fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Schmotzer-schoffel met nieuw frame en parallellogram

Schoffelfabrikant Schmotzer is in 2018 volledig overgenomen door Amazone. De nieuwe Venterra 2K-schoffel wordt gebouwd bij Amazone in Leipzig, is voorzien van een Amazone-basisframe en Amazone-software. Foto's: Schmotzer.

Schmotzer, de Duitse fabrikant van schoffels, heeft een nieuw model ontwikkeld met een hoog frame en grote parallellogrammen. Er is 50 cm doorlaathoogte onder de schoffelmessen als deze hydraulisch zijn geheven.

De Duitse schoffelfabrikant Schmotzer, wat in 2018 volledig is overgenomen door het eveneens Duitse Amazone, komt nu met een nieuw model schoffel: de Venterra 2K. Belangrijkste vernieuwing aan de schoffel, is de uithefhoogte van de nieuwe, grotere parallellogrammen. Die heffen hydraulisch omhoog waarbij een doorlaat ontstaat van 50 cm onder de schoffelmessen. Volgens de fabrikant is het hierdoor mogelijk om ook in latere gewasstadia een perceel met geren te schoffelen in combinatie met sectieschakeling. Het nieuwe basisframe, wat afkomstig is van Amazone-maiszaaimachines, heeft een doorlaathoogte van 95 cm.

Lees verder onder de foto

Belangrijkse vernieuwing, is de doorlaathoogte. De grote parallellogrammen heffen hydraulisch omhoog en onder de schoffelmessen is dan 50 cm ruimte. De doorlaathoogte van de framebalk is 95 cm.

Belangrijkse vernieuwing, is de doorlaathoogte. De grote parallellogrammen heffen hydraulisch omhoog en onder de schoffelmessen is dan 50 cm ruimte. De doorlaathoogte van de framebalk is 95 cm.

Dubbele parallellogram

De schoffel werkt behulp van camera’s die de gewasrijen herkennen in combinatie met een automatisch schuifframe. Sectieschakeling, waarbij schoffelelementen op basis gps-signalen hydraulisch heffen, is optioneel leverbaar. Wat betreft het schoffelgarnituur: hier zijn tal van mogelijkheden. Bijzonder is dat de messen in een groot parallellogram hangen, en daarachter hangen vingerwieders, aanaardschijven of na-eggen aan een tweede parallellogram. Schmotzer werkt met twee parallellogrammen om oneffenheden in niet vlak gelegd land op te vangen; als de schoffelmessen omhoogkomen, blijft een eventuele vingerwieder aan de grond.

Gebouwd bij Amazone

De schoffel is leverbaar in 4,5 tot maximaal 6,75 meter werkbreedte. Dat staat gelijk aan twaalf rijen bieten of acht maisrijen. Er wordt gewerkt aan bredere machines. De Venterra 2K is geschikt voor gewasrijen van 45, 50 of 75 cm. De schoffel weegt 2,3 ton, dat is inclusief schuifframe en vingerwieders.

De Venterra 2K-schoffel wordt gebouwd bij Amazone in het Duitse Leipzig, en speciale uitvoeringen worden gebouwd bij Schmotzer zelf, in Bad Windsheim. Reken voor een uitvoering voor twaalf bietenrijen, mét camera-besturing, sectieschakeling op een brutoprijs van €63.000. Ondanks dat Schmotzer volledig eigendom is van Amazone blijft de kleurstelling blauw-oranje; wel is de oranje kleur tegenwoordig Amazone-oranje.

De schoffel is geschikt voor plantrijen op 45, 50 en 75 cm en de machine is maximaal 6,75 meter breed.

De schoffel is geschikt voor plantrijen op 45, 50 en 75 cm en de machine is maximaal 6,75 meter breed.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Oud-directeur Amazone Heinz Dreyer overleden

Prof. Dr. Heinz Dreyer, voormalig directeur van Amazone, is op 17 februari 2023 overleden. Dreyer is 90 jaar geworden.
Afbeelding artikel

Amazone neemt financieel belang in AgXeed

Machinefabrikant Amazone investeert in het Nederlandse bedrijf AgXeed dat autonome trekkers ontwikkelt.
Afbeelding artikel

Amazone levert slijt- en reserveonderdelen voor veldspuiten in toolkit

De Duitse machinefabrikant Amazone levert de belangrijkste slijt- en reserveonderdelen voor veldspuiten in kunststof toolkits, de zogenoemde AidPacks.
Beheer
WP Admin