Terug naar nieuwsoverzicht

Buitengewone trekker: De Claas-wegenschaaf

Wegenschaaf-machinist Gert Koppelman heeft misschien wel de mooiste baan ooit: met deze verbouwde Claas onderhoudt hij voor de gemeente Wierden zo’n 40 tot 50 kilometer zand- en puinwegen.

Op rustige weggetjes komt hij één keer per jaar, en op ‘drukke’ wegen keert hij soms zesmaal per jaar terug. Landbouwverkeer drukt het zand namelijk uit elkaar, en als je te laat bent is het zand dus verdwenen. De trekker wordt jaarlijks 900 tot 1.000 uur gebruikt, vooral voor onderhoud (egaliseren, vastrijden) van zandwegen, maar ook om hoge wegbermen af te schaven of juist bij te vullen. Verder is de hefinrichting zoals standaard, en hangt er soms een schijveneg, rolbezem, of bladblazer achterop. Bos Bolsward verlengde deze traploze, 145 pk sterke Claas Arion 610 een kleine 3 meter. De 12 ton zware trekker heeft door z’n lange wielbasis wel een flinke draaicirkel. Niet vanwege het benodigde vermogen, maar vanwege de rustige loop (ook voor wandelaars) werd het een zescilinder trekker.

Gerelateerde tags:

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Doek valt voor productie Claas Cargos-opraapwagens

Claas stopt met productie van Claas Cargos-opraap- en hakseltransportwagens en gaat zich meer richten op Claas Jaguar-hakselaar en shredlage-techniek.
Afbeelding artikel

Claas breidt Torion-serie wielladers uit

Claas heeft een nieuw model wiellader geïntroduceerd, de Torion 530. Met deze toevoeging biedt Claas nu 3 modellen in de compactserie....
Afbeelding artikel

Landtech Noord verder als Kamps de Wild Tijnje

Per 1 maart 2022 gaat mechanisatiebedrijf Landtech Noord in Tijnje (Fr.) verder onder de naam Kamps de Wild Tijnje. Op 1...
Beheer
WP Admin