog te doden.

De basisbewerking is schoffelen om de bietenplantjes heen. Daar komt nu precisiespuiten bij, om alle onkruiden die te dicht bij de biet staan alsnog te doden.

Wegvallen chemie

Naast onkruidbestrijding is het systeem potentieel interessant voor pleksgewijze ziektebestrijding en dito bemesting met micro-nutriënten via het bietenblad. Grote drijfveer voor de landbouw is echter het wegvallen van toelatingen voor chemische middelen. De motivatie voor FarmDroid is het ontwikkelen van duurzame landbouw, dus CO2-neutraal door gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht, mechanisch en autonoom werkend.

De veldrobot zaait in het voorjaar de bieten en bouwt een database op met de plantposities.
De veldrobot zaait in het voorjaar de bieten en bouwt een database op met de plantposities.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Veldrobot SwarmBot bewerkt 10.000 hectare in 6 maanden

De SwarmBot is volledig ontworpen door boeren in Australië. TREKKER neemt een kijkje bij teler Scott Wilson. Hoe bevalt deze veldrobot?
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Spuitdrones in de landbouw in hoog tempo beter

De dronetechnologie gaat met rasse schreden vooruit. Welke trends zien we in de wereld van de drones?
Beheer
WP Admin