fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trekkerkentekens: voertuigregistratie en wat heb ik nodig? (deel 3)

In de periode van 1 januari t/m 31 december 2021 moet iedere eigenaar van een bestaand landbouwvoertuig die gebruik wil maken van de openbare weg deze registreren bij het RDW. Hoe dat zit, hoe dat werkt en hoe dit proces in detail verloopt, legt de redactie van Trekker uit in vier afleveringen. Nu deel 3: Waar kan ik mijn voertuig registreren en wat heb ik nodig.

In de vorige twee afleveringen van het ‘kenteken’ kwamen de wetten & regels en voertuigindelingen aanbod. Vervolgens werd ingegaan op de welke trekkers en aanhangers precies een kenteken krijgen. In deze derde aflevering komt de registratie aan bod.

Het platform voor de registratie zal pas vanaf 1 januari 2021 online bij de RDW komen. Voor die tijd kun je als trekker en machine eigenaar een aantal dingen voorbereiden. Voor de registratie van zowel je trekker als machine heb je de volgende gegevens nodig.

VIN (voertuig identificatie nummer)

De persoon die de machine registreert, wordt gezien als eigenaar of houder. De RDW beoordeelt of de identiteit van het voertuig klopt. Dit gebeurt aan de hand van het voertuigidentificatienummer (VIN). Bij de CNHi-merken staat er op het typeplaat duidelijk ‘VIN’ met daarachter een nummer. Bij de dochtermerken van Agco is het ‘VIN’ terug te vinden als ‘Gen-Nummer’ op het typeplaat. Als het voertuig als gestolen geregistreerd staat, wijst de RDW de aanvraag af.

Nieuwe voertuigen

Nieuwe landbouwvoertuigen van waar ook ter wereld kunnen straks op basis van en een geldig certificaat van overeenstemming via inschrijving in het kentekenregister een Nederlands kentekenbewijs krijgen, aanvullend kan er dan een kentekenplaat aangevraagd worden. De typegoedkeuring worden in een centrale database vast gelegd. Het idee is om dit op dezelfde manier te laten verlopen als bij auto’s en aanhangwagens. Alleen machines die afwijken vanwege technische eigenschappen door bijvoorbeeld maximumconstructiesnelheid of extreme afmetingen kunnen op een centrale locatie of bij een mechanisatiebedrijf worden beoordeeld en gekeurd. Daarna kan het voertuig op naam worden gesteld.

Conversie

De registratie van voertuigen mag in het overgangsjaar 2021 zonder fysieke keuring van de voertuigen. De eigenaar van het voertuig kan het in principe zelf digitaal regelen. De RDW gaat er vanuit dat alle voertuigen die nu op de weg rijden aan de wettelijke eisen voldoen. Bij registratie na 1 januari 2021 moeten voertuigen wel gekeurd worden op een RDW-station.

De volgende aflevering gaat over waar het kenteken gemonteerd moet worden en waar je op moet letten.

Foto's: Michel Velderman

Foto’s: Michel Velderman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Registreer nu trekkers en machines

Over ongeveer een maand is het 2022. Eigenaren van trekkers, zelfrijders en getrokken machines hebben nog zo lang de tijd om...
Afbeelding artikel

RDW: Veel landbouwvoertuigen mogen straks de weg niet meer op

Dit jaar is er de mogelijkheid om zelf landbouwvoertuigen te registreren, zonder een (dure) technische schouwing door de RDW. Echter moeten...
Afbeelding artikel

Registratie trekker op maatschap niet meer dit jaar

De registratie van landbouwvoertuigen op naam van een maatschap wordt mogelijk gemaakt, maar niet meer dit jaar. Registratie op naam van...
Beheer
WP Admin