fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken-zaaimachine krijgt tweedelige zaadtank

De zogenoemde ‘Duo’-zaaimachine heeft een zaaizaadtank die bestaat uit twee compartimenten met eronder twee doseerunits. Foto: Theo Serdet

Duitse machinefabrikant Lemken kan de Solitair 9+-zaaimachine voortaan leveren met een tweedelige zaadtank. Daarmee is het mogelijk om een combinatie van zaaizaden of meststoffen te zaaien.

Het Duitse Lemken, fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines, levert de Solitair 9+-pneumatische zaaimachine nu optioneel met een tweedelige zaaizaadtank. Op die manier is het mogelijk om een combinatie van verschillende zaaizaden of meststoffen te zaaien. Denk hierbij aan een combinatie van tarwe met veldbonen en grasklaver; een combinatie die volgens Lemken ook in Nederland populair is.

Lees verder onder de foto

De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar.

De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar.

Dubbele verdeler

De zogenoemde ‘Duo’-zaaimachine heeft een zaaizaadtank die bestaat uit twee compartimenten met eronder twee doseerunits. De inhoud van de zaaigoedtank is 1.850 liter waarbij een verhouding van 50/50 of 60/40 mogelijk is. Er zijn twee varianten leverbaar. Zo is er een systeem waarbij de zaden bij elkaar in de zaaibuis komen en dus op dezelfde plek komen te liggen; Lemken noemt dit single-shot. De andere optie heet double-shot, en dat betekent dat de zaaizaden via gescheiden zaaibuizen worden gezaaid en dus op verschillende zaaidieptes kunnen worden gezaaid. Hierbij is sprake van een dubbele verdeler. Uitbrengen kan dan in één rij plaatsvinden zoals bij de single-shot, of om de andere rij gescheiden van elkaar. Dit laatste gebeurt door wisselen van uitgifte patroon in de verdelers. In geval van double-shot is het mogelijk om met verschillende aflegdieptes te werken. Die wordt van elke tweede rij via een aandrukrol ingesteld, met een maximaal verschil van 5 cm ten opzichte van de eerste rij. Het nodig om bij het zaaien van twee componenten twee keer af te draaien, omdat de zaden een eigen gewicht en dosering hebben.

De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar. Bestellen is nu mogelijk, uitleveringen vinden vanaf januari 2022 plaats.

Twee compartimenten

Het zaaien van verschillende gewassen in één werkgang, of in combinatie met een meststof wordt populairder. Väderstad introduceerde bijvoorbeeld onlangs ook een nieuwe zaaimachine met gescheiden compartimenten, en Sulky komt op de markt met drie compartimenten. Nederlandse loonwerker Ad Buijs ontwikkelde zelf hiervoor een oplossing.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot laat zich door trekker trekken

Met versie 3.0 van de VTE-veldrobot van Krone en Lemken is het mogelijk om de robot snel met eigen trekker naar...
Afbeelding artikel

Lemken Spraykit-dophouder leverbaar met automatische sectieafsluiting

De Sprayhub-fronttank en Spraykit-dophouder van Lemken zijn vanaf heden leverbaar met automatische sectieafsluiting.
Beheer
WP Admin