Terug naar nieuwsoverzicht

Spirit 400 C zaait ook tweede gewas of kunstmest

De Spirit 400C kan naast zaaizaad tot 500 kilo kunstmest per hectare toedienen bij een rijsnelheid van 15 km/u.

Het Zweedse Väderstad komt met een upgrade van de Spirit 400S zaaimachine, de 400C/S. Varanten Fix en InLine kunnen met een tweede serie uitstroomopeningen korrelkunstmest zaaien in dezelfde werkgang. Of een tweede gewas.

Väderstad past techniek van ‘grotere broers’ van de pneumatische Spirit nu ook toe op de vernieuwde, 4 meter brede 400C. De zaaimachine is uitgerust met een tank van 3.740 liter, of een iets grotere van 3.900 liter met twee compartimenten. In het tweede compartiment kan een korrelkunstmest komen, maar ook zaden van een tweede gewas. Zo zaai je naast wintertarwe via de ene serie zaaiopeningen, bijvoorbeeld veldbonen wat dieper via de ‘kunstmest’openingen.

De machine is voorzien van twee platforms en heeft een open machine-ontwerp, biedt dus uitstekende toegang. De hydrauliek is vernieuwd. De Spirit heeft actieve zaaischijfdruk, instelbare na-eg druk en automatische kopakker-volgorde controle. De chauffeur kan in het veld alle relevante instellingen bijsturen op een iPad, met behulp van het Väderstad E-Control-besturingssysteem.

Model Spirit 400C/S is voor alleen zaaizaad, de combiversies heten 400C FIX en 400C InLine. FIX verdeelt de meststof in stroken van 5 cm breed op een rijafstand van 125 mm, voor elke zaairij. De 400C InLine is ontworpen om een lage startbemesting toe te dienen via een aparte uitlaat, samen met de zaden in de zaadkouter.

De nieuwe Spirit gaat in februari 2021 in productie, dus pas beschikbaar voor zaaiseizoen 2022.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken-zaaimachine krijgt tweedelige zaadtank

Duitse machinefabrikant Lemken kan de Solitair 9+-zaaimachine voortaan leveren met een tweedelige zaadtank. Daarmee is het mogelijk om een combinatie van...
Afbeelding artikel

Lichtgewicht precisiezaaier van Kuhn

De Kosma-zaaimachine van Kuhn spaart de bodem en is ook geschikt voor minder vermogende trekkers, aldus de fabrikant. De Kosma-precisiezaaimachines combineren...
Afbeelding artikel

Opklapbare rotorkopeg van Pöttinger

Het Oostenrijkse familiebedrijf Pöttinger presenteert de opklapbare Lion 403 C en 503 C van respectievelijk 4 en 5 meter werkbreedte. Onlangs...