Terug naar nieuwsoverzicht

Nog maar drie op de tien (land)bouwvoertuigen geregistreerd

Op 1 juli zijn er 164.000 van de naar schatting 550.000 (land)bouwvoertuigen geregistreerd meld de RDW. Dat zijn 100.000 trekkers, 43.000 aanhangwagens en getrokken machines en 21.000 zogeheten ‘motorrijtuigen met beperkte snelheid’ (MMBS).

Voor 1 januari 2022 moeten alle registratie plichtige voertuigen bij de RDW geregistreerd zijn om nog op de openbare weg te mogen komen. Registreren kan via de website van de RDW voor 18 euro per voertuig. Vanaf 1 januari 2022 is registratie alleen nog mogelijk na een dure keuring bij de RDW. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 2022 niet meer de weg op.

Registratie plichtige voertuigen

Registratie is nodig als het gemotoriseerde (land)bouwvoertuig op de openbare weg sneller dan 6 km/u kan rijden, dus alle trekkers die op de weg komen moeten geregistreerd worden. Met openbare weg wordt ook een landweg bedoeld, of een korte oversteek van het ene naar het andere perceel. Sommige eigenaren zijn ervan overtuigd dat hun machine nooit op de openbare weg komt. Toch is het advies om ook deze te registeren, het bevorderd immers het handels gemak van de trekker of machine.

Getrokken voertuigen: Eigen kenteken of witte volgplaat

Getrokken materieel is opgedeeld in de ‘R’ en ‘S’ categorie. De ‘R’ categorie zijn landbouwaanhangwagens zoals kiepers en silagewagens. De ‘S’ categorie bestaat uit verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zoals opraapwagens en meststrooiers. Wanneer er langzamer dan 25 km/u wordt gereden met een machine uit één van deze twee categorieën is het voertuig niet registratie plichtig, tenzij het een machine met ontheffing betreft. Wel moet het getrokken voertuig vanaf 1-1-2025 uitgerust zijn met een witte volgplaat. De witte volgplaat van het getrokken voertuig moet een kenteken hebben van één van de trekkende (land) bouwvoertuigen van de zelfde eigenaar.

Machines uit de ‘R’ of ‘S’ categorie waarmee sneller dan 25 km/u wordt gereden zijn registratie plichtig, daarnaast dient het voertuig te zijn voorzien van een eigen gele GAIK-plaat (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten). Alleen dan mag er 40 km/h gereden worden.

Meer weten over het trekkerkenteken?

– Meest gestelde vragen over trekkerkenteken

– Kenteken op landbouwvoertuigen komt er aan (deel 1)

– Welke trekkers en aanhangers krijgen een kenteken (deel 2)

– Voertuigregistratie en wat heb ik nodig (deel 3)

– Waar bevestig ik mijn kenteken en waar moet ik op letten (deel 4)

– Fedecom antwoorden op meest gestelde vragen over registratie en kentekens

Gerelateerde tags: , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Ford-New Holland aan kop in top vijf trekkermerken’

Volgens RDW-registraties staat John Deere op plek 1, maar helemaal eerlijk is de top 5-lijst niet.
Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Beheer
WP Admin