fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Schoffelrobot gaat ook plaatsgewijs spuiten

Südzucker test de FarmDroid FD20 momenteel op 1 hectare suikerbieten.

De FD20 veldrobot krijgt er een taak bij: spotsprayen. De combinatie van mechanisch en chemisch onkruid bestrijden moet een schoner suikerbietenperceel opleveren.

Drie bedrijven werken hiervoor samen: FarmDroid, de Deense maker van de robot, machinebouwer Amazone brengt spuittechniek in, en de eveneens Duitse suikergigant Südzucker. De FarmDroid FD20 werd al getest in de bietenteelt. Zijn eerste taak is precisiezaaien van de bieten met behulp van gps, waardoor een database ontstaat met de exacte locatie van elk plantje. Taak twee is mechanische onkruidbestrijding, door rondom genoemde locaties te schoffelen.

Aanvullend precisiespuiten

Dat lukt heel aardig, maar té dichtbij schoffelen lukt niet zonder te veel bietenplantjes te beschadigen. Dus is er nu de uitbreiding met precisiespuiten, ingebracht door Amazone. Dat pakt de aan de schoffel ontsnapte onkruiden aan met een minimale hoeveelheid herbicide.

Op het moment test Südzucker het systeem op een testperceel van 1 hectare. Dat lijkt goed te lukken, maar de beslissende vraag die moet worden beantwoord is of het perceel nu net zo schoon blijft als met standaard chemische technieken.

Lees verder onder de foto

De basisbewerking is schoffelen om de bietenplantjes heen. Daar komt nu precisiespuiten bij, om alle onkruiden die te dicht bij de biet staan alsnog te doden.

De basisbewerking is schoffelen om de bietenplantjes heen. Daar komt nu precisiespuiten bij, om alle onkruiden die te dicht bij de biet staan alsnog te doden.

Wegvallen chemie

Naast onkruidbestrijding is het systeem potentieel interessant voor pleksgewijze ziektebestrijding en dito bemesting met micro-nutriënten via het bietenblad. Grote drijfveer voor de landbouw is echter het wegvallen van toelatingen voor chemische middelen. De motivatie voor FarmDroid is het ontwikkelen van duurzame landbouw, dus CO2-neutraal door gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht, mechanisch en autonoom werkend.

De veldrobot zaait in het voorjaar de bieten en bouwt een database op met de plantposities.
De veldrobot zaait in het voorjaar de bieten en bouwt een database op met de plantposities.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Spuitdrones in de landbouw in hoog tempo beter

De dronetechnologie gaat met rasse schreden vooruit. Welke trends zien we in de wereld van de drones?
Afbeelding artikel

Hoe staat het met John Deere’s precisiebemester ExactShot?

Vorig jaar onthulde John Deere zijn nieuwe ExactShot-technologie. Hoe staat het er nu voor met deze precisiebemestingstechniek?
Afbeelding artikel

Blog | ‘Complexe relatie tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid’

De LaserWeeder staat symbool voor de complexe relatie tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid, schrijft Geert Hekkert.
Beheer
WP Admin