fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Machines kijken vanuit de auto

Vanuit de auto kijken naar de demonstraties.

De Grasdag 2021 werd een bijzondere editie: bezoekers gingen niet te voet, maar met de auto door deze drive-in editie van het evenement. Alles binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen. Het bleek een schot in de roos.

De bedrijven van de familie Kloosterboer in Deventer en de familie Van de Hoef-Wijntjes in Appelscha vormden 10 en 17 juni het toneel van de Grasdag 2021. Een speciale editie, want vanwege de coronamaatregelen mochten bezoekers van de Grasdag dit jaar enkel met de auto over het terrein. Uitstappen en echt de geur van pas bewerkt gras opsnuiven was er helaas niet bij. Toch waren de reacties bovenal positief. Gewapend met een koptelefoon over het terrein, zodat de demonstaties en workshops goed te volgen waren vanuit de eigen auto. Op de route over het terrein stond een machinestraat waar de aanwezige partners hun machines hadden opgesteld. Vanuit de auto kon men ook langs bij de aanwezige standhouders. Met bijna vijftig auto’s per dag, goed voor ruim 160 bezoekers, gaf dit alles het evenement een kleinschalig en persoonlijk tintje dat goed gewaardeerd werd door alle partijen.

Kamps de Wild en GroeNoord waren beide dagen met enkele machines aanwezig. In Deventer kwam melkveehouder Erik ten Have met een Krone Swadro 1400 Plus-schudder.

In Appelscha was Lugtenberg Mechanisatie aanwezig met de Massey Ferguson 5S.135 en de Massey Ferguson TD 1310X TRC-haaktandschudder. Helemaal uit België, met een rit van ruim zeven uur achter de rug, kwam Ludo Pauwels met de Fliegl Büffel.

Lees verder onder de foto

Kamps de Wild was op de grasdag goed vertegenwoordigd met de Claas Rollant 455 Uniwrap. Tijdens de demo's reden ook een Claas Liner 2900 en  Claas Disco 3200-maaiers mee.

Kamps de Wild was op de grasdag goed vertegenwoordigd met de Claas Rollant 455 Uniwrap. Tijdens de demo’s reden ook een Claas Liner 2900 en Claas Disco 3200-maaiers mee.

Bijzondere verschijning

Sinds de introductie op de Agritechnica in 2017 bleef het enkele jaren stil rondom de Fliegl Büffel. Fliegl ontwikkelde de machine in die tijd verder door en kwam met een eigen snijinrichting. In 2020 reed hij enkele demonstraties in Nederland en België. Rond die tijd waren er nog maar vijf gebouwd. Bijzonder dus, om deze machine aan het werk te zien.

De Fliegl Büffel maakt het mogelijk om gras op te rapen, te snijden en vervolgens op wagens te laden. Dit is een alternatief voor de hakselaar en de opraapwagen. De Büffel heeft een pick-up met daarachter een snijrotor en een voorraadbunker. Vanuit de pick-up en de snijrotor komt het gras in de bunker. Daarna via een bodemketting en twee verdeelwalsen op de afvoerband die het naar de silagewagen transporteert. De machine heeft een overlaadcapaciteit tot ongeveer 130 ton per uur.

Lees verder onder de foto

De Fliegl Büffel en de John Deere 8400i-hakselaar werden vergezeld door een Schuitemaker Rapide 6600W.

De Fliegl Büffel en de John Deere 8400i-hakselaar werden vergezeld door een Schuitemaker Rapide 6600W.

Oude bekende

De Massey Ferguson TD 1310X TRC-haaktandschudder is een oude bekende in het werkveld: Voorheen werd de machine namelijk gebouwd door Lely. Sinds de overname van Lely Industries door Agco, werd het leveringsprogramma van de schudders bij MF ondergebracht als onderdeel van de full-liner strategie. Het unieke kenmerk van de haaktandschudder is de vorm van de tanden; die is aan het eind gebogen in de vorm van een haak. Daarnaast is de onderste tand langer dan de bovenste en is elke tandenset onder een hoek aan de rotorarm bevestigd. Dit geeft onder andere een hoge capaciteit (volgens Agco tot 25% meer dan bij rechte tanden).

Voor de haaktandschudder stond de MF 5S.135. Ook een nog niet zo vaak geziene gast, dit model werd pas een half jaar geleden geïntroduceerd.

Lees verder onder de foto

Voor het werk met de MF-haaktandschudder nam Lugtenberg Mechanisatie de nieuwe MF 5S.135 mee.

Voor het werk met de MF-haaktandschudder nam Lugtenberg Mechanisatie de nieuwe MF 5S.135 mee.

Hakselen met NIR-sensor

Bijzonder aan de 540 pk sterke John Deere 8400i-hakselaar, is dat hij bij het hakselen gebruikmaakt van een NIR-sensor. Die zit in de hakselpijp en meet eiwit, droge stof, vet, ruw as, zetmeel (in mais), suiker en ADF/NDF (vezelstructuren). De gegevens die het oplevert kan de machine in kaart brengen met behulp van gps, maar wat hij ook doet, is meten hoe nat het gewas is. Op basis daarvan kan hij het gewas lang of korter snijden om vermoesing tegen te gaan. Dit afstellen doet de hakselaar automatisch. Daarnaast heeft de machine twee tankjes voor toevoegmiddel. Een voor geconcentreerd middel en een voor verdund middel. Aan de hand van de samenstelling van het gewas bepaalt de machine de hoeveelheid toe te voegen middelen.

Lees verder onder de foto

Goed ontvangen

Hoewel het ‘even tegen de banden schoppen’ er dus dit jaar niet bij was, kijken we terug op een geslaagde editie van de Grasdag. Zo geslaagd, dat er in een aankomende editie wellicht wel elementen van terugkomen. Want met z’n allen in de massa is leuk, maar het persoonlijke contact en meer aandacht voor gewas en machine maakte deze editie ook een waardevol evenement voor alle aanwezigen.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Afbeelding artikel

Foto | Goede sfeer en nieuwtjes op Grasdag 2024

De Grasdag 2024 verliep onder mooie omstandigheden. Ondanks alle voorafgaande nattigheid konden alle demonstraties probleemloos doorgaan.
Afbeelding artikel

Kiest de markt voor een opraapwagen of hakselaar?

Zowel de opraapwagen als de hakselaar heeft zijn plaats in de markt. De laatste jaren liet die markt wel verschuivingen zien....
Beheer
WP Admin